annons

CES 2019: GZ2000 är Panasonics nya referens-OLED

Panasonics nya OLED-flaggskepp blir en riktig värsting, med uppgraderad bildpanel, Dolby Vision HDR-kvalitet och Atmos-ljud från Technics!

(Foto: Tillverkare)
annons

Panasonic har länge legat i täten när det gäller bildkvalitet. Deras FZ800 och FZ950 var några av de allra bästa OLED-skärmarna vi testade förra året. Det enda vi egentligen saknade var stöd för Dolby Vision HDR-formatet, vilket hindrade oss från att titta på filmer och serier i högsta möjliga kvalitet. Panasonics nya UHD Blu-ray-spelare stöder ju Dolby, så varför inte TV:n? Lyckligtvis verkar det som om Panasonic också har insett detta. Det nya ultra-highend-flaggskeppet Panasonic GZ2000 stöder nämligen Dolby Vision, plus HDR10+ och det splitter nya HDR-bildformatet HLG Photo. Men det är bara början!

Flaggskepp med professionell OLED-panel

Panasonic GZ2000 finns i 55 tum (55GZ2000) och 65 tum (65GZ2000) och har enligt Panasonic en speciellt finjusterad OLED-panel av professionell kvalitet. Bildbehandlingen tas om hand av den nya och intelligenta HXC Pro-processorn som sägs vara ännu bättre än föregångaren i FZ800 och FZ950. Sist men inte minst är GZ2000 utrustad med en potent soundbar-högtalare som är utvecklad av Technics. Precis som sig bör stöder den Dolby Atmos, men inte bara på låtsas: speciella uppåtriktade högtalarelement ska se till att höjdeffekterna verkligen känns som om de kommer ovanifrån. Ljudet är fintrimmat av Technics ljudingenjörer och använder digitalprocessningen JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-Shaping Optimization), känd från Technics hifi-produkter.

Exakt vad som är professionellt och skiljer OLED-panelen i GZ2000 från andra modeller är inte helt klart, annat än att den påstås vara ”exclusively customised by Panasonic R&D engineers”. Panasonic säger sig ha trimmat viktiga bildparametrar och åstadkommit bättre ljusstyrka och kontrast än vad som är standard. Känner vi Panasonic rätt har de varit extra noggranna med att klämma ut en maximalt naturtrogen bild den här gången också. 55GZ2000 och 65GZ2000 stöder för övrigt automatisk kalibrering via CalMAN AutoCal och har ISF-kalibreringsinställningar.

När Panasonic GZ2000 kommer till Sverige och vad den kommer att kosta har ännu inte bekräftats. Ljud & Bild jagar mer info!

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Läs också

Snyggare video med gimbal

Microsofts halvhjärtade iPad Pro-dödare fortsätter med sin tradition och misslyckas

Sonos VD: Förlåt!

JBL släpper utmanare till Klipsch Reference

Öronproppar är fortfarande bäst med sladd

Premiärfest för Ragnarok – vi har bilderna, och video!

Bästa nybörjarkameran blir ännu bättre

Fujifilm har förbättrat allt vi klagade på i X-T100.

Ambilight i alla Philips TV-nyheter

Fotoskrivare för hela familjen

Ljusstarka objektiv till mellanformatkameror

Sonos till arga användare: Lugna er!

Smartklocka med banguide för golfare

Nya super-grafikkort i sommar

Smartklocka med banguide för golfare

Det finns inte bara en app, utan också en smartklocka för golfare.