Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

Nyhet

LZ2000 är Panasonics nya toppmodell

Äntligen kommer Panasonics bästa OLED i större storlekar än 65 tum!

Skrivet av / 2022-01-04 - 16:23
LZ2000 är Panasonics nya toppmodell

CES-mässan i Las Vegas har precis börjat och Panasonic inleder med att presentera ett par kommande TV-modeller för 2022. Först ut är flaggskeppet LZ2000, som tar över stafettpinnen efter den kritikerrosade JZ2000 från 2021.

Panasonics toppmodell har imponerat på oss med en oerhört exakt och naturlig bildkvalitet, och inte minst ett piggt ljud i det inbyggda Atmos-högtalarsystemet från Technics. Föga överraskande är det samma recept som Panasonic har valt att bygga vidare på 2022, givetvis med viss finputsning av både ljudet och bilden.

Dessutom kommer LZ2000 – äntligen – i en större skärmstorlek!

Panasonic LZ2000: Finns i 77, 65 och 55 tum

Ja, du läste rätt: Den japanska tillverkaren har äntligen hört våra böner här uppe i mörka Norden och lanserar flaggskeppsmodellen i större format än de ynka 65 vi har fått nöja oss med. LZ2000 kommer att finnas i upp till 77 tum, vilket ger en möjlighet att njuta av Panasonics fantastiska bildkvalitet i ett ordentligt format.

Panasonic TX-755LZ2000E. (Foto: Panasonic)

Alla tre skärmstorlekarna är utrustade med den senaste versionen av Panasonics ”Master OLED Pro”-bildpanel, som visserligen levereras av LG Display men som modifierats en smula av den japanska tillverkaren för att bland annat ge högre ljusstyrka.

Naturligtvis har LZ2000 även fått en rad andra förbättringar på insidan, inklusive en uppgraderad HCX Pro AI-videoprocessor och nya spelfunktioner – bland annat en separat Game Control Board med relevanta inställningar för gaming – vilket vi till viss del har saknat i 2021 års modeller. LZ2000 ska också stödja viktiga HDMI 2.1-funktioner som VRR, HFR och 4K/120 Hz när den släpps.

LZ2000 har fått en ny, mer avancerad ljussensor: förutom att mäta ljusstyrkan i rummet tar den hänsyn till färgtemperaturen, som oftast varierar under dagen. Videoprocessorn använder denna information för att ge en så färgkorrekt bild som möjligt.

Panasonic LZ2000 har ett brett stöd för olika HDR-videoformat, inklusive Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive samt HLG Photo, som är stillbilder av HDR-kvalitet.

Atmos-ljud från Technics

På ljudsidan använder sig Panasonic av högtalare från Technics. Ljudsystemet är kompatibelt med Dolby Atmos och har både uppåt- och sidoriktade högtalare för att ge ett mer tredimensionellt och exakt surroundljud.

De inbyggda högtalarna ska också ha ett extra äss i rockärmen: mer riktat ljud. LZ2000 kan dirigera ljudet åt ett visst håll, så att det blir starkare och tydligare i en del av rummet på samma gång som det är mer dämpat i en annan del. Något för lomhörda och/eller barnfamiljer? Det ska bli intressant att ta reda på hur detta fungerar i praktiken.

(Foto: Panasonic)

Pris och tillgänglighet

Panasonic LZ2000 väntas dyka upp i butikerna under juni/juli 2022 – men då bara i 55 och 65 tum. Den större 77-tumsmodellen förväntas inte komma förrän i augusti. Panasonic har inte meddelat några officiella priser än, men vi letar!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CES 2024: LG vinner hela 33 innovationspriser

Hisense höjer ribban med ny flaggskepps-TV

Ny 98" Samsung-TV redo för Sverige

TIME: LG:s trådlösa OLED kan förändra våra liv

Avancerad nanoteknik som förbättrade TV-bilden får Nobelpris

Nu är den här

Från pytteliten till kolossal: TCL MQLED80

Snart i butik: Hisense 100" U7KQ

Kan en trådlös OLED-TV vara värd så här mycket pengar?

Mer sofistikerad konst till The Frame

Här är höstens nya TV-modeller från Philips

Ny Playstation-app för Android TV

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen