: Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906

Kraftfulla PC-högtalare

Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?

Ljud & Bild tycker

Billigt. Kraftfull subbas.
Lite onaturligt basljud. Aningen dämpade övertoner.
 • 5.1-system
 • 5 x 67 + 165 watt
 • THX-godkänt
 • 3D, BD-Live
 • HDMI: 1 ut, 0 in
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5100 kr

När man ska skaffa ljud till vardagsrummet är kanske inte datorhögtalare det första man tänker på. Men det har hänt mycket på den fronten de senaste åren och många PC-spel och konsoler har fått så komplext och storslaget ljud att de är lika kräsna som Hollywood-filmer.

Av den anledningen har Logitech lanserat det kraftiga 5.1-systemet Z906 som inte bara har inbyggd förstärkning utan också flerkanalsavkodning. På baksidan sitter hela tre digitalingångar, två optiska och en koaxial. Dessa stöder Dolby Digital och DTS samt PC, men HD-ljud i surround kräver den analoga flerkanalsingången av typen minijack. Precis som många andra BD-spelare i den här prisklassen saknar Panasonics DMP-BDT110 analog flerkanalsutgång, så vi koncentrerar oss på Dolby Digital och DTS, som lagras parallellt med Dolby TrueHD och DTS-HD på Blu-ray-skivorna.

Precis som Panasonics system kan Blu-ray-spelaren konvertera 2D-material till 3D, och en nätverkskabel ger tillgång till BD-Live, Skype och portalen Vieracast. Trådlös anslutning kan köpas som tillbehör.

5.1-högtalarna har begränsat med funktioner, bland annat går det inte att ställa in fördröjning till de olika kanalerna. Inbördes ljudnivå går dock att fintrimma från Logitechs fjärrkontroll som ingår.

Ljudet
DMP-BDT110 och Logitech-högtalarna låter ganska så annorlunda mot Panasonics kompletta SC-BTT370. Panasonics högtalare fokuserar mer på diskanten medan Logitech-satelliterna har ett rundare och fylligare mellanregister. Lite mjukare och mattare i toppen, men desto mer behagligt att lyssna på i längden. Subbasen är också påtagligt kraftigare hos Logitech. Den lyckas återge baseffekterna med mer tyngd och stuns och hänger dessutom bättre ihop med högtalarna. Den är en smula mjuk i upphängningen och kan låta lite slappt emellanåt, vi märker det särskilt i klassisk musik. En kontrabas låter väl inte så på riktigt?

Trots detta är Panasonics och Logitechs system intressant för alla som vill ha mer muskler och som inte är så intresserade av finesser och skärmmenyer.

Tänk på att det inte går att ställa in fördröjning till högtalarna, så om det går bör de ställas lika långt från soffan.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sammanfattning - Det lönar sig att betala mer
  Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.
  Onkyo och Magnat - Mer krut
  En ännu större subbas ger mer tryck och större ljud, och den fullvuxna centerhögtalaren gör dialogen fylligare.
  Onkyo och Focal - Höjer ribban
  Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.
  Panasonic SC-BTT370 - Inträdesbiljetten
  Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.