TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
nyhet

Panasonics 2018 4K LCD-modeller har HDR10+

Panasonics nya LCD-toppmodeller lockar med supertunn design, bättre bild med HDR10+ och dessutom röststyrning med Google Assistant och Amazon Alexa.

forfatter
Publicerad 2018-02-13 - 15:19

Ljud & Bild fanns på plats på soliga Mallorca där Panasonics årliga europeiska lansering gick av stapeln i början av veckan. Det traditionsrika japanska märket fyller dessutom 100 år i år!

Panasonic hade redan avslöjat lite om sina TV-planer på CES-mässan i Las Vegas. Där lanserade de bland annat sina nya OLED-topmodeller FZ950 och FZ800 som är utrustade med OLED-paneler från LG i kombination med Panasonics avancerade bildbehandling.

Nya 2018-modeller

Men under 100-årsfirandet på Mallorca handlade det mer om traditionell LCD. 2017 hade Panasonic stor framgång med toppmodeller som 65EX780 och 75EX780, samt den billigare EX700-serien, och det är dessa modeller som de nu bygger vidare på.

Samtliga nya LCD-modeller har en smal och läcker design. Bildkvaliteten ska (naturligtvis) också vara markant förbättrad tack vare mer kraftfull bildbehandling och mer exakt dimning av bakgrundsbelysningen. Det bör också påpekas att samtliga modeller är av typen Edge LED (kant-LED). Det kommer alltså ingen toppmodell med direkt LED-bakbelysning à la Viera TX-65DX900 i år heller.

 

Panasonic FX700
Panasonic FX700
HDR10 +

Alla de nya LCD-modellerna har däremot fått en viktig uppgradering: HDR10+. Det är en vidareutveckling av dagens HDR-format och en direkt konkurrent till Dolby Vision. I likhet med Dolby används dynamiska metadata för att återge HDR-filmer med ett bredare kontrastomfång från scen till scen. Panasonic har slagit sig ihop med TV-tillverkare som Samsung och Philips, plus innehållsleverantörerna 20th Century Fox och Amazon, för att ge den nya standarden fotfäste på marknaden. Populära The Grand Tour (med före detta Top Gear-profilerna Clarkson, Hammond och May) är en av serierna som går att streama i HDR10+.

Panasonics 2017-modeller var de snabbaste TV-apparaterna vi testade när det gäller input lag (fördröjning). Gaming-fantaster kan se fram emot att detta ska vara förbättrat ytterligare i 2018-modellerna, med en nytt Gaming Mode som stöder 4K och HDR.

Röststyrning?

På presentationen på Mallorca hintade Panasonic också en eventuell firmware-uppgradering någon gång under 2018 som ska göra de nya modellerna kompatibla med röststyrning från Googles (Assistant) och Amazon (Alexa). I skrivande stund finns dock inga planer på att lansera dessa på nordiska språk.

 

FX780
Panasonic FX780
Panasonic FX780

Detta blir Panasonics nya flaggskepp med LCD-teknik. FX780 har en påkostad, OLED-inspirerad design med ram av glas. TV:n ser rikrigt läcker ut och Panasonic har satsat på ett snyggt och prydligt utseende från alla håll, med alla anslutningar dolda bakom lock.

På bildsidan kan FX780 skryta med en ”Pro Cinema LCD”-panel samt den kraftfulla HCX-bildprocessorn (samma som sitter i OLED-toppmodellerna FXZ950 och FZ800).

FX780 finns i storlekarna 75, 65, 55 och 49 tum. Priserna är inte bekräftade.

 

FX740
Panasonic FX740
Panasonic FX740

Mellanmodellen har samma ”Art & Interior 360° all glass design” som FX780, plus förbättrad dimning-teknik och HDR10+.

FX740 finns i storlekarna 65, 55 och 49 tum. Priserna är inte bekräftade.

 

FX700
Panasonic FX700
Panasonic FX700

FX700 har många av nyheterna som finns i FX780 och FX740, fast i ett enklare utförande som är mindre påkostad rent kosmetiskt. Ramen är av metall och man kan placera fötterna smalt eller brett beroende på hur TV-bänken ser ut.

FX700 finns i storlekarna 65, 55 och 49 tum. Priserna är inte bekräftade.

 

FX600
Panasonic FX600
Panasonic FX600

Det här är Panasonics 2018-instegsmodeller med 4K-upplösning och HDR-stöd (men utan utökad färgrymd) samt en snygg design i en billigare inpackning.

FX740 finns i storlekarna 65, 55, 49 och 43 tum. Priserna är inte bekräftade.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend