: 6 allt-i-ett-anläggningar

Vackert för ögon och öron

Man måste inte välja mellan form eller funktion – vi har hittat musikanläggningarna som både låter bra och ser bra ut.

Efter att ha lagt ner mycket möda och pengar på att snygga upp hemma så känns det inte speciellt kul att ställa tillbaka den gamla stereoanläggningen. Hur bra den än låter så är ärligt talat den mesta hemelektroniken ganska kantig och ful. För att inte tala om att man oftast bara kan välja mellan silver eller svart som färg. Det är knappast de färger man annars inreder sitt hem med.

Ett alternativ är att försöka gömma undan elektroniken. Stoppa in den i ett skåp kanske, men det kan man ju inte göra med högtalarna. Eller skaffa något som inte drar ögonen till sig. Som nästan försvinner där den står bland böckerna i bokhyllan. Man kan även gå den rakt motsatta vägen och skaffa något som sticker ut så mycket med sin design att den blir en inredningsdetalj.

Problemet är att anläggningarna från premiummärkena som satsar mycket på designen knappast kan kallas billiga. Men det måste faktiskt inte kosta tiotusentals kronor. Vi har plockat ut sex stycken anläggningar runt 6 000 kronor som vi tycker ser bra ut och som inte behöver skämmas för sig ljudmässigt.

I detta test har vi satsat på gamla hederliga anläggningar som har radio och CD. Många har även iPod-docka, men det är inget krav. Om man har gått över till att enbart lyssna på musik från smartmobiler så blir faktiskt valmöjligheterna ännu större. Det finns gott om snygga iPod-dockor där ute. Ett stort urval av dem kan du hitta i testarkivet på ljudochbild.se.

TESTKRITERIER
Vi gick igenom utbudet av musikanläggningar med radio och CD-spelare och plockade ut de som stack ut från mängden utseendemässigt. Vi la oss sedan någonstans i mitten prismässigt för att det skulle låta bra men ändå inte kosta orimligt mycket. Den slutgiltiga gallringen gjordes av vår smakdomare Åsa Warme som är en ivrig förespråkare av formgiven hemelektronik. Anläggningarna ställdes upp i hemmamiljö och vi spelade en mängd musikgenrer på CD. Förutom att betygsätta ljudet och hanteringen så granskade vi denna gång kvalitetskänslan lite extra. I slutbetyget vägde vi inte bara in pris utan även utseende.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Snygg och diskret

En snygg anläggning som inte stör någon så länge man inte försöker maxa volymen.

Ljud & Bild tycker

Snygg Utmärkt kvalitetskänsla DAB+
Plastig fjärr Medelmåttigt ljud
 • Uteffekt: 2 x 10 watt
 • Källor: FM, DAB+, CD, iPod
 • Anslutningar: Aux, iPod
 • Fjärr: Ja
 • Storlek: 42 x 24 x 26 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5000 kr

Vi har tidigare testat Tangents snygga radioapparater och nu har turen kommit till storebror som även stoltserar med DAB-digitalradio och CD-spelare. Jämfört med den vanliga Alio-modellen är denna bredare för att få plats med stereohögtalare, vilket man kan gissa sig till av namnet. Kabinettet har en fantastisk finish med högblank lack i rött, vitt eller svart. Den kan även fås i valnöt vilket gör det lätt att få apparaten att passa med inredningen. En betryggande tyngd gör att den andas kvalitet.

Hanteringen är relativt enkel tack vare de två rejäla rattarna på framsidan samt alla knappar på fram- och ovansidan. Det gör dock att den ser lite plottrig ut vilket förtar lite av det stilfulla utseendet. Fjärrkontrollen som är alternativet ser tyvärr inte alls lika läcker ut och känns plastig. Däremot har Tangent lyckats bra med att få slot-in-CD-spelaren på framsidan och iPod-dockan på ovansidan att vara diskreta. Vi önskar att det hade funnits en lika diskret antennsladd så man sluppit den klumpiga utdragbara antennen.

De diskreta högtalargallren och de blygsamma specifikationerna för uteffekten skvallrar om att det här inte direkt är någon partyanläggning. Mycket riktigt så trivs den bättre på en normal volym än när man försöker dra på lite på fredagskvällen. Framför allt är det basen som snabbt blir bullrig, vilket faktiskt även är märkbart på lägre volymer. Men även mellanregistret har sina problem. Det låter återhållet och odistinkt. Ska man bara ha Alio för att spela bakgrundsmusik så är det dock inget som stör.

Slutsats
Är man ute efter en musikapparat som ska stå väldigt synligt, typ i köket eller på en arbetsplats, är Alio inget dumt val. Tack vare de snyggt dolda ljudkällorna är den diskret samtidigt som den har en fantastisk finish som drar ögonen till sig. Ljudet är inte lika imponerande, men i sådana miljöer spelar man ändå inte på någon högre volym så det är inget oöverstigligt problem. Ett plus är att man kan hantera det mesta utan fjärrkontrollen och ett annat att den är framtidssäker med DAB-radio.

Harman Kardon MS150
För att vara en ny modell är skillnaderna omärkliga, men den låter fortfarande lika bra.
Philips Streamium MCI8080
Med nätverksuppkoppling och multiroom-möjlighet är detta en mycket flexibel anläggning.
Bose Wave musiksystem III
En uppgradering främst för Bose-fantaster som saknar DAB-radio.
Yamaha Restio ISX800
Restio är anläggningen som fullkomligt skriker ”titta på mig” – och det med rätta.
Loewe Soundbox
Ljudkvaliteten lever tyvärr inte upp till förväntningarna som den läckra designen ger.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.