Nyhet

GX Soundbar: lövtunn ljudplanka från LG

Den nya ljudplankan i GX-serien ska vara en perfekt match till LG:s egen Galleri-OLED!
forfatter

Då vi testade LGs nya Galleri-OLED nyligen blev vi väldigt imponerade både av byggkvalitet och design, för att inte snacka om den läckra bildkvaliteten. Ljudet var däremot bara ”helt ok”. De de allra flesta platta skärmarna där ute skriker LG-skärmen efter lite draghjälp från en ordentlig högtalare. Gärna ett fullblods hemmabio-system, eller åtminstone en ljudplanka som duger.

Nu kommer LG själva med lösningen: Den nya GX Soundbar har en matchande design till GX OLED. Ljudplankan har visats upp flera gånger, men nu är den äntligen klar och tillgänglig i butikerna.

LG GX Soundbar. (Foto: LG)
LG GX Soundbar. (Foto: LG)

LG GX Soundbar med trådlös subwoofer

GX Soundbar gjord för att matcha Gallery-serien både visuellt och ljudmässigt. De flesta kommer nog föredra att hänga den på väggen tillsammans med TV:n. Ljudplankan har ett eget ”Zero Gap” väggfäste som placerar den tätt intill väggen, rätt under OLED-skärmen. Alternativt kan den monteras på en bänk med hjälp av ett medföljande bordsstativ.

Ljudplankan är för övrigt lika bred som en 65 tums LG OLED GX (144 centimeter) och passar därmed bäst till den storleken.

LG GX Soundbar er kledd i mørkegrått stofftrekk. Den kan henges på vegg eller stå på bordet. (Foto: LG)
LG GX Soundbar är klädd i mörkgrått tyg. Den kan hängas på väggen eller stå på bänken. (Foto: LG)

GX Soundbar använder ett 3.1 kanals ljudsystem, men separata högtalare för vänstra/högra och centerkanalen, samt en separat trådlös subwoofer till baskanalen. Man kan även komplettera med extra bakhögtalare (SPK8, säljs separat) och uppnå fullständigt 5.1 surroundljud. Total förstärkareffekt uppges till 420 watt.

Äntligen en OLED-TV som ser bra ut på väggen LG:s nya OLED-TV är skräddarsydd för väggmontering. Dessutom ser den oförskämt läcker ut!

Dolby Atmos, DTS:X och HDMI eARC

Enligt specifikationerna får GX-ljudplankan goda inkopplingsmöjligheter. Ljudplankan har HDMI in/ut med stöd för 4K och eARC, så att den kan hämta ut ljudsignalen från en inkopplad Blu-ray spelare, men också direkt från TV:n och dess inbyggda appar.

Den ökade bandbredden för eARC gör det möjligt att spela ljudfiler med hög upplösning, som exempelvis Dolby Atmos och DTS:X. LG-ljudplankan har emellertid inga dedikerade ”höjdhögtalare” vända mot taket, därför är nog höjdperspektivet begränsat. Oavsett är det positivt med stöd för högupplöst ljud!

LG GX Soundbar kommer også med trådløs subwoofer: Bakhøyttalere er derimot ekstrautstyr. (Foto: LG)
LG GX Soundbar kommer  också med trådlös subwoofer. Bakhögtalarna är däremot extrautrustning. (Foto: LG)

LG-plankan kan också strömma ljud via Bluetooth, direkt från smarttelefonen eller surfplattan. Ljudfiler kan spelas av med upp till 24 bit/96 khz upplösning (Hi-res audio). En inbyggd LG Ai Sound Pro ljudprocessor sörjer för att bearbeta och optimera ljudet.

Pris och tillgänglighet

LG GX Soundbar finns redan på lager i enstaka butiker och kostar ca 15 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.