Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Nyhet

Här är Panasonics TV-modeller 2023

Årets nya OLED- och MiniLED-skärmar lovar oöverträffad prestanda som tar filmtittande och spel till nya höjder.

Skrivet av / Uppdaterad: 2023-06-14 - 16:38 // Först publicerad: 2023-06-13 15:13
Här är Panasonics TV-modeller 2023

Berlin/Ljud & Bild: Vid ett exklusivt event i Berlin har Panasonic just presenterat årets nya TV-modeller, inklusive OLED-serierna MZ2000, MZ1500, MZ980 och – för första gången från Panasonic – en egen modellserie med MiniLED – MX950. Dessutom visas LCD-serier som MX800 och MX700.

Panasonic har tagit tid på sig i år: den japanska TV-tillverkaren presenterar vanligtvis årets TV-nyheter i februari, men i år har de kört en annan lanseringstakt. Redan på CES i Las Vegas i januari fick vi lära känna toppmodellen MZ2000, men resten av sortimentet har vi fått vänta på – tills nu! I skrivande stund är Ljud & Bild på plats i Berlin på inbjudan av Panasonic, tillsammans med en handfull andra europeiska teknikmedier.

Läs också Panasonic lanserar nytt OLED-flaggskepp Med kraftigt förbättrad ljusstyrka och ett nytt "Filmmaker mode" kan detta bli en godbit för filmentusiaster.

Från introduktionen av Panasonics TV-sortiment 2023 i Berlin, Tyskland. (Foto: Audun Hage, Ljud & Bild)

 

Panasonic 2023: Satsar på OLED, MiniLED och LCD

Panasonics flaggskeppsmodell MZ2000 presenterades redan i januari, men det är först nu som den närmar sig butikshyllorna. Detta är arvtagaren till LZ2000 som vi utsåg till årets bästa TV i high-end-klassen. Förväntningarna är med andra ord höga! Toppmodellen använder den senaste ”MLA” OLED-panelen från LG Display och extra kylning för att uppnå högre ljusstyrka.

MLA (Micro Lens Array) är en teknik vi känner till från LG G3, vilket ger en kraftig ökning av ljusstyrkan utan att öka strömförbrukningen. Kombinerat med Panasonics eminenta bildbehandling och ett kraftfullt Technics högtalarsystem är detta en TV vi har höga förväntningar på!

Panasonic MZ2000 kommer att finnas i skärmstorlekarna 55″, 65″ och 77″, men det är värt att notera att endast 55″ och 65″ modellerna använder den senaste OLED-panelen med MLA-teknik.

Panasonics toppmodell med MLA OLED-panel har en bländande ljusstyrka. (Foto: Audun Hage)

Panasonic MZ1500

Strax under toppmodellen hittar vi den första nyheten här i Berlin – lillebror MZ1500. Den tar över stafettpinnen från den nästan lika kritikerrosade LZ1500 från förra året. Den använder en Master OLED PRO-panel (utan MLA) kombinerat med den bästa HCX Pro AI videoprocessorn för att leverera hög prestanda för både filmer och spel.

MZ1500 stöder moderna HDR-videoformat som Dolby Vision IQ och HDR10+ Adaptive.

Nykomlingen har också ett dyrare ljudsystem än sin föregångare: medan LZ1500 hade dolda nedåtvända högtalare, har LZ1500 en framåtvänd högtalarlösning på undersidan av skärmen. Det så kallade Dynamic Theatre Surround Pro-systemet är ett 2.1-system med stereohögtalare och dedikerad subwoofer på baksidan. Den stöder Dolby Atmos och vi kan en viss ”virtuell” surroundeffekt. Vi fick en liten demo av systemet i Berlin, och det lilla vi hörde lät lovande, med starkt, klart och rikt ljud.

MZ1500 kommer att finnas i skärmstorlekarna 42″, 48″, 55″ och 65″ och behåller den praktiska vridfoten vi minns från 2022-modellen.

Panasonic LZ1500. (Foto: Audun Hage)

Panasonic MZ980

Trogen traditionen erbjuder Panasonic också några billigare OLED-modeller. MZ980 och MZ800 är två nya modellserier som båda kommer att finnas i skärmstorlekar från 42-65″. Huvudskillnaden ligger i videobehandlingen och operativsystem. Den sistnämnda MZ800 blir nämligen den första OLED-modellen från Panasonic med Google TV.

MZ800 – första OLED-modellen med Google TV

Panasonic har haft viss framgång med Google TV-användargränssnittet i sina LCD-modeller, och nu flyttar detta också in i vissa OLED-modeller, särskilt MZ800.

Panasonic lanserar ett brett sortiment av OLED-modeller i år, varav MZ800 (nere till höger) blir den första med Google TV användargränssnitt. (Foto: Audun Hage)

MX950: Ny LCD-toppmodell med MiniLED-teknik!

Bland de största nyheterna Pansonic visar i Berlin är MX950, tillverkarens första LCD-TV med MiniLED-bakbelysning, och faktiskt den första ”bak-LED”-modellen med ordentlig lokal dimning sedan DX900 från 2016! Den nya toppmodellen finns i 55, 65 och 75 tum, och ska överbrygga klyftan mellan LCD- och OLED-modellerna och levereras med en avancerad direkt MiniLED-bakbelysning. Det kommer också att finnas en enklare modell – MX940 – i 43 och 50 tum.

Panasonic MX950. (Foto: Audun Hage)

Panasonic MX800 – första modellen med Fire TV?

I Berlin lärde vi också känna MX800, som är Panasonics första modell baserad på operativsystemet Fire TV från Amazon. Fire TV ger dig tillgång till ett nytt, unikt användargränssnitt som kan styras via Alexa röststyrning. MX800 använder 4K LCD-paneler med kantmonterad LED-bakbelysning och finns i ett brett utbud av skärmstorlekar, från 43 tum hela vägen upp till 85 tum! Det är ännu inte bekräftat om denna modellserie kommer till Norden.

Panasonic MX800 med Fire TV. (Foto: Audun Hage)

Massor av spelfinesser

Panasonic inser att spel har blivit allt viktigare de senaste åren. Inte bara har spelen blivit större, mer krävande och avancerade, men handlingen har också blivit mer filmisk. Spelen har fått innehåll i nivå med Hollywood-filmer, och de tredimensionella världarna (ofta med HDR-grafik) har nästan blivit fotorealistiska.

För att uppnå bästa möjliga spelprestanda har Panasonic samarbetat med spelindustrin och har inför 2033 blivit officiell TV-partner för spelet Diablo IV i Europa.

Panasonic har vidareutvecklat spelläget True Game Mode, vilket ger den exakta färgåtergivningen vi känner från filmläget, kombinerat med förbättrad HDR-tonmappning. Syftet med läget är att återge spelet precis som spelskaparna tänkt sig.

Panasonic-modellerna stöder naturligtvis HDMI 2.1-finesser som 4K/120Hz, VRR, AMD FreeSync Premium och Nvidia G-Sync för bra flyt i spelen. Stöd för spel i Dolby Vision HDR-format (upp till 60Hz) finns också via Game Mode Extreme.

Panasonics 2023 TV-modeller får en rad avancerade gaming-finesser (Foto: Audun Hage)

Pris och tillgänglighet, Panasonic 2023 TV-modeller

Panasonics 2023 TV-modeller kommer på butikshyllorna under sommaren och hösten 2023. Här under kan du se de nordiska priserna:

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

CES 2024: LG vinner hela 33 innovationspriser

Hisense höjer ribban med ny flaggskepps-TV

Ny 98" Samsung-TV redo för Sverige

TIME: LG:s trådlösa OLED kan förändra våra liv

Avancerad nanoteknik som förbättrade TV-bilden får Nobelpris

Nu är den här

Från pytteliten till kolossal: TCL MQLED80

Snart i butik: Hisense 100" U7KQ

Kan en trådlös OLED-TV vara värd så här mycket pengar?

Mer sofistikerad konst till The Frame

Här är höstens nya TV-modeller från Philips

Ny Playstation-app för Android TV

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen