Search
Generic filters

test : Smarta hem

Smarta grejor till ditt smarta hem

Piffa upp hemmet med elektronik som gör din vardag – och plånbok – lättare.

Hur vore det att leva som en engelsk lord? Att ha en stab av trogna tjänare som vet precis vad du vill och lyder minsta vink? Det är vad digitaltekniken lovar oss. Det smarta hemmet är fullproppat av med små intelligenta apparater som kommunicerar via nätverket och ger dig ett liv utan tråkiga vardagssysslor.

Men hur kommer man igång och vad behövs egentligen för att man ska kunna säga att man har ett hem som är smart?

I teorin kan man börja smått och bygga ut långsamt. Det kommer fler och fler produktkategorier att ge sig i kast med, och de som finns förbättras och utökas. För att något ska kunna kallas för smart ska det antingen vara anslutet till hemnätverket eller mobilen via en app. Det måste kunna fjärrstyras. Bra exempel är digitala LED-lampor, övervakningskameror och smarta lås. Här är det värt att påpeka att det också finns mycket smörja där ute. Möjligheten att använda crowdfunding som finansiering, vilket underlättar att få ut fysiska produkter till kunder, har gett många hoppfulla uppfinnare möjlighet att sälja halvfärdigt skräp. Det är värt att tänka på.

(Foto: Tillverkare)

En bra tumregel är därför att satsa på väletablerade märken eller åtminstone vara skeptisk om det handlar om helt nya produkter från en tillverkare du aldrig har hört talas om. Klassiska problem med oprövade och nya aktörer är ofta krångliga och dåliga programvaror, som försöker fixas med ideliga uppdateringar. Sådant duger helt enkelt inte och är mest synd om kunden som har litat på tillverkaren och satsat sina besparingar.

Smartare kan också betyda dummare

När man väl har investerat och utrustat sitt hem med smarta prylar ska man ta sig tid och framför allt vänja sig vid att använda dem i sitt dagliga liv. Hur funkar egentligen den smarta belysningen? I stället för att trycka på knappen på väggen ska man vänja sig vid att starta en app på sin mobil, eller till och med överlåta styrningen av ljuset till en sensor. I stället för att dra i ett snöre för att dra ifrån persiennerna ska man gå in i en app för att kunna titta ut genom fönstret. Det är lite av en omvälvning och på sikt kanske något man tröttnar på.

(Foto: Tillverkare)

Alla smart prylar är nämligen inte så smarta när det kommer till kritan. En del av dem krånglar faktiskt till vardagen, trots fagra löften om motsatsen. Att lägga sitt liv och sin vardag ”i händerna” på det smarta hemmet kan få konsekvenser. För vad som händer om till exempel strömmen går, batterierna tar slut eller produkten bara beter sig konstigt? Tänk om termostaten får för sig att skruva upp värmen mitt i natten, lamporna tänds av sig själva och högtalarna helt omotiverat börjar spela musik. Då är det plötsligt inte så smart längre. Så gör dig själv en tjänst innan du kastar dina sparpengar i sjön. Fundera på hur de smarta prylarna kan förenkla din vardag – och om du över huvud taget behöver dem. Mycket är vettigt men inte allt.

Det där med
röststyrning

De mest omdiskuterade ”smart home”-produkterna finns tyvärr inte på våra breddgrader ännu. Vi menar naturligtvis de röststyrda assistenterna Amazon Alexa och Google Home. Men det finns en del som tyder på att det kan vara något på gång. Apple meddelade tidigare i år att de också är på väg med en pratande högtalare och Sonos har just lanserat sin Sonos One, som direkt från fabrik stöder just Alexa och Google Home. Här i Norden är den senare fortfarande en något amputerad bekantskap, eftersom de smarta funktionerna ännu så länge inte kan aktiveras och användas. Vi är helt enkelt tvungna att utrusta oss med lite tålamod.

(Foto: Tillverkare)
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Med en knapptryckning

Glöm röststyrning och appar, Pop är enkelt och genialt.

Ljud & Bild tycker

Med Pop får du tillbaka kontrollen över ditt smarta hem. Lätt att programmera och behöver inte laddas.
För högt pris i förhållande till funktionaliteten.
Bridge och två POP-knappar Trådlöst: Bluetooth, Wi-FI iOS, Android Mått: 6 x 0,9 x 6 cm Webb: logitech.se

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1000 kr

Med så många uppkopplade enheter hemma finns det ett stort behov för att kunna styra dem. Ännu så länge är det inte många tillverkare som har tänkt på en gemensam standard och i de flesta fall är lösningen ännu en ny app till mobilen. Om du saknar de gamla analoga dagarna ska du ta en titt på Logitechs Pop. Med flerfärgade, gummiöverdragna knappar tar du tillbaka kontrollen över ditt hem, nu räcker det med att trycka på en knapp i stället för att leta fram telefonen. Det låter gammaldags men är faktiskt riktigt befriande.

(Foto: Tillverkare)

Smidig programmering

Varje knapp har tre funktioner som enkelt programmeras i den medföljande appen. En tryckning, två tryckningar eller en lång tryckning. Den första aktiverar, den andra deaktiverar. Mycket enkelt. Pop är till exempel bra för att styra dina Sonos-högtalare och dina Philips Hue-lampor och kan till och med ställas in för att fungera med IFTTT. Du kan koppla in hur många knappar du vill – och din plånbok tillåter. Det sistnämnda är intressant eftersom Pop-knapparna tyvärr är en smula dyra, i synnerhet när man tänker på vad de egentligen kan. Visst är de smarta, men 500 kronor styck är en hel del pengar..

(Foto: Tillverkare)

Apple Home eller Pop

Utöver priset finns det dessvärre ännu lite mer smolk i glädjebägaren. Även om Logitech utökar stödet kontinuerligt så går det inte att styra allting med Pop. Det kan man lösa genom att programmera Apples egen Home-app, fast då blir man av med möjligheten att deaktivera sekvenser igen. Man får välja, antingen eller.

Slutsats

Det är smart att kunna styra lampor, termostater och persienner med rösten, men någon gång emellanåt vill man bara kunna trycka på en knapp. Det kan man med Pop och du bestämmer själv vad en tryckning ska göra. Knapparna drar ytterst lite ström och kan tas med överallt i hemmet. Riktigt genialt. Synd bara att de ska vara så dyra.

(Foto: Tillverkare)
Copenhagen Blinds
Motorstyrda persienner gör dagen enklare och mer besvärlig.
IKEA Trådfri Gateway startkit
IKEA kan inte riktigt mäta sig med Philips HUE, men slår dem med priset.
Nanoleaf Aurora
Låt ljuset dansa med när musiken spelar på festen.
HDHomeRun EXPAND
HDHomerun är ett genialt komplement för alla som fortfarande sysslar med kabel-TV.
Nest Cam IQ
Nest har äntligen kommit till Norden, för att beskydda och övervaka.
Netgear Orbi AC2200
Om du också har problem med att få routern att räcka till så överväg ett MESH-system.
Nespresso Expert & Milk
Nespresso försöker vara smarta – men behöver de det?

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!