Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung Galaxy Z Fold 2

Tredje gången gillt

Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.

Av / 2020-09-24 - 07:12
Samsung Galaxy Z Fold 2
Peter Gotschalk

Samsungs senaste hopfällbara mobil är efterträdaren till den första Galaxy Fold, som kom ut på marknaden förra året efter en lång försening.

Den första Galaxy Fold led lite av att den kom ungefär ett halvår senare än den ursprungliga planerade lanseringen och dessutom verkade den vikbara skärmen vara lite ömtålig.

Det där med skärmen hade Samsung fått ordning på i vintras med vikmobilen Galaxy Z Flip och det är också samma sorts skärm – gjord av så kallat Ultra Thin Glass, ett slags glaslegering med ett tunt lager plast som ett skyddande lager och flexibelt glas under – som har hittat till Samsung Galaxy Z Fold 2.

Ändå varnar Samsung fortfarande användaren om att Galaxy Z Fold 2 är mer ömtålig än vanliga mobiltelefoner. Det sker redan under installationen, där en skärmbild tidigt i processen påpekar att telefonen varken är damm- eller vattentät, att man inte får trycka för hårt på skärmen och att man inte får låta telefonen komma för nära kreditkort eller andra saker som är känsliga för magneter!

Den hopfällbara mobilen finns i två färger: Mystic Black och Mystic Bronze. (Foto: Samsung)

Utseende och konstruktion

Trots detta är Galaxy Z Fold 2 märkbart mer tålig än sin föregångare. Den mycket mer gedigna och robusta konstruktionen märker man så fort man får mobilen i handen.

Framför allt när man fäller ihop och fäller ut den. Det är betydligt mer motstånd i gångjärnen – faktiskt så mycket att mobilen är svår att öppna med en hand – och själva mobilen, som är gjord av glas på framsidan och en aluminiumlegering på baksidan, verkar nu vara så tålig att man inte behöver vara nervös för att hålla hårt i den eller till och med för att tappa den.

Det finns också ett par andra betydande designskillnader mellan den gamla Galaxy Fold och den nya Galaxy Z Fold 2.

För det första har Samsung ändrat gångjärnet som håller ihop de två mobilhalvorna. Galaxy Z Fold 2 har en helt ny konstruktion där själva gångjärnsområdet är inbyggt i ett anpassat cylindriskt hus – mycket exakt utformat för att skyddas så gott som möjligt från damm och smuts.

För det andra sitter selfie-kameran på den stora huvudskärmen inte längre i det stora utsnitt som förstörde den äldre Galaxy Fold-modellen. I stället syns kameran numera genom ett hål i skärmen. Detta innebär bland annat att den vikbara skärmen har fått växtvärk och numera är på 7,6 tum. Som jämförelse fick den första Galaxy Fold ”nöja sig” med en hopfällbar skärm på 7,3 tum i utfällt tillstånd.

Samsung Galaxy Z Fold 2 har en stor frontskärm på 6,2 tum. Den har visserligen 25:9-format och är alltså väldigt smal, men den fungerar ändå. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm

Den ursprungliga Galaxy Fold hade en liten, amputerad frontskärm på 4,6 tum som bara kunde användas för de allra enklaste funktionerna. Men den nya Galaxy Z Fold 2 har en frontskärm på 6,2 tum, som visserligen är väldigt smal (25:9-format), men ändå har tillräckligt med plats för att man ska kunna använda den hopfällbara mobilen som en vanlig mobil – inklusive alla appar – utan att fälla upp den.

Den vikbara skärmen har samma dynamiska uppdateringsfrekvens på 120 Hz som Samsung Galaxy Note 20 Ultra, vilket också är en markant förbättring jämfört med föregångaren.

Å andra sidan har den nya vikbara skärmen samma 4:3-format som den gamla, vilket innebär att skärmens proportioner motsvarar bilden på äldre bildrörs-TV-apparater. De flesta appar anpassar sig utan problem till det speciella formatet, men när man tittar på video får man finna sig i ganska så breda fält både ovanför och under bilden. Om man inte letar reda på äldre TV-klipp på YouTube från den gamla goda tiden innan flatskärms-TV:n gjorde sitt intåg …

Med sitt 25:9-format är frontskärmen på ett sätt bättre lämpad för video än huvudskärmen, och den är naturligtvis också mer tålig. Tanken är annars att frontskärmen ska fungera som ett slags inkörsport till Samsung Galaxy Fold.

Man kan starta en aktivitet på den lilla skärmen och så fort man öppnar mobilen får man upp samma app och exakt samma bild på den stora skärmen. Den här lilla finessen kallar Samsung för app-kontinuitet och den fungerar förvånansvärt bra. Det är inte alla appar som stöder funktionen men för det mesta fungerar det lysande.

Observera dock att app-kontinuitet bara fungerar åt ett håll. Har man öppnat en app på den stora skärmen så flyttas den inte till den lilla skärmen när man fäller ihop telefonen. Tanken är nämligen att mobilen ska stängas av när man fäller ihop den, meddelar Samsung.

Det finns dock ett menyalternativ där man väljer mellan flera appar som även kan flyttas åt andra hållet när man fäller ihop telefonen. Det alternativet stöds av de flesta appar, men man måste alltså välja varje app manuellt för att det ska fungera.

 

Ljud

Precis som Samsung Galaxy Fold utmärker sig Galaxy Z Fold 2 genom att ha riktigt bra talkvalitet. Och är ju faktiskt ganska många människor som någon gång emellanåt pratar i sina telefoner!

Det finns ingen fysisk kontakt för hörlurar, så man måste ansluta sina hörlurar eller öronproppar via Bluetooth. Däremot har den vikbara mobilen en dynamisk ljudbild med massor av tryck i alla frekvensregister.

Extra överraskande är det dock att Galaxy Z Fold 2 även är utrustad med två utmärkta stereohögtalare som har ett kraftfullt ljud. Faktum är att både ljudkvalitet och volym är så imponerande att telefonen låter bättre än många av alla billigare Bluetooth-högtalare man kan köpa för ett par hundralappar.

Med hjälp av frontskärmen och huvudkamerans ultravidvinkelobjektiv kan man ta grymma selfies. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

I grund och botten har Galaxy Z Fold 2 samma kamerakonstruktion som sin föregångare. Det vill säga tre linser: en riktig ultravidvinkel, en normal vidvinkel samt en tele. En bra kombination av brännvidder som är praktisk för fotografering till vardags.

Kamera-appen har en mängd olika foto- och videoinställningar och i automatiskt läge är gränssnittet helt rent med bara val av brännvidd, filter och automatisk hjälp. I manuellt läge kan man som vanligt justera ISO, fokuspunkter, vitbalans och exponeringskompensation. Men även kontrast och färgmättnad samt manuell växling mellan bländare.

Appen har också ett par specialfunktioner som utnyttjar den hopfällbara skärmen – bland annat det så kallade Capture View Mode, som visar användaren den senaste inspelningen på den nedre halvan av huvudskärmen, samtidigt som kameraläget förblir aktivt på den övre halvan.

Dessutom har Galaxy Z Fold 2, tack vare sin speciella konstruktion, två selfie-kameror. Ovanför den lilla frontskärmen hittar vi ett enda objektiv med 10 Mp som tar utmärkta bilder. På insidan finns en identisk selfie-kamera så att man kan ta snabba självporträtt, vilken skärm man än använder.

Det är också möjligt att använda frontskärmen som kamerasökare, så att man kan ta riktigt grymma selfies med huvudkamerans vidvinkelobjektiv.

Sammantaget är det enkelt och smidigt att fotografera med Galaxy Z Fold 2. Under normala förhållanden lyckas automatiken pricka rätt med exponering, vitbalans och fina färger. Nattläget är däremot inget att skriva hem om, och kameran har dessutom bara 2x optisk zoom. Trots det höga priset är det uppenbart att Samsung inte har prioriterat kameran lika högt i den vikbara mobilen som i toppmodeller som Galaxy Note 20 Ultra och Galaxy S20 Ultra.

Man kan verkligen komma nära inpå. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Det är ingen större poäng med en överdimensionerad, hopfällbar skärm om inte den stora skärmytan används till någonting. Men det har Samsung löst på ett förnuftigt sätt genom att låta Galaxy Z Fold stödja multitasking i olika former. Man kan alltså ha flera appar öppna samtidigt på den stora skärmen, plus öppna flera fönster från samma app och se dem sida vid sida på skärmen. Med dra-och-släpp-funktionalitet på samma sätt som på datorn kan man flytta text, bilder och dokument från en app till en annan.

Och även om det naturligtvis krävs massa kraft och energi att driva en så stor mobiltelefon med så många funktioner, skärmar och kameror, så klarar sig Galaxy Fold mer än godkänt på den fronten också.

Där Samsung Galaxy Fold som påpekats led lite av det faktum att den kom ut på marknaden med en ”föråldrad” processor, har Galaxy Z Fold 2 utrustats med den marknadens snabbaste processor i dagsläget: Snapdragon 865+ med 5G.

På våra breddgrader är vi annars vana vid att Samsungs flaggskeppsmobiler har koreanernas egna Exynos-processorer – Galaxy Note 20 Ultra har Exynos 990 octacore – men Qualcomms bästa processor är faktiskt snabbare rakt igenom, vilket våra benchmark-resultat också vittnar om.

Tack vare ett 4500 mAh-batteri har Galaxy Z Fold 2 ström som räcker hela dagen, den klarade nästan tio och en halv timme i vårt benchmark-test som pressar mobilen till sin yttersta.

 

Vårt prestandatest visar att 4500 mAh-batteriet håller strömmen i nästan 10 timmar och 30 minuter vid maximal belastning. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Man kommer inte ifrån det faktum att Samsung Galaxy Z Fold 2 är väldigt, väldigt dyr! Nästan 23 000 kronor för en mobiltelefon är så mycket pengar att inte ens Apple hänger med. Till och med den dyraste versionen av iPhone 11 Pro Max kostar ”bara” 19 000 kronor, så man får vara riktigt förtjust i tanken på en hopfällbar mobilskärm (eller vara väldigt förmögen) för att Galaxy Z Fold 2 ska vara lockande.

Men om så är fallet är Samsung Galaxy Z Fold 2 en fantastisk produkt som botat alla föregångarens barnsjukdomar. Och precis som Samsung har lyckats skapa en helt egen produktkategori med sina Galaxy Note-mobiler räknar vi helt klart med att Galaxy Z Fold-produkterna har kommit för att stanna. Den vikbara formfaktorn ger helt nya möjligheter – både när det gäller arbete och underhållning – och om du redan var frestad förra året, men tvekade för att den första Galaxy Fold verkade ofärdig, så är det dags att slå till nu.

Karakter
Samsung Galaxy Z Fold 2
High End

Ljud & Bild tycker

Vikbar skärm är en nydanande teknik som har skapat en helt ny formfaktor. Dessutom har mobilen konfiguration och funktioner av högsta klass. Mycket, mycket dyr. Kameran är inte riktigt så bra som man borde kunna förvänta sig med tanke på priset. App-kontinuitet fungerar inte med alla appar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rulla till toppen