Search
Generic filters

: Fem 2-i-1-datorer

Det bästa av två världar

Är du på jakt efter en ny laptop så bör du fundera på om den inte ska ha pekskärm eller kanske till och med löstagbart tangentbord. Varför nöja dig med en vanlig bärbar när du kan få en surfplatta på köpet?

Valet bör inte vara så svårt längre eftersom hybriddatorerna i dag har samma innanmäte som vanliga laptops. De är lika snabba, har lika mycket lagringsutrymme och är ytterst transportvänliga. Här har du ett urval av några av marknadens hetaste modeller.
Kvaliteten på 2-i-1-datorerna har ökat enormt de senaste åren, i och med lanseringen av Windows 8 och framför allt Windows 10 så känns det helt naturligt att växla över till surfplatteläge och bläddra runt på skärmen med fingrarna. Precis som beteckningen antyder får du två produkter i ett, som kan användas både som en vanlig bärbar och som en platta att slösurfa med i soffan.

360-dator eller surfplatta med tangentbord? Foto: Asus
360-dator eller surfplatta med tangentbord? Foto: Asus

360 eller surfplatta med tangentbord?
Innan du ger dig i kast med att välja din nästa hybrid så måste du bestämma dig för om du föredrar en modell med 360-graders vridbar skärm eller om du är mer intresserad av en med löstagbart tangentbord. Eftersom priserna på de senare har sjunkit så kan de med fördel tas med i beräkningen när du ska köpa en ny 2-i-1-dator. Modelltypen medför dock en inte oväsentlig kompromiss, eftersom en surfplatta inte har lika många in- och utgångar som en vanlig bärbar, plus att de lösa tangentborden ofta är ganska så platta och inte är i närheten av lika sköna att skriva på längre stunder. Å andra sidan har de renodlade surfplattorna den fördelen att det ofta ingår en digital penna som du kan skriva och rita med direkt på skärmen.

Vilken passar just dig?
I slutändan handlar det om hur du ska använda datorn och vad du ska ha den till. Ska den vara liten och smidig och alltså lätt att transportera, eller är det viktigt att den kan köra tunga grafikprogram och jonglera med kalkylark? Användningsområdena avgör och det finns mycket att välja mellan. Vi har försökt presentera ett brett urval av de datorer som finns mellan 10 000 och 15 000 kronor. Vilken du än väljer får du mycket för pengarna, men i slutändan är allt upp till dig.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Testkriterier
Vi har samlat ihop de senaste modellerna från kända märken. De är bedömda efter design och byggkvalitet, hur de är att använda och vilka speciella funktioner de har. Skärmarna är jämförda sida vid sida och högtalarna är testade med samma ljudkällor. Prestanda är uppmätta med olika benchmark-program. Vi har också tagit med olika typer av processorer i urvalet, vilket bland annat avspeglar sig i priserna. Men det är inte säkert att dyrast är bäst. Varje testdeltagare har fått ett totalbetyg.

Vi testar
Acer Switch Alpha 12                      12 200 kr
ASUS ZenBook Flip UX360UA    13 500 kr
HP Elite x2 1012 G1                        15 500 kr
Lenovo Yoga 900s                           14 000 kr
Microsoft Surface Pro 4                  15 500 kr

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Baddare med surfplattefunktion

Asus vassa dator är både snygg och snabb – och kan spela högt.

Ljud & Bild tycker

Asus har testets klart bästa högtalare och en läcker inpackning. Tangentbordet är skönt att skriva med och det är fint med belysning i knapparna.
Vi hade kunnat önska oss ett par fler och kraftigare gångjärn eftersom skärmen vickar lite ibland. Skärmen är dessutom lite mörk och oskarp.
ASUS ZenBook Flip UX360UA
Processor: Intel Core I7-6500U
Skärm: 13,3 tum, 3200 x 1800
Minne: 8 GB
Lagring: 512 GB SSD
Grafik: Intel HD Graphics 520
Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
Kamera: HD-webbkamera
Mikrofon/hörlursuttag, wifi (802.11ac), Bluetooth, 2 x USB 3.0, USB-C, SD-kortläsare, HDMI
Batteri: Upp till 12 timmar
Mått/vikt: 32,1 x 21,9 x 1,39 cm/1,279 kg
Pris: 13 500 kr
Webb: asus.se

Benchmark:
Geekbench 4
CPU Benchmark: 3313 single-core, 6617 multi-core
Compute Benchmark: 17 775
Cinebench R15
OpenGL: 41, 56 fps
CPU: 245 cb
Basemark 3.0: 305,97 (Chrome)
PCMark 8 Home Conventional 3.0: 2254
Peacekeeper: 3 timmar, 48 min

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 13500 kr

Vi har testat ZenBook Flip förut, men nu synar vi den lite större modellen med i7-processor i sömmarna. Många av kvaliteterna är desamma, fast det handlar naturligtvis om en snabbare maskin som klarar av alla uppgifter på lite kortare tid, plus har fått en smula extra hårddiskplats. Designen är fortfarande stram och läcker och det vilar en viss känsla av byggkvalitet över datorn. Tangentbordet är otroligt behagligt att skriva på och är man som jag van vid ljus i tangenterna så uppskattar man den funktionen. Den inbyggda styrplattan har också en bra storlek och har bra respons. Om man ska ha en dator att skriva mycket på så har Asus ett starkt kort.

Fantastiskt ljud
Ett område som Asus drar ifrån sina konkurrenter på är de inbyggda högtalarna, som är resultatet av ett samarbete med Harman/Kardon. I vanliga fall är ljudet inget som laptop-tillverkare lägger så mycket krut på, så det är otroligt kul att se och inte minst höra en som låter så bra. Tyvärr finns det även ett par negativa saker som bör nämnas. Gångjärnen som håller fast skärmen är inte lika spända som på övriga modeller. Det innebär att skärmen kan vippa en smula. På det stora hela är detta inget som stör, och inget man lägger märke till när den står stadigt på bordet. En annan sak vi har klagat på förut är själva skärmen. Visst har den en hög upplösning och är tillräckligt bra, men nog hade det varit bra om man hade kunnat höja ljusstyrkan lite mer. Den är helt enkelt för mörk och sticker ut negativt jämfört med ett par av konkurrenterna.

Lite tung surfplatta
Som surfplatta känns Asus lite tung och fyrkantig och det annars så sköna tangentbordet är inte lika skönt att ha på baksidan av skärmen. Eftersom detta är en 360-modell känns datorn också lite tung att sitta med. Det behöver dock inte nödvändigtvis vara en brist, och jag betraktar snarare surfplattefunktionen som en bonus än en nackdel.

Slutsats
På många sätt är Asus Zenbook UX305UA en otroligt läcker dator som bör kunna tillfredsställa flesta. Designen är ren och fin och du får gott om in- och utgångar för externa tillbehör. Tyvärr måste jag säga att gångjärnen på skärmen irriterar mig. De kunde ha varit bättre. Att skärmen inte är så ljusstark går att leva med och är bara något man verkligen lägger märke till när man jämför direkt med de andra testdeltagarna. En bra dator med ett bra pris, som dock hade kunnat justeras en smula för att vara helt perfekt.

Billig men bra kopia

Acer hakar på Microsoft och lyckas riktigt bra.

Ljud & Bild tycker

Hos Acer får du full valuta för pengarna. Det bakgrundsbelysta tangentbordet ingår som standard och tack vare vattenkylning är den helt ljudlös.
Trots vattenkylning blir datorn lite varm. Batteriet är dessvärre ett av testets sämsta.
Acer Switch Alpha 12 (SA5-271-778R)
Processor: Intel Core i7 (6:e gen) 6500U/2,5 GHz
Skärm: 12-tums IPS, 2160 x 1440
Minne: 8 GB
Lagring: 512 GB SSD
Grafik: Intel HD Graphics 520
Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
Kamera: 5 Mp (bak) + 2 Mp (front)
Mikrofon, Wi-Fi (802.11ac), Bluetooth, USB 3.0, USB-C, hörlursuttag, SD-kortläsare, löstagbart tangentbord
Batteri: Upp till 8 timmar
Mått/vikt: 29,2 x 20,14 x 0,95 cm/0,9 kg
Pris: 12 200 kr
Webb: acer.se

Prestanda:
Geekbench 4
CPU Benchmark: 3525 single-core, 7023 multi-core
Compute Benchmark: 17 805
Cinebench R15
OpenGL: 43,36 fps
CPU: 319 cb
Basemark 3.0: 226,08 (Edge)
PCMark 8 Home Conventional 3.0: 2666
Peacekeeper: 3 timmar, 31 min

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 12200 kr

Man brukar ju säga att imitation är den ärligaste formen av smicker. I så fall kanske Microsoft rodnar förläget när de tittar på Acers Switch Alpha 12. På många områden påminner den om Surface Pro 4, fast med ett par väsentliga skillnader. Den största är priset, som ligger en bra bit under Microsofts. Lyckligtvis är detta inget som påverkat kvaliteten nämnvärt, har man som kund aldrig provat någon annan än den här så kan man vara helt nöjd med sitt köp. En annan skillnad är att det löstagbara tangentbordet ingår som standard. Det kunde kanske Microsoft lära sig en del av. Å andra sidan får du betala extra för den digitala pennan hos Acer. Så det står 1-1.

Vattenkyld surfplatta
En unik detalj i den här klassen är att Switch Alpha har vattenkylning. Det betyder att den är helt tyst, även när man pressar den till sitt yttersta. Tyvärr är kylningen inte tillräckligt effektiv för att hålla temperaturen nere helt och hållet, så surfplattan kan fortfarande bli varm på baksidan. Skärmen är en av de bättre när det gäller kontrast och skärpa, även om den precis som flera av de övriga modellerna är lite för mörk. Switch saknar genomgående lite ”läckerhetsfaktor”. Allt det tekniska finns på plats, men jag saknar lite finish. Den påminner om alla andra grå surfplattor från första generationen.

Framtidssäker
Däremot är det positivt att se att Acer har tänkt framåt och inkluderat både USB-C och USB 3.0 så att du kan koppla in alla dina digitala tillbehör. Det bör dock påpekas att extern utrustning naturligtvis slukar ström, vilken tömmer det redan hårt pressade batteriet ytterligare. Räkna inte med mer än lite drygt tre timmars batteritid, vilket återigen påminner väldigt mycket om Microsoft-datorn. Till skillnad från rivalen har Acer däremot byggt ett tangentbord med lagom höjd på tangenterna, som går fint att skriva på under längre stunder. Det ska de ha beröm för.

Slutsats
Om du är på jakt efter ett billigare alternativ till Microsoft Surface Pro 4 så är Acer Switch Alpha ett förnuftigt alternativ. Skärmen är visserligen inte riktigt lika bra, men den bör ändå kunna tillfredsställa de flesta. Den inbyggda vattenkylningen är trevlig om du inte gillar fläktljud, men datorn kan ändå bli lite varm. Tangentbordet som ingår är skönt att skriva på och sammantaget får man riktigt mycket för pengarna. Förvänta dig dock inte en dator som får folk att vända sig om på gatan, för den är rätt så trist att titta på.

Lenovo Yoga 900s
Lenovo har lyckats med en tunn och läcker hybrid som kör länge på en laddning.
HP Elite x2 1012 G1
HP:s arbetshäst håller igång länge och klarar till och med en duns i golvet.

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!