Search
Generic filters

: 7 designhögtalare

Både snygga och smarta

Du behöver inte ge upp stil, golvplats och i slutändan äktenskapet för att få bra ljud. De här högtalarna klarar de strängaste stilrestriktionerna.

Som hifi-skribenter lever vi – åtminstone på arbetstid – i en perfekt värld där det bara handlar om att uppnå det bästa ljudet, och där småsinta åsikter om utseende, möbleringsvänlighet och pris kommer i andra hand.
Fast det är inte den verkligheten som gäller utanför tidningens spalter. Där måste det visas hänsyn, kompromissas och ingås förlikningar när intresset för bra ljud ska avnjutas i rum och ekonomi som delas med andra.
Högtalarna i det här testet skiljer sig från fördomarna genom att tillverkarna har tänkt på annat än bara ljudet. Alla sju tillhör kategorin som man skulle kunna kalla för designhögtalare.
Skönhet och bekvämlighet går hand i hand. Alla testdeltagarna är aktiva och trådlösa och de flesta av dem är utrustade med multiroom-funktioner och strömningstjänster så att man med en tryckning på mobilskärmen kan få musiken att flöda.
Men vi är fortfarande ett hifi-medium, inget livsstilsmagasin. Trots snygg design är alla högtalarna kompetenta ljudåtergivare. Flera av märkena i testet har utrustning i den allra tyngsta highend-klassen och vet vad de sysslar med.
På ett enda område måste man dock kompromissa. Den klassiska stereouppställningen med två strategiskt placerade högtalare har offrats på estetikens altare. Alla testdeltagare är ensamstående enheter som är tänkta att ställas där det ser snyggast ut. Och avståndet mellan stereokanalerna är antingen kort eller så spelas musiken i mono.

Så testade vi
De av högtalarna som utnyttjar nätverk införlivades i husets trådlösa nätverk, där de fjärrstyrdes från mobil och surfplatta. Musiken levererades i form av streamade filer från Spotify och Tidal HiFi, samt från en NAS-disk med förlustfria musikfiler.
Eftersom temat är ”designhögtalare” lades det stor vikt vid utseende och förmågan att smälta in i inredningen. Betygsättningen hade god hjälp av en panel hifi-mässiga domare (även kallade för familjen).
Slutligen räknas antalet extrafunktioner. Nätverk, Bluetooth, streamingtjänster, internetradio och inte minst multiroom-funktioner finns alla på pluslistan.
I ett sådant här test, där designen spelar lika stor roll som ljudet, och där skillnaderna i pris mellan den billigaste och den dyraste är mer än tiotusen kronor, är det svårt att utse en entydig vinnare. Ingen av högtalarna har ett dåligt ljud, och i slutändan beror valet på vilken som mest obemärkt går att ställa bland designmöblerna.

Testdeltagarna
DALI Kubik One                                          8 500 kr
B&O Play A6                                                 9 500 kr
Harman Kardon Go + Play                        3 000 kr
Electrocompaniet EC Living Tana SL-1    7 500 kr
Geneva Aerosphére Large                         8 000 kr
Teenage Engineering OD-11                     6 000 kr
B&O BeoSound 2                                        16 000 kr

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Stilikon med rockmuskler

Designen är stram men ljudet är allt annat än tillknäppt.

Ljud & Bild tycker

Suverän design, behagligt och rent ljud. Våldsamt djup bas.
Kostsam. Begränsad ljudnivå och ingen Tidal-integration.
Element: 1 x 5,25-tums bas, 2 x 2-tums mellanregister, 1 x 0,75-tums diskant
Förstärkare: 2 x 20 watt (bas), 2 x 11 watt (mellanregister), 40 watt (diskant)
Frekvensomfång: Ingen uppgift
Anslutningar: Ethernet, aux (minijack), wifi, Bluetooth 4.1
Styrning: iOS, Android
Går att koppla två i stereo: Nej
Streamingtjänster: Spotify Connect, Deezer, TuneIn, AirPlay, DLNA, Google Cast
Mått: 19,6 x 43,1 cm (dia x H)
Vikt: 4,1 kg
Pris: 16 000 kr
Webb: bang-olufsen.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 16000 kr

Om det finns något märke som ständigt tänker på design så är det B&O. Det gäller även i Play-serien, som också är representerad i detta test, men i ännu högre grad när det handlar om självaste moderskeppet, Bang & Olufsen.
BeoSound 2 är storebror till BeoSound 1 som vi testade i slutet av sommaren. Båda är kägelformade aluminiumtorn med en diskant och spridningslins på toppen och en nedåtriktad bas längst ned i kabinettet. I BeoSound finns dock ytterligare två mellanregisterelement. De sitter på var sida av kabinettet, gömda bakom ett lamellgaller som påminner om det som pryder BeoLab 18. Alla anslutningar (ström, nätverk och analog ljudingång) görs i botten. Där har det också blivit plats för ett lite större baselement än i BeoSound 1.
De fyra elementen drivs av en sammanlagd förstärkareffekt på drygt 110 watt. BeoSound 2 arbetar med en blandning av stereo och mono, där en bas och en diskant är 360-graders rundstrålande medan de två mellanregistren på ömse sidor spelar i stereo och ger en rymlig ljudbild.

Foto: Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen

Det är en smaksak huruvida en högtalare bör likna en bordslampa från Stelton. Men allt är suveränt gjort och dryper av välgjord byggkvalitet. Den mindre modellen var enkel att ta med sig runt i hemmet tack vare ett inbyggt batteri. BeoSound 2 ska däremot stå på en viss plats. Eller åtminstone kopplas till ett vägguttag.
BeoSound 2 kan mer än se snygg ut. När man dyker ner i musiksamlingen på NAS-disken eller går på jakt på Spotify eller Deezer (dessvärre finns ingen hifi-streaming från Tidal) så serverar den rockklassikerna med styrka och tyngd, som står i stark kontrast till det slanka utseendet. Det är nästan lika mycket tryck i basen som hos Geneva och Teenage Engineering. Aluminiumkabinettet är fullständigt befriat från hörbara resonanser, även om basen hade kunnat vara mer precis.

Slutsats
I disciplinen designelektronik finns det ingen som överträffar B&O (det skulle i så fall vara Geneva). Men inte heller de inre talangerna är försummade. BeoSound 2 fyller ditt vardagsrum med musik av övertygande ljudkvalitet, både med bekväma streamingtjänster och lokala HD-ljudfiler. Den kan både agera ljudkuliss och sätta igång en fest. För besväret tar dock B&O betalt med testets högsta pris.

Stort, runt ljud

Designen är lika uppseendeväckande som ljudet.

Ljud & Bild tycker

Fantastisk design och ett ljud som ger den fullvuxna stereon en hård match. Och så kan den spela högt.
Om du tycker att snygg design är samma sak som ett diskret utseende så är detta inte rätt högtalare.
Element: 2 x 1-tums diskant, 2 x 4-tums mellanregister, 1 x 6-tums bas
Förstärkare: 5 klass D-förstärkare, sammanlagt 100 watt
Frekvensomfång: Ingen uppgift
Anslutningar: Wifi (AirPlay och DLNA), Bluetooth (A2DP och aptX), aux (minijack)
Styrning: iOS, Android
Går att koppla två i stereo: Nej
Streamingtjänster: Spotify, Deezer, TuneIn internetradio, DLNA, AirPlay, multiroom
Mått: 40 x 32 x 40 cm (BxHxD)
Vikt: 8 kg
Pris: 7 500 kr
Webb: genevalab.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7500 kr

Geneva Labs är för Schweiz vad B&O är för Danmark. Deras produkter är stramt och elegant designade och sticker verkligen ut ur mängden!
Aerosphére Large liknar ingen annan ljudutrustning: en tygklädd boll 40 cm i diameter som vilar på en låg aluminiumsockel med Genevas namn i lysande grönt eller blått. Bollen kan antingen ställas på ett bord eller på ett stativ som ingår.
Bollen innehåller hela fem element som drivs av lika många klass D-förstärkare: två 1-tums diskanter, två 4-tums bas/mellanregister och en 6-tums uppåtriktad subwoofer. Den totala förstärkareffekten är 100 watt.

Foto: Geneva
Foto: Geneva

Ljudet
Aerosphére signalerar så mycket design att man kan befara att alla pengar har gått till formgivningen. Men sådan oro är obefogad. Man måste faktiskt misstänka att designern har jobbat extra vid sidan av, för man får ljud för alla pengarna.
Tygbollen återger musiken lojalt och utan tillstymmelse till instängt eller tillbakadraget ljud. Röster låter naturligt och öppet, och även om det inte är tal om någon stereobild i vanlig mening så fyller ljudet rummet på ett tilltalande sätt. Tack vare ett renodlat djupbaselement finns det massor av tryck längst ned. Tunga dubstep-basrytmer med Lindsey Stirling mullrar avgrundsdjupt genom vardagsrummet.
På minussidan är nyanseringen inte riktigt lika bra som hos till exempel EC Living Tana. Röster låter bra men den sista närheten saknas. Och när tung, symfonisk rock vrids upp på hög volym så flyter instrumenten ihop till en ljudmatta i stället för att vara åtskilda. Fast då befinner vi oss på en ljudnivå som mest används vid tillfällen där förmågan för kritisk analys för länge sedan har gått och lagt sig – och vaknar med baksmälla nästa förmiddag.

Slutsats
Geneva Aerosphére Large är ett design-statement som man antingen älskar eller hatar. Men ljudet är det inget snack om. Högtalaren fyller även stora vardagsrum med kraft och en bas som utmärkt klarar en nyårsfest. Vill du ha betydligt mer så får du gå upp till en fullvuxen stereo, fast då får du både lägga mer pengar och kompromissa med utseendet.

Norsk avslappnad livsstil

Highend-gänget hos Electrocompaniet har skapat en elegant streaming-serie.

Ljud & Bild tycker

Klassisk design med läckra detaljer, Bra utbud av streamingtjänster och hi-res-format. Snygg röståtergivning.
Ljudet är en aning tunt, och den får dig inte att kravla dig ur soffan och börja dansa.
Element: Tvåvägs basreflex
Förstärkare: 150 watt Klass AB
Frekvensomfång: ingen uppgift
Anslutningar: Ethernet, aux (minijack), optisk digital, wifi, Bluetooth, multiroom
Styrning: iOS, Android
Går att koppla två i stereo: Ja, även surround
Streamingtjänster: Spotify, Tidal, Qobuz, internetradio
Mått: 17,5 x 24,5 x 17,5 cm (BxHxD)
Vikt: 6 kg.
Pris: 7 500 kr
Webb: absoluteaudio.se

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7500 kr

Norska Electrocompaniet är en gammal bekanting i hifi-sammanhang. Fast då brukar det handla om produkter i den övre delen av den fem- och sexsiffriga prisskalan – till exempel den galna Nordic Tone Model 1.
EC Living är en helt ny serie från Electrocompaniet. Som namnet antyder har vi att göra med en ”livsstilsanläggning”. Enkel, bekväm och med alla funktioner inbyggda. Tana SL-1 är grundmodellen och innehåller högtalare, förstärkare och streaming-enhet. Den kan användas på egen hand eller kombineras med den aktiva högtalaren L-1 som ett stereosystem. Det finns dessutom separata streaming-mottagare med eller utan inbyggd förstärkare för användning med befintliga anläggningar. EC Living-produkterna finns i tre utföranden: svart högglans, aluminium och polerad koppar. Enheterna kan användas separat, i multiroom-system samt samlas i en multikanals hemmabio.
Tack vare rötter i tung hifi stöder Tana SL-1 naturligtvis högupplösta musikfiler, inklusive DSD 128 (5,6 MHz) och den trådlösa anslutningen och analoga minijack-ingången kompletteras av både optisk och koaxial digitalingång. Med Spotify Connect, internetradio och – självfallet – norska Tidal-tjänsten, är man väl rustad på streaming-fronten. Hela systemet kan styras från mobil-appen EC Remote, som inte har världens enklaste installation men gör ett utmärkt jobb.

Foto: Electrocompaniet
Foto: Electrocompaniet

Ljudet
EC Living har en avslappnad, ganska så neutral ljudbild som drar åt det ljusa hållet. Deta gör det enkelt att fokusera på sångröster. Jag har sällan hört Natasjas röst i framträda lika tydligt i ”I Danmark er jeg født”. Men kraften som finns i mellanregistret är det värre ställt med i ytterområdena. Diskanten är fin, men saknar den översta luftigheten. Basen är snabb och går egentligen tillräckligt djupt men har en något dämpad botten. Electrocompaniet är dock på gång med en trådlös subwoofer till serien.

Slutsats
Ingen slår EC Living på flexibilitet och antal filformat. Om man har bestämt sig för att bygga upp ett inredningsvänligt och flerkanaligt multiroom-system för högupplöst ljud, är detta det mest uppenbara alternativet. EC Living Tana SL1-1 har dessutom ett öppet och upplöst ljud som är angenämt för öronen. Ljudet är dock en smula åt det avslappnade hållet – åtminstone utan subwoofer.

Stereo i metermått

Kubik One är en fullvuxen soundbar där ljudkvaliteten har högst prioritet

Ljud & Bild tycker

Stort urval av ingångar. Kabinettet känns stabilt. Dynamiskt ljud med bra tyngd.
Något dämpad i toppen. Inga inbyggda streaming-tjänster eller app-styrning.
Element: 2 x 5,25 tum, 2 x 1-tums softdome
Förstärkare: 4 x 25 watt RMS
Frekvensomfång: 48–22 000 Hz (+/–3 dB)
Anslutningar: Optisk digital x 2, USB, Bluetooth (med aptX), Analog in (RCA, minijack), subwoofer ut
Styrning: Fjärrkontroll
Går att koppla två i stereo: -
Streamingtjänster: Nej
Mått: 98,0 x 16,2 x 10,2 cm (BxHxD)
Vikt: 9,6 kg.
Pris: 8 500 kr
Webb: hifiklubben.se

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 8500 kr

Kubik- serien är DALIs försök att komma in på marknaden för livsstilshögtalare. Serien består just nu av två modeller, den smala Kubik Free och den testade högtalaren, Kubik One. Kubik One har en avlång, smal form som gör att den liknar en soundbar, men är tänkt som fullfjädrad minianläggning som kan hängas på väggen och användas överallt i huset, som till exempel BeoSound 35.
Kabinettet är gjort av aluminium. Den ordentliga styvheten innebär att väggtjockleken kan minimeras, så att kabinettet kan ha en rimlig volym trots små yttermått. Högtalaren finns i tre färger och tygfronten i hela sex färger.
Kubik One är uppbyggd som ett stereosystem med två tvåvägshögtalare tätt intill varandra. De två baselementen har precis som vanligt hos DALI membran av träfiber. Varje element har en egen 25-watts klass D-förstärkare. På baksidan hittar man optisk digitalingång och analoga ingångar med både minijack och riktiga RCA-kontakter. Subwoofer-utgång finns också. Bluetooth-anslutningen stöder aptX för bättre ljud. Däremot finns inget wifi.

Foto: DALI
Foto: DALI

 

Ljudet
Man kan justera basen i tre steg på baksidan. Om man har en extern subwoofer inkopplad så är förmodligen ”Neutral”-läget mest passande. Annars föredrog vi ”Enhanced”, som ger mer fyllighet längst ned. Den inställningen användes under resten av testet.
Basåtergivningen i Kubik One är kraftfull och tämligen ofärgad. Trentemøllers ”Even Though You’re With Another Girl” fyller rummet med en tung, elektronisk atmosfär. Även om den inte är riktigt lika tät som med Geneva Aerosphére eller BeoSound S2.
Riktigt lika överlägsen är Kubik One inte i den andra änden av frekvensspektrumet. Diskanten hänger med OK, men de sista detaljerna saknas.

Slutsats
Kubik One är en utmärkt variant av en elegant, lättmöblerad högtalare från DALI. Den har inte riktigt lika stort utbud av streamingtjänster som de dyraste modellerna och inte heller AirPlay, DLNA Google Cast eller för den delen app-styrning. Men det avspeglas lyckligtvis i ett relativt mer rimligt pris. Samtidigt är det ett äkta stereosystem. Ljudmässigt gör den sitt jobb utmärkt, med god tyngd i rytmer och tillräckligt med volym för att fylla vardagsrummet.

Musikalisk bumerang

Stort ljud, unik design. BeoPlay A6 har både och.

Ljud & Bild tycker

Även om den är liten och kompakt så är ljudet stort och basen tung. Och designen är på topp.
Smalt perspektiv (men trots allt i stereo). Det finns gränser för hur högt den kan spela.
Element: 2 x 5,5-tums bas, 2 x 0,75-tums diskant, 1,5-tums fullregister
Förstärkare: 3 x 60 watt till bas och fullregister, 2 x 30 watt till diskant
Frekvensomfång: 35–22 000 Hz (tolerans ej angiven)
Anslutningar: Ethernet, aux (minijack), Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Styrning: iOS, Android
Går att koppla två i stereo: Ja
Streamingtjänster: Spotify Connect, Deezer, TuneIn, Google Cast, AirPlay, DLNA, multiroom
Mått: 53,5 x 29,8 x 14,4 cm (BxHxD)
Vikt: 6 kg
Pris: 9 500 kr
Webb: beoplay.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 9500 kr

Foto: B&O Play

Play-märket är för dem som vill ha B&O:s läckra design men till mer överkomliga priser. Till exempel i form av högtalaren A6, som antingen användas på egen hand eller som del av ett multiroom-system. A6 är platt och avrundad, nästan bumerangformad. Fronten är klädd med grovt vävt tyg av möbelkvalitet (kommer från textilföretaget Kvadrat). Ett styrfält längs toppen styr avspelningen, väljer låt och ändrar volym.
Bakom tygfronten döljer sig två 0,75-tums diskanter och två 4-tumsbasar. Ett 1,5-tums fullregister strålar bakåt. Anslutningarna är dolda bakom en lucka på undersidan av högtalaren. Där kan man koppla in analogt ljud (3,5-mm minijack), nätverks- och strömkabel, samt anpassa basåtergivningen efter högtalarens placering (golv/vägg, golv+vägg eller hörn).
Installationen görs med BeoSetup-appen, medan avspelningen görs med en annan app, BeoMusic, samt med Bluetooth. Spotify Connect, Deezer och TuneIn-nätradio finns inbyggt. Men inget Tidal. Däremot har den senaste uppdateringen gett tillgång till Google Cast.

 

Foto: B&O Play
Foto: B&O Play

Ljudet
Med sin beskedliga storlek och en front av sofftyg passar A6 bokstavligt talat in i möblemanget. Men den diskreta framtoningen upphör när musiken skruvas upp. A6 låter mycket större än man kan förvänta sig av en sådan liten pryl! Ljudet är varmt och det saknas inte tyngd på något sätt. A6 sträcker sig faktiskt riktigt djupt i basen (35 Hz enligt B&O). Mellanregistret är också fint och välartikulerat, så länge man inte gör något överilat med volymkontrollen. Och diskanten är ren och upplöst. Stereoperspektivet är på grund av högtalarens storlek begränsat, men ljudbilden är rymlig och behaglig.

Slutsats
Även om A6 är liten och snygg så kan den åstadkomma mer än bakgrundsmusik. Ljudkvaliteten tål verkligen att upplevas på högre volym. Som andra B&O-produkter för hemmabruk kan den användas i multiroom-system. Tack vare ett bra urval av streamingtjänster och Google Cast kan den ge ett musikaliskt ackompanjemang till vardag och fest, var i huset den än står.

Teenage Engineering OD-11
En hyllning till den avlidne ljudtrollkarlen Stig Carlsson.
Harman Kardon Go + Play
Harman Kardons bärbara högtalare tål verkligen att användas därhemma.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!