Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Netflix + HDR = sant

Nu streamar Netflix Marco Polo i HDR-kvalitet. Och med material är på gång.

Av / 2016-05-02 - 09:35
Netflix + HDR = sant

Netflix har alltid hävdat att de vill vara teknikledande och att deras egna serier och filmer ska finnas i högsta möjliga videokvalitet. Det första materialet i Ultra-HD-upplösning lanserades för snart ett år sedan, och nu är det dags för nästa bildförbättring: HDR – High Dynamic Range.

Ultra-HD handlar om högre upplösning medan HDR betyder bättre kontrast och bredare färgspektrum. Kombinationen av de båda teknikerna har vi redan sett i det nya UHD Blu-ray-formatet, som kan vara oerhört imponerande att beskåda.

Nu är Netflix klara med HDR också, och precis som utlovat är Marco Polo den första serien som kan ses i det nya formatet. Säsong 2 har visserligen inte premiär förrän 1:e juli, men redan nu ligger säsong 1 ligger klar i HDR-kvalitet!

För att kunna titta på Netflix i HDR-kvalitet måste du ha ett så kallat UltraHD-abonnemang, 25 Mbit/s-bredband och en kompatibel TV. Många av 2016 års TV-modeller stöder HDR.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har tagit en titt på serien på en Samsung 65KS9005, som är på väg ut till butikerna nu i dagarna. Den stöder Netflix HDR, vilket också bekräftas av den lilla HDR-etiketten längst upp i hörnet på titelmenyn. När du ser den så vet du att Netflix och TV:n har gjort den ”handskakning” som behövs för att kunna överföra HDR-signaler.

Liten skillnad
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vårt första intryck av Marco Polo i ny version var faktiskt en liten besvikelse. Vi jämförde med en vanlig UHD-TV bredvid och skillnaden i bildkvalitet var inte dramatisk på något sätt. HDR-versionen är påfallande lik standardversionen, både när det gäller färger och kontrast. Med tanke på vad vi sett tidigare hade vi förväntat oss betydligt mer, så vi misstänker att säsong 1 snarare är en liten fintrimning än en komplett HDR-remaster. Det finns all anledning att hoppas att säsong 2 utnyttjar HDR-tekniken betydligt bättre!

Dolby Vision

Foto: Dolby Laboratories
Foto: Dolby Laboratories

Utöver HDR-versionen har Netflix meddelat att de kommer att släppa material i Dolby Vision-format. Det är en licensierad version av HDR som ställer vissa krav på produktionsprocessen (bland annat måste mastringen utföras på en Dolby-referensmonitor). Den här versionen stöds av LG:s kommande 2016-modeller. Om Dolby Vision innebär några fördelar jämfört med ”vanlig” HDR återstår att se.

Kommande HDR-releaser
Följande Netflix-titlar släpps i HDR och Dolby Vision:

  • A Series of Unfortunate Events
  • Bloodline
  • Chef’s Table
  • Hibana
  • Knights of Sidonia
  • Marvel’s Daredevil 
  • Marvel’s Iron Fist
  • Marvel’s Jessica Jones
  • Marvel’s Luke Cage
  • Marvel’s The Defenders
  • The Do-Over
  • The Ridiculous Six

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen