: Onkyo och Focal

Höjer ribban

Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.

Ljud & Bild tycker

Fin tonstruktur. Streaming.
Inte den kraftigaste subbasen
 • Onkyo BD-SP309    2 900 kr
 • Onkyo TX-NR509    4 000 kr
 • Focal Sib & Cub2    8 900 kr
 • 5.1-system
 • 5 x 80 watt (8 ohm, två kanaler)
 • 8-tums subbas, 100 watt RMS
 • 3D, BD-Live, streaming, iPod-koppling, rumskorrektion
 • HDMI: 1 ut, 4 in
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 15800 kr

När elektroniken fördelas på fler apparater, i detta fall en Blu-ray-spelare och en flerkanalsreceiver, åstadkommer man flera saker. För det första är chansen stor att ljudet blir bättre och att förstärkarkraften blir mer potent. För det andra har en hemmabioreceiver ofta fler inkopplingar och funktioner.

I detta fall kan Onkyos receiver skryta med 80 watt per kanal, mätt i 8 ohm. De billigare anläggningarna har bättre specifikationer, men det är bara trams. TX-NR509 drar mer ström från vägguttaget och har mer kraft till sitt förfogande. Den har dessutom automatisk rumskorrektion i form av Audyssey 2EQ, som kan kompensera för rummets påverkan genom att mäta akustiken på tre platser. Fler funktioner finns, till exempel USB-port med iPod-stöd, internet­radio, nätverksstreaming och mycket mer.

Högtalarsystemet från Focal testade vi för ett par år sedan, då med en tidigare version av subbasen Cub. Numera heter den Cub2 och har bättre förstärkare och delningsfilter. Samtliga högtalare är helt identiska och små och läckra – och större än de från Logitech.

Anläggningen är enkel och intuitiv att använda och det är enkelt att göra inställningar. Fast det kan hända att högtalarnas avstånd och delningsfrekvens får justeras i efterhand om du använder den automatiska kalibreringen.

Ljudet
Det behövs inte många sekunders action på skärmen förrän vi glatt kan konstatera att det lönar sig att betala mer. Där Panasonic-anläggningen har klara röster fast en smula konstlad klang, och Logitech har lite slappare övertoner fast mer fyllighet, klår Onkyo och Focal dem båda i var sin disciplin. Här får du nämligen ännu mer kraft än med Logitech, och Panasonic kan bara drömma om att återge dialogen lika klockrent. Det är mest personlig smak som avgör om man ska använda Audysseys rumskorrektion eller göra allting för hand. Gör du inställningarna manuellt så görs ingen tonjustering, vilket betyder en fylligare klang. Med Audyssey-korrektion blir ljudbilden ännu mer öppen och genomskinlig, fast lite tunnare.

Focals subbas har väsentligt mer fart och fläkt än Panasonics och Logitechs, och tonerna är mer nyanserade. Det betyder att detta är en anläggning som faktiskt kan spela stereomusik på ett riktigt skapligt sätt.

Vad vi inte gillar med detta system är att det är lite svårt att hitta rätt delningsfrekvens mellan subbasen och högtalarna (vi hamnade på 100 Hz), och att ljudbilden tappar fokus och punktformighet om receivern sätter olika avstånd till vänster och höger kanal. Om den gör det får du rätta till det efteråt och i stället flytta den ena högtalaren så att de står på samma avstånd.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sammanfattning - Det lönar sig att betala mer
  Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.
  Onkyo och Magnat - Mer krut
  En ännu större subbas ger mer tryck och större ljud, och den fullvuxna centerhögtalaren gör dialogen fylligare.
  Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906 - Kraftfulla PC-högtalare
  Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?
  Panasonic SC-BTT370 - Inträdesbiljetten
  Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.