: Sammanfattning

Det lönar sig att betala mer

Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.

Det säger sig självt att du inte kan få all världens ljudkvalitet från en komplett surroundanläggning för under femtusen kronor. Ändå handlar merparten av Sveriges befolkning hemmabiosystem som kostar ännu mindre. Det är synd. I detta test kunde vi än en gång konstatera vad vi redan visste. Nämligen att du måste upp till runt 5 000 kronor och däröver för att få vad som kan kallas för acceptabel ljudkvalitet.

Panasonic SC-BTT370 har smått otroligt mycket funktioner för just den summan. Den har inbyggd iPod-docka, kommunicerar trådlöst med nätverket och spelar 3D-Blu-ray. Bildkvaliteten är knivskarp bild från Blu-ray och alla nödvändiga ljudformat stöds. Med tanke på priset låter den dessutom förvånansvärt bra. Vi kan inte påminna oss att vi hört en hemmabio för de här pengarna som inte låtit erbarmligt. Men det gör inte Panasonics anläggning. Fast den låter inte toppenbra heller. SC-BTT370 gör jobbet, med tydlig dialog och en omringande ljudbild. Men övertonerna är en smula skarpa och subbasen hänger inte med särskilt väl.

Med Panasonics Blu-ray-spelare DMP-BDT110 och Logitechs datorhögtalare Z906, som tillsammans kostar ungefär lika mycket, får man en kraftigare och fylligare bas, och det går att spela ganska så högt. Här är det övertonerna som inte kommer fram ordentligt, och eftersom man inte kan ställa in fördröjning till bakhögtalarna bör de stå lika långt bort från soffan som frontkanalerna, vilket är svårt i de flesta hem. Högtalarsystemet stöder inte heller HD-ljud.

Separat elektronik från Onkyo och Focal för 15 800 kronor lyfter ljudkvaliteten flera snäpp. Här är ljudbilden stor och luftig och anläggningen kan till och med spela stereomusik riktigt bra. Receivern har internetradio och nätverksstreaming, plus mer muskler än de billigare systemen.

Med högtalare från Magnat blir det ännu tuffare – och billigare än med Focal. Ljudbilden är mer hårtslående utan att vara vass. Subbasen drämmer till hårdare och platta inspelningar blir mer levande. Och filmen blir roligare! Magnat Monitor Supreme saknar dock finessen hos Focal Sib & Cub 2, och passar därför inte alla.

Under alla omständigheter är det ingen tvekan om att det är de två alternativen som kostar mest som ger bäst valuta för pengarna!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Onkyo och Magnat - Mer krut
  En ännu större subbas ger mer tryck och större ljud, och den fullvuxna centerhögtalaren gör dialogen fylligare.
  Onkyo och Focal - Höjer ribban
  Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.
  Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906 - Kraftfulla PC-högtalare
  Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?
  Panasonic SC-BTT370 - Inträdesbiljetten
  Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.