: Anki Overdrive

21:a århundradets svar på Scalextric

Ani Overdrive är kanske främst tänkt för barn, men är tillräckligt sofistikerat för att vuxna också kan få vara med och leka.

December 2016Anki Overdrive

Ljud & Bild tycker

Anki Overdrive är en genial leksak som tar med den gamla bilbanan in i det nya årtusendet.
Priset är dessvärre ganska så högt och framför allt extra bilar kostar för mycket. Det hade varit smart om programvaran hade versioner.
Anki Overdrive Starter Kit
10 delar
2 bilar
App-styrning
Pris: 2 000 kr
Webb: anki.com

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2000 kr

Om du också lekte med Scalextric när du var liten så kommer Anki Overdrive att känna som en modern version av bilbanan. Men efter en närmare titt syns också likheterna med Nintendos Mario Kart, som bara har lyfts ur datorspelens värld och flyttats till golvet i ditt vardagsrum. Det är ganska så fiffigt.
Anki Overdrive kommer från USA, där det introducerades för lite mer än ett år sedan. Nu har turen kommit till den europeiska marknaden, där bland annat svenska barn också ska trollbindas. Precis som med den vid det här laget urgamla Scalextric-bilbanan (den brittiska sätt-ihop-själv-bilbanan kommer från mitten av 1950-talet) sätter du själv ihop din racerbana av olika bandelar och kan komplettera med backar, korsningar och annat. Ju fler moduler du köper till desto mer komplicerad blir banan. Du bestämmer själv.
Men sedan upphör likheterna. Scalextric var analogt och styrdes med en kontroll som satt fast med en sladd, medan Anki Overdrive är helt och hållet digital och trådlös. Styrkontrollen är utbytt mot din mobiltelefon och bilarna kör inte längre i ett spår på banan utan är försedda med avancerad mekanik som läser av placeringen på underlaget. Tekniken är helt genial och måste upplevas i verkligheten.
(Foto: Producent)

Imponerande enkel montering
I och med att allting är trådlöst så skulle man kunna oroa sig för att det var komplicerat att installera och komma sätta igång med körningen. Men då är det inte alls. Du installerar bara en app på telefonen, laddar upp bilarna med hållaren som ingår, klickar ihop bandelarna med hjälp av de inbyggda magneterna, sedan är allt klart. När bilarna är registrerade i appen, vilket går helt automatiskt, är det dags att sätta ner dem på banan.

Upp till fyra spelare
Du kan antingen spela mot datorn eller mot dina vänner. Appen finns till både iOS och Android och det är ganska enkelt att fördela bilarna till kompisarna eller datorn. Bilarna har dessutom kul namn, så att är lätt att skilja dem från varandra. Appen är på engelska, vilket kan vara ett problem för de minsta. Anki Overdrive är godkänt för barn från 8 år och uppåt. Trots språksvårigheterna borde det ändå funka, så länge mor eller far ställer upp och hjälper till lite eller kanske till och med kör själva. Sedan är det bara att tuta och köra!

Kör av sig själva
Innan ett lopp kan sättas igång måste bilarna lära sig hur banan går. De lär sig genom att köra ett uppvärmningsvarv som sätts igång helt automatiskt. På samma gång som bilarna kör på banan ritas den upp på mobilskärmen. Ganska så tufft. När banan är registrerad kör bilarna fram till startlinjen och inväntar startsignalen.
Tvärtemot Scalextric kör bilarna av sig själva och måste alltså inte sättas igång. Du kan justera hastigheten en smula med hjälp av en boost-funktion i appen. Bandelarna har fyra spår och du växlar mellan dem genom att luta mobilen åt höger eller vänster, vilket gör det möjligt att knuffa motståndarna av banan.

(Foto: Producent)

 

Inspirerad av Mario Kart
Som jag nämnde i inledningen har Anki hämtat viss inspiration från spelens värld. Varje bil har vissa funktioner och vapen som aktiveras i appen. Du kan till exempel sakta ner din motståndare eller få honom eller henne att snurra runt, precis som i Mario Kart. Ibland blir bilarna så förvirrade av dessa tricks att de kör av vägen, och då måste du resa på dig och sätta tillbaka den på rätt spår. Det skapar en del hektiska och rätt skojiga situationer.
Precis som i datorspelens värld får du priser när du vinner en tävling. De består av nya vapen och förbättringar till bilen. Det är smart tänkt eftersom det gör att Anki känns fräscht längre och gör att man blir sugen på att köra ett lopp till. Vapnen tillför ett taktiskt element, som också ökar livslängden betydligt.

Nu även med lastbilar
En helt färsk nyhet är att Anki just har släppt två lastbilar, som är ungefär dubbelt så stora som småbilarna. Bara storleken och släpen kan på egen hand sprida kaos på banan. Tyvärr har de samma stora nackdel som de vanliga bilarna. Anki Overdrive är en mycket dyr leksak så du får lägga ungefär 500 kronor på extra fordon. Det är mycket pengar för de flesta barnfamiljer, och kan säkert vara en nackdel som hindrar många från att slå till.

Slutsats
Anki Overdrive är en leksak i lyxklassen som kombinerar modern teknik med väl beprövade och uppskattade koncept. Detta är en sprillans modern variant på den välkända Scalextric-bilbanan, kryddad med en rejäl dos Mario Kart. Resultatet är oerhört övertygande och det är bara det höga priset och avsaknaden av lokal anpassning som kan vara en antydan till käpp i hjulet. Har du råd och förstår engelska så är det ingen tvekan om att Anki Overdrive är en av de allra hetaste leksakerna just nu.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.