: Bose Wave musiksystem III

Digitaluppgraderad klassiker

En uppgradering främst för Bose-fantaster som saknar DAB-radio.

Ljud & Bild tycker

Bra basåtergivning Inga fula knappar DAB+
Dyr iPod-dockan dyrt tillbehör Fjärren ett måste
 • Uteffekt: Ingen uppgift
 • Källor: FM, DAB+, CD (tillval: Bluetooth, iPod)
 • Anslutningar: Aux, hörlurar
 • Fjärr: Ja
 • Storlek: 37 x 22 x 11 cm
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 7000 kr

Wave-systemen är klassiker med rötter i 80-talet och nu är den senaste uppgraderingen här. Nytt är små finesser som en touchkontroll på ovansidan och två alarm, men framför allt att den nu tar emot DAB+-digitalradio. Med tanke på det begränsade utbudet i Sverige är det därför ingen anledning att byta upp sig om man har föregångaren.

Jämfört med de andra apparaterna i testet saknar vi iPod-anslutning som standard. Docka för iPod och Bluetooth-adapter säljs dock som tillbehör men kostar 1 500 kronor extra. Man kan även komplettera med en CD-växlare för 3 500 kronor. En redan saftig prislapp för basenheten blir då orimligt dyr.

Med tanke på alarmfunktionen förmodar vi att den är tänkt att kunna användas på nattduksbordet. Då känns det dock lite larvig att man måste använda fjärren eftersom det inte finns några knappar.

På ljudsidan har det faktiskt inte hänt något sedan föregångaren. Tack vare Bose vågledarteknik för högtalarna – som gett systemet dess namn – så får man en förvånansvärt fyllig bas för att vara en så pass liten apparat. På lägre volym låter den mycket bra och fyller rummet med ett mycket tilltalande ljud. Drar man på lite, vilket den faktiskt klarar utan distorsion, så blir det välkända Bose-ljudet mer uppenbart. Det upplevs som behandlat med ett avrundat ljud som saknar detaljer i diskanten.

Slutsats
Älskar man sitt äldre Wave-system och känner att måste ha DAB-radio så är detta den självklara uppgraderingen. Den har ett insmickrande ljud som många säkert är nöjda med och imponerande bas för en så pass liten apparat. Förstagångsköpare bör dock fråga sig om det är värt pengarna, speciellt som man måste betala extra för något som idag är så självklart som iPod-dockning. Är pengarna inget problem så är Wave III dock ett läckert system med uppgraderingsmöjligheter.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Harman Kardon MS150 - Monolitens återkomst
  För att vara en ny modell är skillnaderna omärkliga, men den låter fortfarande lika bra.
  Tangent Alio Stereo MKII - Snygg och diskret
  En snygg anläggning som inte stör någon så länge man inte försöker maxa volymen.
  Philips Streamium MCI8080 - Trådlös multikonstnär
  Med nätverksuppkoppling och multiroom-möjlighet är detta en mycket flexibel anläggning.
  Yamaha Restio ISX800 - Överraskande posör
  Restio är anläggningen som fullkomligt skriker ”titta på mig” – och det med rätta.
  Loewe Soundbox - Form över funktion
  Ljudkvaliteten lever tyvärr inte upp till förväntningarna som den läckra designen ger.

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.