: Philips Fidelio B8

Vacker soundbar, tunt ljud

Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.

Ljud & Bild tycker

Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån.
Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.
Atmos: 5.1.2
HDMI: 2 in (1.4a), 1 ut (ARC)
Digitalt in: Optisk, koaxial
Trådlöst: Bluetooth (aptX, AAC)
Analogt in: 3,5-mm minijack
Subwoofer: Trådlös
Mått: 105,8 x 5,2 x 12 cm
Färg: Silvergrå

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 10000 kr

Fidelio B8 är en vacker skapelse, med mycket mindre fotavtryck än både Samsung och den närmast vulgära värstingen från Yamaha. Definitivt något för folk som vill ha ett läckert hem, och den trådlösa subwoofern är också diskret och fin.

Foto: Philips
Foto: Philips

För att ge en känsla av surroundljud använder sig Philips av sin Ambisound-teknik. Med hjälp av smart ljudbehandling elimineras överhörning (crosstalk) mellan vänster och höger ljudkanal, så att höger öra bara får höra den högra ljudkanalen och vice versa. Med en högtalare är detta det närmaste man kan komma att sätta på sig ett par hörlurar, och ger ett intryck av surround. Och det funkar.

Sammanlagt 18 element, varav tio på ovansidan som pekar uppåt för att återge tredimensionellt Dolby Atmos-surroundljud. Foto: Philips.
Sammanlagt 18 element, varav tio på ovansidan som pekar uppåt för att återge tredimensionellt Dolby Atmos-surroundljud. Foto: Philips.

Soundbar-högtalaren har sammanlagt arton högtalarelement, varav tio sitter på ovansidan, uppdelade på fyra diskanter och sex ovala mellanregisterbasar (”race track drivers”). Dessa är vinklade snett upp mot taket, så att ljudet reflekteras ner mot lyssnaren. Vinkeln på elementen är noggrant uträknad, detsamma gäller deras inbördes fasrespons, för att ge en optimal känsla av höjd med film och musik som har Atmos-ljudspår.
Fidelio B8 är oerhört enkel att koppla upp: stick bara in HDMI-kabeln i kontakten som är märkt ARC och i motsvarande HDMI-kontakt på TV:n, så är allt klart. Att koppla videokällan direkt till högtalaren, med vidarekoppling till TV:n, rekommenderas bara om du inte har en Ultra-HD-källa som kräver HDCP 2.2, eftersom det inte finns.

Fidelio B8 är verkligen en läcker ljudlimpa. Foto: Philips
Fidelio B8 är verkligen en läcker ljudlimpa. Foto: Philips

Användning
B8 har ingen skärmmeny utan sköts på gammalmodigt sätt med direktknappar på fjärrkontrollen. Där ställer du in ljudnivå, bas och diskant samt nivån på höjdljudet. Välj ljudinställningar som Movie eller Music, som ger ljudet lite olika karaktär. En klar och tydlig display på högtalaren ger översikt. Det är ungefär allt du behöver hålla kolla på, plus Bluetooth-knappen som gör att du kan strömma musik från mobilen. Någon nätverksfunktion finns inte.

Ljudkvalitet
Philips-högtalaren ger ett godkänt intryck av surroundljud: den lite väl halsbrytande filmen ”Pan” har ett fantastiskt Atmos-ljudspår och Philips får fram essensen. Man anar att surroundljudet kommer bakifrån och att något även händer på höjden. En riktigt fin bubbla av ljud.
Men det är inte surroundkänslan som först och främst saknas. Det är ljudkvalitet i allmänhet. Dialogen är nämligen alltför hermetisk och onaturlig (lite bättre i Movie-läget än i Music-läget). När en stor mans- och barnkör sjunger Nirvanas ”Smells Like Teen Spirit” i en acapella-version låter det förkrympt och tamt genom Fidelio B8.
På vår Dolby Atmos-demoskiva finns en underbar vinjettmelodi med regn och åska. Här får man en liten känsla av regnet som faller från ovan, fast ljudet av åskan är metalliskt, tamt och onaturligt.
När det gäller musik, oavsett om det är i stereo eller surround, är detta inte heller någon ”höjdare” eftersom det låter betydligt mer hermetiskt och burkigt än med Samsung.
En liten besvikelse, med tanke på hur mycket vi gillade Fidelio B5 när vi testade trådlös hemmabio i oktober.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Yamaha YSP-5600 - Kraftfull kruttunna
  Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!
  Samsung HW-K960 - Att en soundbar kan låta så bra!
  Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.