Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets rekommenderade tv-apparater och projektorer

Ledorden för årets nya TV-modeller är skarpare bildkvalitet, enklare skötsel och framför allt mer underhållning att välja mellan än någonsin tidigare!

Av / 2015-11-17 - 06:00
Årets rekommenderade tv-apparater och projektorer

TV:ns rolls som underhållningscentral har inte blivit mindre med åren – snarare tvärtom. Allt fler väljer TV-skärmen när vi ska trivas och antalet timmar framför skärmen ökar. Inte direkt positivt för folkhälsan, men goda nyheter för dem som gör TV-apparater och TV-program!

 

Med interaktiv TV-upplevelse

Ett viktigt steg i utvecklingen är att TV:n har blivit mer interaktiv. Förutom att ha ingångar för kabel, parabol och antenn så har TV:n internetanslutning och egna smart-applikationer (appar) ombord. Den sistnämnda kategorin är den som ökar allra mest. Intåget av streaming-tjänster och appar har lett till att användarvänligheten, fjärrkontrollen och menysystemet har blivit allt viktigare. Tjänster som Netflix och HBO ger tillgång till ett bredare spektrum av underhållning och har på sätt och vis gjort det ”trendigare” att hänga med i favoritserierna. Det har till och med blivit socialt accepterat att ha en stor TV på väggen!

 

Större och skarpare med 4K

Det så kallade 4K/Ultra HD-formatet har blivit mycket mer utbrett under 2014. Priserna sjunker och utbudet ökar. Det är därför det här segmentet vi koncentrerat oss på att testa under året som gått. Tack vare fyra gånger så mycket bildinformation som Full-HD (3840 x 2160 pixlar mot 1920 x 1080) har 4K en väsentligt skarpare bild med en imponerande mängd detaljer. Tillgången på material i riktig upplösning växer också långsamt men säkert. Netflix har börjat visa 4K-material för länge sedan och nästa år (äntligen!) förväntas det nya 4K-Blu-ray-formatet dyka upp.

 

Billig eller dyr TV?

Som vanligt finns det ett sammanhang mellan pris och kvalitet. Priset beror på skärmstorleken och på bildpanelens typ och kvalitet. Priserna på knivskarpa TV-apparaterna är inte längre lika avskräckande som de var när de introducerades. För ett par år sedan var du tvungen att punga ut med 50 000 kronor eller ännu mer för de första 4K-skärmarna, nu kan du få en 55-tummare med klart godkänd bild för under 10 000 kronor om du har tur.

TV-apparaterna i budgetklassen har dock sina svagheter. Bildkvalitet handlar ju om mer än bara upplösning – det krävs bra kontrast, svärta och färgåtergivning för att maximera känslan av spännande filmer och TV-serier. För att inte tala om sport och naturproram. Det är där skillnaden i kvalitet syns tydligast. De dyrare TV-apparaterna har bättre bildpaneler med högre kontrast och bättre svärta, och som regel en jämnare ljusfördelning. Ju större skärm du vill ha desto mer räknas kvaliteten.

Och stor TV vill folk ha. Tittar man på elektronikbranschens försäljningsstatistik så tyder siffrorna på att 55 tum håller på att bli ”nya 46 tum” och att skärmar på 65 tum eller ännu mer kommer att bli det nya folkformatet så småningom! Det kostar inte längre ”1 000 kronor per tum” att skaffa en stor TV till väggen därhemma. Vi rekommenderar en 65-tummare eller större om du verkligen vill utnyttja den högre upplösningen som 4K-formatet har.

Den en gång så exotiska och gäckande OLED-tekniken håller också på att sjunka i pris – de som vill ha den ultimata TV-apparaten bör ta en titt på kombinationen OLED och 4K!

 

Rekommenderade produkter

Följande produkter var med och tävlade om utmärkelserna i kategorin Årets bästa TV-apparater

Samtliga tillhör de bästa i sin klass och rekommenderas varmt.

 

Tävling: Vinn ”årets bästa”-produkter!

 

Årets bästa Budget-TV

Panasonic TX-CX700_990

Panasonic 55CX700E/CXC725

Panasonic 55CX700 är en TV med toppklassprestanda till mellanklasspris. En bra TV rakt igenom!

Detta var första gången vi testade Panasonics 2015-modeller med nya Mozilla Firefox-användargränssnittet. Och det ger absolut mersmak. Panasonics gamla app-meny med rutsystem var väldigt trög och mogen att bytas ut. Det nya menysystemet känns mycket snabbare och mer intuitivt att använda. En tryckning på Apps-knappen tar fram runda snabbvalsikoner på skärmen, som alla representerar genvägar till olika innehåll.

 

Bildkvalitet

Svärtan är föredömligt bra – inte helt kolsvart som en OLED eller plasma, men närapå! Dessutom kan den skryta med en superstark – riktigt bländande vit – ljusstyrka när det behövs. Det betyder att allt finns på plats för att man ska kunna avnjuta film och TV-serier kvällstid och titta på sport dagtid med mycket ljus i rummet.

Traditionsenligt har Panasonic lagt stor vikt vid en nyanserad, naturtrogen och inte alltför överdriven färgåtergivning. 55CX700 har en väldigt neutral färgpalett där alla nyanser framträder. Den faller inte heller för frestelsen att överdriva bildskärpan: här finns inga tendenser till att höja konturskärpan eller framhäva detaljer i alltför hög grad. Resultatet är en bild som är behaglig och avslappnande att titta på.

De visuella intrycken bekräftades bara när vi plockade fram kalibreringsutrustningen. 55CX700 mäter bra redan från fabriken, eller ”direkt ur kartongen” som vi brukar säga.

 

Ljudkvalitet

Utöver en tjusig bildkvalitet är TV:n utrustad med ett klart godkänt ljudsystem. Högtalare monterade i underkant samt en extra bas på baksidan ger klara och fylliga dialoger, men spränger inte direkt ljudvallen. Som vanligt rekommenderar vi en separat ljudlimpa eller hemmabioanläggning om du vill ha ett ljud som matchar bilden.

 

Slutsats

Panasonic 55CX700 är en TV som gör väldigt mycket rätt, och till ett förnuftigt pris. Det betyder att vi tryggt kan ge den vår särskilda rekommendation!

Betyg (1–6): 6
Pris: 15 000 kr
Webb: Panasonic.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa Toppklass-TV

Samsung-UE55JS8505

Samsung 55JS8505

Samsungs 8-serie har varit populär för sin kombination av design, användarvänlighet och prestanda. Årets modell JS8505 har dessutom en riktigt läcker bildkvalitet!

55JS8505 är laddad med det nya Tizen-operativsystemet. Systemet är både läckert att titta på och arbetar snabbt. TV:n är utrustad med en Quad Core-processor som gör att appar och menyer formligen susar förbi på skärmen. 55JS8505 sätts på omedelbart när du trycker på knappen och hoppar från app till app utan fördröjningar. Den nya fjärrkontrollen har också fått pekfunktion, vilket förenklar navigeringen betydligt.

 

Briljant bild

Samsungs så kallade S’UHD-modeller är traditionella LCD-skärmar av den topptrimmade sorten. Med hjälp av avancerad Quantum Dot-teknik har Samsung lyckats klämma ut ännu fler färgnyanser och högre kontrast ur bildpanelen. I kombination med äkta 4K-upplösning har resultatet blivit riktigt läckert. HDTV-sändningarna ser glasklara ut, men när vi byter till Netflix med 4K-upplösning är det verkligen som att tvätta fönstren och titta ut.

Samsung har dessutom ”piffat upp” färgåtergivningen en smula. S’UHD-bildpanelen kan nämligen visa fler färger än vad som finns i dagens bildsignaler. Bildbehandlingen lägger därför till de extra nyanserna på egen hand. I normala fall rynkar vi på näsan åt sådana konstlade tillsatser, men i Samsungs fall ger det faktiskt en subjektiv förbättring med lite ”krydda” i form av extra skärpa och nyanser.

 

Slutsats

Vi har testat många bra TV-apparater i år, som alla har en toppbild till förnuftiga priser. Av dem är det definitivt 55JS8505 som är det största ”blickfånget” både rent bildmässigt och estetiskt. Bildbehandlingen är effektiv och ger en knivskarp bild nästan oberoende av vad man tittar på. Kontrasten är mycket bra: Samsung trollar fram fler detaljer i svart, mer intensitet i ljusa områden och sammantaget fler nyanser än konkurrenterna. Skötseln är användarvänlig och urvalet av appar rikligt. Här har Samsung ett komplett paket som är lätt att rekommendera.

Betyg (1–6): 6
Pris: 20 000 kr
Webb: samsung.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa Highend-TV

LG 65EG960V_leopard

LG 65EG960

Överlägsen kontrast och laserskarpa detaljer gör LG:s toppmodell till en verklig dröm-TV.

De senaste åren har två framtidsorienterade bildinnovationer präglat TV-utvecklingen. För det första har vi OLED-tekniken med sina organiska lysdioder och för det andra 4K UHD-bildformatet som ger hela fyra gånger högre upplösning än dagens Full-HD-standard.
LG 65EG960 är den första modellen på marknaden som kombinerar båda dessa tekniker i samma TV!

 

Bildkvalitet

Vad händer då när man kombinerar OLED-tekniken, som ger suverän kontrast och färgåtergivning pixel för pixel, med en Ultra-HD-bildpanel som har hela 8,3 miljoner sådana pixlar? En hel del. Även om det vid det här laget finns många bra LCD-skärmar med 4K-upplösning så är det ingen av dem som når upp till LG:s imponerande bildskärpa och grymma kontrast.

Det bästa med LG:s OLED är att den känns helt oansträngd och behaglig att titta på. Många 4K-skärmar (och vanliga HD-skärmar) går i fällan och framhäver konturer på ett konstlat sätt för att se mer imponerande ut, med resultatet att de minsta detaljerna suddas ut. OLED-skärmen har inga sådana problem utan får fram både de största och minsta mikrodetaljerna i bilden.

LG har också meddelat att 65EG960V kommer att kunna visa ännu bättre 4K-video i så kallad HDR-kvalitet när det blir tillgängligt, och det ser vi verkligen fram emot.

 

Slutsats

Här snackar vi verkligen om en TV som har allt på en gång: Med suverän kontrast, bottenlös svärta OCH knivskarpa detaljer som bara en 4K-skärm kan ha, är LG 65EG960 en TV för de riktiga fantasterna. Vi kan med handen på hjärtat säga att detta är den bästa TV:n vi har testat! Till nästa år spår vi att betydligt fler tillverkare har gått över till OLED och då kan det hända att priset tar ett skutt i trivsam riktning för alla som bryr sig om bildkvalitet.

Betyg (1–6): 6
Pris: 75 000 kr
Webb: lg.com/se
Läs testet här

 

 

Årets Bildprodukt

LG 105UC9

LG 105UC9V

LG:s största och dyraste TV är så extrem att den bara är en fantasi för de flesta av oss. Men så är den också rena drömmen att titta på med sitt extra breda 21:9-bioformat.

LG:s största TV är en ”statement”-produkt mer än något annat, den är gjord för att visa vad LG kan och inte minst hur förträfflig en TV med äkta 21:9-bredformat kan se ut. De flesta specifikationerna hör hemma i rekordböckerna! 21:9 stämmer väl överens med det klassiska 2,35:1 Cinemascope-formatet, som är bildformatet många filmregissörer föredrar.

Filmvisning är helt överlägsen när LG-skärmen breder ut materialet på skärmen med 105-tums bilddiagonal. Färgåtergivningen både naturtrogen och välbalanserad. 105UC9V har en oerhört jämn ljusfördelning, utan inslag av clouding. Svärtan är också mycket bra, även om den inte kan mäta sig med LG:s egna OLED-skärmar. Kanske LG släpper en LED-TV i 21:9-format om ett par år?

LG-skärmens största utmaning är att det inte finns något färdigt material i 21:9-formatet, så den måste zooma in, beskära och skala upp bilden för att fylla hela skärmen. Processen fungerar förvånansvärt bra. Den inbyggda bildprocessorn är uppenbarligen en av de grymmaste vi har skådat, för den lyckas skala upp allt från vanliga Full-HD-signaler till Blu-ray och Netflix 4K så att det passar det extra breda 5K-formatet, med imponerande skärpa och utan irriterande bieffekter.

 

Slutsats

De flesta läsare tror säkert att vi har tappat förståndet alldeles när vi delar ut ett pris till en TV som kostar mer än trekvarts miljon, väger gott och väl över hundra kilo och måste levereras med lyftkran eller ett gäng urstarka pianoflyttare! Men Årets TV-utmärkelsen har alltid varit reserverad för produkter som flyttar gränser, och flaggskeppet från LG är definitivt den mest banbrytande TV:n vi har testat på länge.

Det som imponerar mest med 105UC9 är dess förmåga att ta emot bildsignalen och återge den med fantastiskt tjusig bildkvalitet, nästan oberoende av vad man matar den med. Sättet den återger film på, precis så som vi minns det från biosalongen, är också fascinerande. Låt oss hoppas att LG fortsätter utveckla konceptet och släpper lite mindre och mycket billigare modell om ett par år!

Betyg (1-6): 5
Pris: 790 000 kr
Webb: lg.com/se
Läs testet här

 

Bra TV-tips

Köp rätt storlek
Det första du måste bestämma dig för är hur stor skärmen ska vara. Ett klassiskt fel som förstagångsköpare gör är att välja en för liten TV. En modern flatskärm som matas med HD-signaler har så skarp bild att du kan sitta nära den, och i och med intåget av 4K-skärmarna kan du tryggt välja en ännu större TV. Är du ute efter optimal underhållning och ”biokänsla” bör du välja skärmstorlek efter avståndet mellan TV:n och soffan.

 
Exempel på TV-storlek (4K)

Avstånd        Storlek
1–2 meter      48–55 tum
2–3 meter      55–65 tum
3–4 meter      65–75 tum
4–5 meter      75–85 tum
5+ meter       85–100 tum

 
Välj rätt typ och kvalitet – LCD-LED, OLED och 4K
Vad ska skärmen användas mest till? Vanliga TV-program, spel eller mysiga filmkvällar? Det är enklare att välja rätt flatskärm när du vet vad du ska ha den till. Om du till exempel tittar mest på filmer och TV-serier bör du satsa på hög bildkvalitet och framför allt bra kontrast och svärta. Sport kräver en TV som är bra på hastiga rörelser och datorspel favoriserar skärmar med kort fördröjning (”input lag”). Och ju större bild du ska ha desto viktigare är det med skärpa och hög upplösning.

 
Tänk på placering och belysning
Var ska TV:n stå? Om du tittar mycket på TV i dagsljus passar en ljusstark skärm bäst, gärna med matt yta eller rökfärgat glas. Tänk också på att skärmar med blanka ytor kan orsaka reflektioner av omgivningen.

 
Glöm inte ljudet
Ljudet är halva upplevelsen och platta skärmar har tyvärr ett lika platt ljud. Vill du höra röster, musik och ljudeffekter klart och tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre högtalare. Men resultatet blir ännu bättre om du väljer en extern ljudanläggning eller en ljudlimpa.

 
Inbyggd digital-TV (IDTV)
Nu för tiden har de flesta TV-apparater inbyggd MPEG4-dekoder som är kompatibel med satellit, kabel och marknätet. Det innebär att programkortet kan stickas in rakt i TV:ns kortmodul (CAM) så att du inte behöver någon separat mottagarbox. Vissa TV-apparater har även en inbyggd paus- och inspelningsfunktion via USB. För att detta ska fungera måste dock TV:n vara godkänd av din programleverantör.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen