annons

Vi har provat de största mobilnyheterna på CES

Även om det inte dräller av mobilnyheter på CES så kom både Sony och Samsung med intressanta nya produkter. Vi har bilderna.

annons

Las Vegas-mässan bjuder i normala fall inte på några större mobilnyheter eftersom de flesta tillverkare lurar i vassen tills Mobile World Congress i Barcelona går av stapeln i februari. Trots detta fanns det två intressanta lanseringar på årets stora prylmässa i soliga Nevada-öknen.

Först och främst från Sony, som med Xperia Z1 Compact har lanserat en miniversion av Xperia Z1, som inte bara har samma namn som flaggskeppet utan samma prestanda.

Men även Samsung överraskade med en stor mobillansering i form av Galaxy TabPRO och NotePRO.

Vi har nött på skosulorna på mässgolvet i Las Vegas och fingrat på både Sonys och Samsungs produkter, och vi blev inte besvikna. Lyckligtvis är testexemplar av både Sony Xperia Z1 Compact och Samsung Galaxy NotePRO dessutom på ingång.

Sony Xperia Z1 Compact ska locka till sig kunder som tröttnat på iPhone.
Vi träffade Erik Yström från Sony Mobile, som tog sig tid att visa oss nya Xperia Z1 Compact. Som vi redan har rapporterat är det en highend-modell i miniformat, som inte bara har samma namn utan också samma specifikationer som sin namne, till exempel 20,7 Mp mobilkamera samt 4G/LTE och 2,2 GHz Snapdragon 800 quadcore-processor. 4,3-tumsskärmen har dock bara 720p-upplösning, medan storebrors 5-tummare har 1080p.

 

Sony Xperia Z1 Compact kommer med 720p HD-opløsning på den 4,3" store skærm.
Med sin skärm på 4,3 tum och väldigt strömlinjeformade design med glas på fram- och baksidan är Xperia Z1 Compact så lik en iPhone att det verkar medvetet, och vilket Sony Mobiles Erik Yström bekräftade utan att blinka:

annons

”Sony Xperia Z1 Compact ska tilltala iPhone-användare som har tröttnat på sin telefon och vill ha förnyelse, men som tycker att de flesta Android-flaggskepp är för stora”, säger Yström och förklarade att de flesta iPhone-användare förväntar sig hög kvalitet vad gäller design och material. Men de vill också ha förnyelse, och det är där den nya Sony-smartmobilen ska komma in i bilden.

annons

 

Sony Xperia Z1 Compact har stort set alle specifikationer samt vandtæthed og design til fælles med Xperia Z1. Her ses den interne højttaler, som nu sidder i bunden af telefonen. På den første Xperia Z sad højttaleren på siden.
Compact-modellen har i stort sett samma specifikationer, väderskydd och design som Xperia Z1. Här är den inbyggda högtalaren, som numera sitter i underkant av mobilen. På den ursprungliga Xperia Z satt högtalaren på sidan.
Eftersom iPhone-användare är den uttalade målgruppen har Sony ansträngt sig mycket för att det ska vara enkelt att föra över innehåll från iPhone och iTunes. Det kan nämligen vara en bromsklots för många om de har massor av musik, bilder och filmer på sin iPhone som de inte kan få med sig om de byter telefon. Sony har därför snickrat ihop Xperia Transfer, en app till datorn som ska göra överföringen från den gamla telefonen – inklusive meddelanden, kontakter och media – så enkel som möjligt.

Sony Xperia Z1 Compact kommer till butikerna i februari och kostar ungefär 6 000 kronor.

Erik Yström fra Sony Mobile (her med Xperia Z1 Compact til venstre og Xperia Z1 til højre) lægger ikke skjul på, at man med Z1 Compact gerne vil kapre utilfredse iPhone-brugere.

annons

PRO som i produktivitet
Om man har någonting emot stora Android-enheter så ska man nog undvika Samsung nya Galaxy TabPRO och NotePRO. Surfplattorna finns i flera storlekar men de största är hela 12,2 tum. Vi fick en möjlighet att klämma lite på de nya plattorna på CES.
När det gäller design och material är de helt identiska med Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) som Samsung lanserade på IFA-mässan i Berlin. Det betyder bland annat att baksidan inte längre är gjord av billig plast utan av ett slags konstläder som ger en bättre känsla av kvalitet än Samsung tidigare surfplattor.

Der er god plads til det store billede på den 12,2" store skærm på Galaxy NotePRO.

Key Account Manager från Samsung Danmark, Jimmy Voss, förklarade att PRO-beteckningen inte står för ”professionell”, som man kanske skulle kunna tro, utan för ”produktivitet” och att målgruppen inte bara är affärsverksamheter utan alla som vill använda sin surfplatta till något produktivt. Därför ingår ett Office-paket när man köper någon av de nya PRO-surfplattorna, och en av standardfunktionerna är fjärråtkomst till PC:n därhemma.

Den stora 12,2-tumsskärmen innebär också att en rad av funktionerna som bygger på S-Pen-funktionen fungerar extra bra. Nu passar det till exempel att arbeta med fyra olika fönster samtidigt, vilket det absolut finns plats för med tanke på att upplösningen är 2560 x 1600 bildpunkter.

Bagsiden i kunstlæder ligesom på Galaxy Note 10.1 2014 Edition, som Samsung lancerede sidste år på IFA.
De första PRO-enheterna kommer till butikerna redan i februari, avslöjade Jimmy Voss. Den största NotePRO-modellen med 12,1-tums skärm och 4G/LTE kostar ungefär 8 000 kronor.

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Läs också

Bästa nybörjarkameran blir ännu bättre

Ambilight i alla Philips TV-nyheter

Fotoskrivare för hela familjen

Ljusstarka objektiv till mellanformatkameror

Lugn Sonos-ägare

Smartklocka med banguide för golfare

Nya super-grafikkort i sommar

Grafikkrig: AMD har en ny generation klar till sommarens Computex. Men får vi se Nvidia RTX 3080 också?

Nödlösning från mellersta hyllan räddar Huawei från Google-blockad

Börja nedräkningen: Nu kommer Disney+ till Sverige!

The Wall of Sound

Nu kommer OLED-spelskärmarna

Bojkott: Huawei gör eget alternativ till Google Maps

Så enkelt är det att göra drönarvideo

Bojkott: Huawei gör eget alternativ till Google Maps

Den kinesiska mobiltillverkaren tar ännu ett steg mot att bryta sig loss från Googles ekosystem.