Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Nyhet

Samsung 8K TV: Vi har sett ljuset!

Mycket vill ha mer, säger man ju, och på IFA-mässan lanserade Samsung sin nästa stora TV-satsning: 8K! Vi fick titta närmare på tekniken och måste erkänna att vi känner oss lite hänförda ...

Skrivet av / 2018-09-05 - 17:10
Samsung 8K TV: Vi har sett ljuset!

Du läste rätt: innan många av oss har hunnit skaffa sin första 4K-TV är Samsung på god väg med nästa generations TV-teknik! 8K-prototyper har presenterats som framtidsvisioner på många elektronikmässor, men nu är alltså de första produktionsmodellerna på gång. Det nya flaggskeppet Samsung Q900R finns i 65, 75 och 85 tum och har äkta 8K-upplösning, och de första modellerna förväntas dyka upp i butikerna redan i höst.

8K-upplösning (7680 x 4320) är en naturlig utveckling av dagens 4K UHD-standard. Med fyra gånger så många pixlar har tekniken potentiellt en ännu skarpare och mer glasklar bild än vad vi har skådat tidigare. Men behöver vi det, när 4K-standarden är långt ifrån mogen och det knappt finns något 8K-innehåll att få tag i? Skeptikerna där ute kommer förmodligen att hävda att detta är i tidigaste laget. Men Samsung är världens största TV-tillverkare och måste naturligtvis slå på stortrumman med jämna mellanrum för att behålla sin status. The show must go on, och när konkurrenterna flåsar i nacken gäller det att tänka nytt, stort och ultraskarpt.

8K på nära håll

Samsung QE85Q900R i full aktion på IFA-mässan. Foto: Audun Hage
Samsung QE85Q900R i full aktion på IFA-mässan. Foto: Audun Hage

Samsungs nya 8K-bildskärmar var definitivt en imponerande syn där de stod och strålade ikapp med varandra i mässhallen. Bilden var som förväntat knivskarp, men samtidigt väldigt behaglig att vila ögonen på. Mest fascinerande var att kunna gå nära skärmen utan att se antydan till pixlar: 85-tumsmodellen har ungefär samma pixeltäthet (PPI) som en 43-tums 4K-TV! Man måste plocka fram luppen för att urskilja enskilda bildpunkter.

Förutom att vara skarpa är de nya Samsung-skärmarna oerhört ljusstarka. 3000 nits i 65- och 75-tummaren och den största 85-modellen ska klara 4000 nits. Det är en milstolpe för TV-apparater för hemmabruk och ger helt nya upplevelser av HDR-videomaterial.

8K-upplösningen måste ses i samband med övergången till större TV-skärmar hemma i vardagsrummen och det är uppenbart att den högre upplösningen har störst poäng i skärmstorlekar från 75–80 tum och uppåt. Å andra sidan så framkallade även den minsta 65-tumsmodellen QE65Q900R en riktigt stor wow-känsla.

AI Upscaling: Intelligent uppskalning

Foto: Audun Hage
Foto: Audun Hage

Ljud & Bild fick följa med in i Samsungs bakre rum för att titta närmare på tekniken i 8K-skärmarna. Rent tekniskt handlar det om QLED-LCD-paneler med direkt LED-bakgrundsbelysning, som bygger på en liknande teknik som i 4K-toppmodellen QE65Q9FN. Den största skillnaden (bortsett från 8K-upplösningen) i Q900R är en helt ny och avancerad Quantum-bildprocessor.

Foto: Audun Hage
Foto: Audun Hage

Det är ingen tvekan om att 8K i första hand handlar om uppskalning av bilden. Ännu så länge finns det ytterst lite ”native” 8K-material och videostandarden är långtifrån färdigutvecklad. De nya 8K-skärmarna kommer därför främst att användas för att visa vanligt SD-, HD- och 4K-material.

Foto: Audun Hage
Foto: Audun Hage

Detta är Samsung naturligtvis fullt medvetna om och för att kunna hantera den krävande uppskalningen har de varit tvungna att börja från scratch. Med hjälp av metoder som maskininlärning och ”reverse engineering” har de kommit fram till de bästa algoritmerna. Bland annat genom att mata in 8K-bilder i en superdator och skala ned dem till 4K, HD, SD och sedan tillbaka till 8K, om och om igen. Informationen lagras i en databas som kontinuerligt uppdateras – därav namnet ”AI Upscaling”.

Efter vad vi kunde se i demorummet gör uppskalningen ett imponerande jobb. Jämfört med en vanlig 4K-skärm från Samsung var det uppenbart att 8K-skärmarna hade märkbart fler detaljer, skarpare konturer och mindre tendens till ”sågtänder” runt föremål i bilden – även på ganska dåligt SD-material. HD- och 4K-material såg ännu klarare och skarpare ut på 8K-modellen. Och utan att orsaka mer bildstörningar – snarare tvärtom.

HDMI 2.0

Efter vad vi har fått höra av Samsung så kommer de första 8K-modellerna till en början att bara ha stöd för dagens HDMI 2.0-standard. Det sätter en del begränsningar för vilken bandbredd videosignalerna kan överföras med: max 4K/60fps och 8K/30fps (fps = frames per second, bilder per sekund) via HDMI-ingångarna. Videomaterial i 4K/120 fps och 8K/60 fps kräver HDMI 2.1.

Q900R har en extern One Connect-box, så det kan tänkas att det finns en möjlighet att uppgradera HDMI-tekniken längre fram, men det är ingenting som vi har fått bekräftat.

Positivt första intryck

Att du behöver 8K är förmodligen en överdrift, men om våra första intryck från IFA-mässan är något att gå efter så verkar det som om Samsung har höjt ribban. Och har man väl sett ”state of the art” för vad som går att göra med bildkvalitet, så brukar man inte vilja gå tillbaka.

Nu var detta en demo i Samsung-regi, med handplockat demomaterial noga utvalt för just det här tillfället. Hur Q900R hanterar direktsänd TV, 4K Blu-ray, Netflix och spelkonsoler återstår att testa mer ingående. Vi har naturligtvis beställt första exemplaret av Q900R för test!

Samsung Q900R kommer till butikerna i oktober.

Priser:
QE65Q900R: 50 000 kr
QE75Q900R: 70 000 kr
QE85Q900R: 150 00 kr

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG:s nya OLED-TV-apparater kan bli ännu mer spelvänliga

Samsung och Signify ska förbättra TV-upplevelsen

Här är TCL:s nya toppmodeller

CES 2024: LG vinner hela 33 innovationspriser

Hisense höjer ribban med ny flaggskepps-TV

Ny 98" Samsung-TV redo för Sverige

TIME: LG:s trådlösa OLED kan förändra våra liv

Avancerad nanoteknik som förbättrade TV-bilden får Nobelpris

Nu är den här

Från pytteliten till kolossal: TCL MQLED80

Snart i butik: Hisense 100" U7KQ

Kan en trådlös OLED-TV vara värd så här mycket pengar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen