Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Här är LG:s 2018 OLED-skärmar

Detta är vad vi vet om årets OLED-modeller hittills

Skrivet av / 2018-01-04 - 11:02
Här är LG:s 2018 OLED-skärmar

Årets första elektronikmässa, CES, går av stapeln nästa vecka i Las Vegas, men sydkoreanska LG har redan avslöjat några av deras första TV-nyheter.

2017 var utan tvekan det stora OLED-året: Priserna har sjunkit ner till nivåer som gör att fler kunder har råd att köpa en tvättäkta OLED-TV. LG har haft stor framgång med modeller som 55B7, 65E7 och 65W7. Dessutom har de lånat ut sin OLED-teknik till flera andra tillverkare.

Föga överraskande är det just den här framgången som LG tänker bygga vidare på med sin nya 2018-generation OLED-modeller.

LG OLED 2018: smartare och snabbare
LG har inte tyckt att det funnits något behov av att göra större förändringar av själva OLED-panelerna i år. Storlekarna blir precis som förut 55, 65 och 75 tum, alla med 4K-upplösning. (Systerbolaget LG Display har dock visat upp en prototyp på nästa generations 88-tummare med 8K-upplösning.)

LG satsar på att de nya OLED-skärmarna ska bli enklare att använda för hela familjen. TV:n på bilden är nya OLED65E8. Foto: LG
LG satsar på att de nya OLED-skärmarna ska bli enklare att använda för hela familjen. TV:n på bilden är nya OLED65E8. Foto: LG

Den största förbättringen finns på insidan, i form av mer processorkraft som innebär bättre bildbehandling och andra avancerade möjligheter.

Största russinet i kakan för oss bildentusiaster är den nya superpotenta α (Alpha) 9-processorn, som tar hand om bildbehandlingen i de bästa OLED-modellerna (W8, E8 och C8). Bland annat utlovar den betydligt förbättrad brusreducering, mer korrekta färger och jämnare färggraderingar än i 2017-modellerna.

Den nya A9-processorn finns enbart i C8-, E8- och W8-modellerna. Budgetmodellen B8 får en något enklare A7-processor.

High Frame Rate
LG:s nya toppmodeller med A9-processor får även stöd för high frame rate-video (HFR) med upp till 120 bilder per sekund. Den här tekniken befinner sig ännu så länge på ett tidigt stadium, men kan ge bättre återgivning av snabbt bildmaterial som sport, actionfilmer och spel.

Thinq AI: Styr TV:n med rösten
Rösthantering har varit ett hett ämne den senaste tiden och LG vill också vara med genom den intelligenta ljudassistenten Thinq AI. Med den kan man styra TV:ns funktioner genom att prata direkt med fjärrkontrollen. Dessutom kan TV:n fungera som ett ”nav” till andra smarta prylar, till exempel trådlösa högtalare, belysning och annat som kan kopplas in via wifi eller Bluetooth.

LG:s 2018-modeller har avancerad röststyrning, som här i nya OLED65W8. Foto: LG
LG:s 2018-modeller har avancerad röststyrning, som här i nya OLED65W8. Foto: LG

Thinq AI använder Google Assistant som plattform. Den fungerar fortfarande (ännu så länge) bäst på engelska, men det förväntas att den anpassas efter våra nordiska modersmål i framtiden.

Modeller och storlekar
2018 års sortiment ändrar logiskt nog från 7 till 8 i modellbeteckningarna. De nya OLED-serierna kommer alltså att heta B8, C8, E8 och W8.

B8-serien finns i 55 och 65 tum (OLED55B8 och OLED65B8).

C8-serien finns i 55, 65 och 77 tum (OLED55C8, OLED65C8 och OLED77C8). Den senare förväntas blir LG:s billigaste 77-tums OLED hittills.

E8-serien kommer att bestå av modeller i 55, 65 och 77 tum (OLED55E8, OLED65E8 och OLED77E8). Precis som sina föregångare får TV-apparaterna ett mer påkostat utförande och ljudsystem).

W8-serien finns i 65 och 77 tum (OLED65W8, OLED77W8). Även i år är detta en vägghängd modell med en separat Dolby Atmos-soundbar.

Pris och tillgänglighet
LG:s nya OLED-modeller kommer i april/maj 2018 (C8 och E8) och den billigare B8-serien förväntas dyka upp i juni/juli. I dagsläget vet vi ingenting om priserna.

Vi uppdaterar med mer information så fort vi får den!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG:s nya OLED-TV-apparater kan bli ännu mer spelvänliga

Samsung och Signify ska förbättra TV-upplevelsen

Här är TCL:s nya toppmodeller

CES 2024: LG vinner hela 33 innovationspriser

Hisense höjer ribban med ny flaggskepps-TV

Ny 98" Samsung-TV redo för Sverige

TIME: LG:s trådlösa OLED kan förändra våra liv

Avancerad nanoteknik som förbättrade TV-bilden får Nobelpris

Nu är den här

Från pytteliten till kolossal: TCL MQLED80

Snart i butik: Hisense 100" U7KQ

Kan en trådlös OLED-TV vara värd så här mycket pengar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen