Panasonics 2018 4K LCD-modeller har HDR10+

Panasonics nya LCD-toppmodeller lockar med supertunn design, bättre bild med HDR10+ och dessutom röststyrning med Google Assistant och Amazon Alexa.
Annons
Annons
forfatter

Ljud & Bild fanns på plats på soliga Mallorca där Panasonics årliga europeiska lansering gick av stapeln i början av veckan. Det traditionsrika japanska märket fyller dessutom 100 år i år!

Panasonic hade redan avslöjat lite om sina TV-planer på CES-mässan i Las Vegas. Där lanserade de bland annat sina nya OLED-topmodeller FZ950 och FZ800 som är utrustade med OLED-paneler från LG i kombination med Panasonics avancerade bildbehandling.

Nya 2018-modeller

Men under 100-årsfirandet på Mallorca handlade det mer om traditionell LCD. 2017 hade Panasonic stor framgång med toppmodeller som 65EX780 och 75EX780, samt den billigare EX700-serien, och det är dessa modeller som de nu bygger vidare på.

Annons

Samtliga nya LCD-modeller har en smal och läcker design. Bildkvaliteten ska (naturligtvis) också vara markant förbättrad tack vare mer kraftfull bildbehandling och mer exakt dimning av bakgrundsbelysningen. Det bör också påpekas att samtliga modeller är av typen Edge LED (kant-LED). Det kommer alltså ingen toppmodell med direkt LED-bakbelysning à la Viera TX-65DX900 i år heller.

 

Panasonic FX700
Panasonic FX700
HDR10 +

Alla de nya LCD-modellerna har däremot fått en viktig uppgradering: HDR10+. Det är en vidareutveckling av dagens HDR-format och en direkt konkurrent till Dolby Vision. I likhet med Dolby används dynamiska metadata för att återge HDR-filmer med ett bredare kontrastomfång från scen till scen. Panasonic har slagit sig ihop med TV-tillverkare som Samsung och Philips, plus innehållsleverantörerna 20th Century Fox och Amazon, för att ge den nya standarden fotfäste på marknaden. Populära The Grand Tour (med före detta Top Gear-profilerna Clarkson, Hammond och May) är en av serierna som går att streama i HDR10+.

Panasonics 2017-modeller var de snabbaste TV-apparaterna vi testade när det gäller input lag (fördröjning). Gaming-fantaster kan se fram emot att detta ska vara förbättrat ytterligare i 2018-modellerna, med en nytt Gaming Mode som stöder 4K och HDR.

Röststyrning?

Annons

På presentationen på Mallorca hintade Panasonic också en eventuell firmware-uppgradering någon gång under 2018 som ska göra de nya modellerna kompatibla med röststyrning från Googles (Assistant) och Amazon (Alexa). I skrivande stund finns dock inga planer på att lansera dessa på nordiska språk.

 

FX780
Panasonic FX780
Panasonic FX780

Detta blir Panasonics nya flaggskepp med LCD-teknik. FX780 har en påkostad, OLED-inspirerad design med ram av glas. TV:n ser rikrigt läcker ut och Panasonic har satsat på ett snyggt och prydligt utseende från alla håll, med alla anslutningar dolda bakom lock.

På bildsidan kan FX780 skryta med en ”Pro Cinema LCD”-panel samt den kraftfulla HCX-bildprocessorn (samma som sitter i OLED-toppmodellerna FXZ950 och FZ800).

FX780 finns i storlekarna 75, 65, 55 och 49 tum. Priserna är inte bekräftade.

Annons

 

FX740
Panasonic FX740
Panasonic FX740

Mellanmodellen har samma ”Art & Interior 360° all glass design” som FX780, plus förbättrad dimning-teknik och HDR10+.

FX740 finns i storlekarna 65, 55 och 49 tum. Priserna är inte bekräftade.

 

FX700
Panasonic FX700
Panasonic FX700

FX700 har många av nyheterna som finns i FX780 och FX740, fast i ett enklare utförande som är mindre påkostad rent kosmetiskt. Ramen är av metall och man kan placera fötterna smalt eller brett beroende på hur TV-bänken ser ut.

Annons

FX700 finns i storlekarna 65, 55 och 49 tum. Priserna är inte bekräftade.

 

FX600
Panasonic FX600
Panasonic FX600

Det här är Panasonics 2018-instegsmodeller med 4K-upplösning och HDR-stöd (men utan utökad färgrymd) samt en snygg design i en billigare inpackning.

FX740 finns i storlekarna 65, 55, 49 och 43 tum. Priserna är inte bekräftade.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

TCL P815 spränger inga gränser, men gör inga stora hål i plånboken heller!
Vill du ha en TV som inte ser som en TV? Då kan Samsungs välsvarvade The Serif vara ett fräscht alternativ.
På jakt efter en elegant TV som tar lite plats? Då kan Samsungs minsta ram-TV vara ett smart alternativ.
MiniLED är årets stora nyhet på TV-fronten: med hjälp av tusentals små lysdioder hoppas tillverkarna kunna blåsa nytt liv i LCD-tekniken. Kinesiska TCL är en av de första som använder nymodigheten.
Panasonic introducerar flera spännande TV-modeller 2021, inklusive 3 nya 48-tums OLED-TV!
Vet du inte hur du ska bli av med alla pengar? C Seed har gjort en 165 tum stor MicroLED-TV som viks ihop och förvaras i golvet när den inte används.
LG har tagit patent på en ny sorts OLED-TV som kan gömmas undan när du inte tittar på den.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.
I dag presenterade Lenovo den nya versionen av gaming-mobilen Legion Phone Duel, som bland annat är utrustad med en Snapdragon 888-processor, 5G och åtta virtuella knappar.
Fujifilm lanserar instant-kamera och ny Contact Sheet- film.
De kostar nästan lika mycket, men Cambridge Evo 150 är dubbelt så stark som Evo 75. Här går retro-utseende hand i hand med modern teknik.
Rings nya kamera Floodlight Cam Wired Pro är utrustad med 3D-rörelsesensor och fågelperspektiv för att ge bättre överblick.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.
För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Senaste läckan avslöjar nästan allt.