Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

TV GUIDE 2018

Blir det en ny TV år? Här är ett urval av de mest intressanta TV-modellerna 2018.

Av / 2018-04-05 - 10:30
TV GUIDE 2018

Samtidigt som många av oss vaxar bilen och byter till sommardäck rullar TV-tillverkarna ut sina stora sortiment med skinande, nya TV-apparater. Du kan fortfarande göra fynd på några av förra årets storsäljare, men från månadsskiftet april/maj brukar restlagren vara tömda. Då är det nästan bara splitternya 2018-modeller som gäller.

På årets elektronikmässa i Las Vegas visades det upp många spännande koncept. Hur vore det med en TV som är bländande ljus, kan byggas så stor att den täcker hela väggen eller går att rulla ihop när den inte används? Sådana lyxmodeller är alltid fascinerande, men de handlar mest om att tillverkarna vill spänna sina tekniska muskler, skapa sensationella rubriker och sprida guldglans över resten av sortimentet. Det kan ta flera år innan spjutspetstekniken sipprar ner till en normal prisnivå och hamnar i en modell som går att köpa.

Då är det desto mer spännande att se vad som faktiskt är på gång!

OLED går fortfarande starkt

Försäljningsstatistik visar att vi köper lite färre TV-apparater än tidigare, men att storleken och genomsnittspriserna ökar. De populära OLED-modellerna är förmodligen en bidragande orsak: 2017 växte utbudet markant, samtidigt som priserna sjönk.

OLED-skärmarna har en stor fördel genom att varje enskild bildpunkt kan tändas och släckas individuellt och inte behöver genomlysas som i en traditionell LCD-skärm med bakgrundsbelysning. Detta ger markanta förbättringar i svärta, kontrast och betraktningsvinkel och kan motivera många kunder att betala extra för bra TV-upplevelser.

Vi kan räkna med fler och billigare och modeller i OLED-segmentet i år. Dessutom ska det bli intressant att se vilken av tillverkarna som lyckas trolla fram den bästa bilden. Blir det LG, Sony, Panasonic, Philips eller någon ny utmanare? Vi ser fram emot att få börja testa!

… men LCD är fortfarande störst

Även om OLED blir allt vanligare och priserna blir mer överkomliga så är tekniken fortfarande relativt dyr jämfört med LCD, särskilt om vi går upp till skärmstorlekar över 55 tum. Utbudet är inte heller lika stort. Majoriteten av TV-apparaterna som säljs kommer därför även i år att vara av traditionell LCD-typ.

Marknaden präglas också av att Samsung, som fortfarande är världens största TV-tillverkare, inte förlitar sig på OLED. I stället satsar de på QLED, en ny generation LCD-paneler med avancerad kvantpricksteknik. Något förenklat handlar det om ett tunt skikt med pyttesmå metallpartiklar som förbättrar LED-bakbelysningens egenskaper, vilket ger i ett bredare färgspektrum och bättre ljusutbyte. Samsung tror mycket på kvantprickarna och på CES-mässan i Las Vegas visade de upp prototyper som inte ligger nämnvärt efter OLED när det gäller vare sig kontrast eller svärta.

Större skärmar

(Foto: Tillverkare)

 

 

De som drömmer om en riktig biograf-storskärm hemma på väggen behöver inte leta länge. Den en gång så ”stora” 65-tummaren har gått ner rejält i pris, men vi ser också att utbudet av riktigt stora skärmar växer. 75 tum har blivit det nya ”stora” för dig som vill ta upp kampen med den lokala biografen.

Du har säkert funderat på varför TV-apparaterna finns i så många udda storlekar och varför de stora skärmarna är så extremt dyra. Från 49, 55 och 65 tum är priserna ganska så okej, men sedan skjuter de i höjden! Detta beror på att bildpanelerna massproduceras i fabriken i ungefär 2 x 3 meters storlek och sedan skärs ut till ett antal paneler av en viss storlek, till exempel sex stycken 46-tummare. Större skärmar ger färre skärmar per skiva, därför ökar kostnaden markant. Men i takt med att fabrikerna lyckas göra större skivor räknar vi med att priserna på stora skärmar sjunker ytterligare.

Om några år kan det också hända att ”TV-väggen” blir verklighet: Samsung har till exempel demonstrerat en enorm, moduluppbyggd TV som fyller hela väggen!

HDR

Den nya videostandarden HDR (High Dynamic Range) är en av de största innovationerna TV-branschen har sett på senare tid. Video med HDR har ett mycket bredare kontrast- och färgspektrum och anger för skärmen exakt vilken ljusstyrka bildmaterialet ska ha. Detta gör det möjligt att utnyttja bildskärmens fulla kapacitet och åstadkomma en bild med bättre nyanser, djup och realism. HDR-material finns på en lång rad plattformar, bland annat Ultra-HD Blu-ray, Netflix och iTunes via Apple TV 4K.

För att kunna utnyttja de extra detaljerna och leda TV-formatet in i framtiden krävs det en ny, gemensam videostandard. Och på det området är det många som vill vara med och bestämma! De mest utbredda formaten är ”vanligt” HDR (även kallat HDR10) och det konkurrerande Dolby Vision som använder dynamiska metadata för att visa större variationer i kontrast. Dolbys format är dock licensbaserat och det är inte alla TV-tillverkare som är villiga att betala. Tillverkare som Samsung, Panasonic och Philips har gått ihop om det uppdaterade HDR10+-formatet som ska åstadkomma många av Dolby Visions fördelar. Flera innehållsleverantörer, inklusive Amazon, har valt att satsa på formatet som finns i flera 2018-modeller.

Det är värt att notera att HDR (oavsett format) ställer höga krav på TV:ns kontrast och färgåtergivning. Vill du utnyttja HDR-materialet till max så bör du leta efter en TV som uppfyller de så kallade Ultra HD Premium-kraven eller motsvarande. I de flesta fall betyder det en OLED-skärm, eller en LCD-skärm med avancerad LED-bakgrundsbelysning, vilket behövs för att få rätt mängd kontrast.

Styr TV:n med rösten

(Foto: Tillverkare)

 

 

Röststyrda assistenter som Google Home och Amazon Alexa är definitivt de viktigaste trenderna på smart-TV-fronten. Google meddelade nyligen att Google Assistant snart kommer att kunna förstå nordiska språk! Det innebär att vi snart kommer att kunna styra och kommunicera med en lång rad enheter genom att prata med dem. TV:n kommer att spela en viktig roll, både som underhållningscentral och som smart-assistent.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen