Search
Generic filters

Volvos nya bilar får LiDAR och kör själva

Först ut blir XC90 2022. Tekniken kommer även till Volvos elbilar.

Snart kan du ta en tupplur under tiden din Volvo kör på motorvägen. Om inte annat så i överförd bemärkelse, för från och med 2022 kommer Volvo tillsammans med amerikanska Luminar att vara färdiga med så kallad LiDAR-teknik som utvalda bilmodeller kan få som extrautrustning.

LiDAR är en förkortning för Light Detection and Ranging och är en teknik för avståndsmätning med hög precision. Detta görs med hjälp av laserpulser som skickas ut med hög frekvens. Tiden det tar för ljuset att träffa ett föremål och sedan studsa tillbaka kan användas för att beräkna avståndet. Resultatet blir en 3D-karta som skapas i realtid, som sedan den självkörande bilen använder för att navigera efter.

Självkörande bilar är alltså beroende av tekniken för att kunna köra runt i trafiken. Hittills har dock LiDAR inte varit kommersiellt tillgänglig för vanliga konsumenter i någon större utsträckning eftersom tekniken har varit extremt dyr.

I den här videon förklarar Volvo hur LiDAR-tekniken kommer att förändra hur bilister kör sina bilar i framtiden:

 

För några år sedan ingick Volvo ett partnerskap med företaget Luminar, som enligt TechCrunch kan tillverka sin Iris LiDAR för mindre än 1 000 dollar.

Nu har tekniken kommit så långt att Volvo officiellt har meddelat att nästa generation av Volvos så kallade Scalable Product Architecture (SPA2) kommer att utrustas med LiDAR från och med 2022.

annons

Detta är en gemensam plattform som är grunden för Volvos kommande bilmodeller, enligt TechCrunch kommer den första modellen som bygger på den nya plattformen att vara stadsjeepen XC90.

annons

Volvo XC90 blir alltså utrustad med vad Volvo kallar för Highway Pilot, som förutom LiDAR också består av kameror, radar och programvara som uppdateras i realtid ”over the air”.

Med andra ord blir bilen hundra procent självkörande på exempelvis motorvägar och landsvägar.

LiDAR-systemet integreras diskret i bilens tak, ovanför vindrutan, som syns på artikelbilden överst.

LiDAR även i Volvos elbilar

Eftersom SPA2 även kommer att ligga till grund för Volvos kommande Polestar 3, som också gör debut 2022, finns det all anledning att anta att Volvos sportiga elbil också kommer att bli självkörande.

annons

Detsamma gäller förmodligen kommande versioner av Volvo XC40 Recharge.

(Foto: Polestar)

 

 

 

7 kommentarer

Lämna ett svar

 1. Jan Andersson

  Jag undrar om en självkörande bil kommer att ha någon tydlig markering så alla förstår att det är en robot som kör och inte en levande människa med körkort och självbevarelsedrift. Kanske en isket blinkande saftblandare på taket? Möter jag en sdan bil så kommer jag att tvärnita och springa in i skogen. Att trafiken ändå är så säker i Sverige som den är, beror på ingen av förarna i mötande bilar har lust att frontalkrocka. Nu blir det bara en förare med självbevarelsedrift som ensam måste försöka undvika en krock. Lika smart som fjärrstyrda flygplan.

  Jag har en modern bil med radar och farthållare som håller avståndet till bilen framför m.m. Problemet är att systemet lägger av helt när man äntligen behöver det; i störtregn, tätt snöfall eller snörök. Och ställer även i finväder till med rejäla problem i en vanlig rondell om man glömt att koppla ur den.

  Jag kommer att sluta att köra bil om dessa robotfantasier blir verklighet. Det finns ingen artificiell intelligens, bara datorer programmerade av en människa, som aldrig har kört bil på svensk vinterväg.

  Läs också

  Förutom Samsung Galaxy Note 20-serien har Samsung idag lanserat Samsung Galaxy Tab S7 och Tab S7+, Samsung Galaxy Watch 3, Samsung Galaxy Buds Live och sist men inte minst, Samsung Galaxy Z Fold 2.
  Så kommer Huaweis kommande Mate 40-serie att se ut.
  UPPDATERING: Amazon bekräftar Sverige-lansering
  16-bits råvideo, 15 stopps dynamik och extrem ljuskänslighet
  Den kanske ser retro ut, men JBL 4349 är en helt ny studiohögtalare med12-tums baselement och ett stort diskanthorn.
  Quick Charge 5 lovar att ladda ett typiskt mobilbatteri till 50 % på bara fem minuter.
  Nu kan du bränna på i 350 km/h med perfekt timade rytmer från Naim!
  Det passar bra med lite Netflix och chill i augusti om vi ska tro meterologerna! Vått blir det åtminstone.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Audi e-tron med Bang & Olufsen Premium Sound System

  Riktpris: 14500 kr Konsertsal på fyra hjul

  Vanmoof S3 & X3

  Riktpris: kr Vanmoof är elcykelns svar på Tesla

  Vanmoof S3

  Riktpris: 20760 kr För den stora

  Vanmoof X3

  Riktpris: 20760 kr För den lille
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.