Search
Generic filters

Alla Philips nya TV-modeller får Ambilight

Flera modeller får dessutom ljud från B&W.

Philips slog på stortrumman, även i mellanklassen, under sin lansering i Amsterdam 22 januari.

Den största nyheten är att Ambilight kommer att finnas i alla TV-apparater av årsmodell 2020. I alla prisklasser. Den här funktionen är vad som verkligen skiljer Philips från alla andra TV-märken. TV:n har RGB-lampor på baksidan som projicerar ljus på väggen. Ljuset runt TV:n ändras beroende på vad som visas på skärmen och det ger en känsla av en ännu större skärm när färgerna fortsätter ut på sidorna av bilden. Philips hävdar också att när man tittar på TV i mörker så gör Ambilight att det känns mildare för ögonen, eftersom man inte får en så brant övergång mellan mörker och ljus.

Ambilight ger en ganska cool effekt och förlänger bilden utanför skärmen. Nytt för i år är att TV:n också kan förlänga upplevelsen med Philips Hue-lampor. Utan att man behöver ha en Hue Sync Box. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ambilight passar inte alla. Somliga älskar det, andra klarar sig fint utan. Men enligt Kostas Vouzas, VD för TP Vision Europe, väljer 80 procent av de som provar en TV med Ambilight att behålla den.

Det är skälet till att Philips i år lanserar ett prova-hemma-program, som går ut på att man kan köpa en TV och lämna tillbaka den inom 30 dagar om man inte är nöjd. Här hemma i Sverige finns det redan butiker som ger den här möjligheten, så skillnaden för kunderna är inte så stor. Men det är nytt att det är tillverkaren själv som lämnar garantin.

 

Dolby Vision

Från Performance-serien (LCD-toppmodellerna) och uppåt får alla TV-apparater Dolby Vision, som ger optimal HDR-effekt på filmer som är kodade med det. De andra HDR-formaten stöds också, och under året rullar Philips ut Filmmaker Mode som visar bilden precis så som Hollywood-producenterna vill att deras filmer ska se ut. Bland annat utan att rörelseutjämning.

Bowers & Wilkins soundbar är egentligen en passiv högtalare, all förstärkning och ljudbehandling görs i TV:n. Här är 9435-modellen. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Ljud från B&W

Utöver Ambilight får toppmodellerna i Performance-serien (9235/9435) ljud från Bowers & Wilkins. I form av en soundbar-högtalare längst ner. Fast enligt Andy Kerr, kommunikationschef på B&W, är det inte en soundbar – utan en högtalare.

– All förstärkning och ljudbehandling görs i själva TV:n. Det betyder att vi har hela högtalarkabinettet till förfogande för element och inre volym, sa Andy Kerr.

Demonstrationen vi fick av ljudet var väldigt övertygande med tanke på att det faktiskt handlar om en TV-högtalare. Sång och piano lät rent och differentierat, fritt från färgning och överlappning mellan bas och mellanregister. Vi fick också ett bra intryck av Dolby Atmos i ett klipp från Elton John-filmen Rocket Man.

Även OLED-modellerna (här OLED865) får naturligtvis Ambilight. P5-processorn i den fjärde generationen har uppskalning med artificiell intelligens. Foto: Philips

OLED

Men det är naturligtvis i OLED-klassen som Philips glänser mest. Med perfekt svärta och spektakulära färger. Jag skulle också vilja påstå att Ambilight verkligen kommer till sin rätt när bilden är riktigt bra.

2020-modellerna 805/855 hänger dessutom med konkurrenterna genom att bildbehandlingen är försedd med artificiell intelligens. De nya TV-apparaterna har fjärde generationens P5-bildprocessor, som arbetar stenhårt för att få fram alla detaljer. Även de som komprimeras bort i videoströmmen. Allt tack vare artificiell intelligens (AI) som konstant jämför bilden med en bildbank med miljontals skarpa bilder. Delar av bilden delas löpande in i kategorier (natur, ansikten, text etc.) och på så sätt listar processorn ut vad som kan ersättas med bättre och skarpare innehåll. Dåliga signaler kan alltså förbättras och en bra bild kan bli ännu bättre.

Philips är inte ensam om det här, de flesta av konkurrenterna har samma teknik i sina toppmodeller. Frågan är vem som gör det bäst – det tänker vi ta reda på lite längre fram!

Danny Tack, chef för produktstrategi hos TP Vision, jämförde Philips 855-modellen på 65 tum mot en konkurrent och det var tydligt att Philips klarade sig bäst, både när det gäller detaljer och dynamisk kontrast i bilden. Det bör dock påpekas att båda TV-apparaterna var inställda på Vivid-bildläget, som ger den starkaste bilden där allt är aktiverat till max. Men enligt Tack är det i detta läge som P5-processorn trivs bäst och verkligen visar vad den går för. Samma sak kunde inte sägas om konkurrenten, som såg ganska så blek och urlakad ut. Fast återigen: det här är egentligen inte särskilt relevant eftersom Movie-läget är det som gäller när man tittar på film.

8K?

För att visa att Philips inte tänker hamna på efterkälken om 8K skulle bli eftertraktat så visade de upp en 88-tums OLED-prototyp med 8K-upplösning. Bilden var mycket bra och de demonstrerade ett par nya funktioner som också kommer att rullas ut längre fram i år. Bland annat kan P5-processorn avgöra vad som är statiska logotyper på skärmen och dämpa deras intensitet. För att förhindra inbränning.

– Den här TV:n är i princip klar för produktion. Men 8K-TV-apparater måste vara stora för att det ska vara någon poäng. Och de är dyra. Vi kommer därför inte att lansera någonting förrän vi vet att marknaden vill ha det, förklarade Danny Tack.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Riktpris: 30000 kr Kontrastkungen

  Samsung Q95T (QE65Q95T)

  Riktpris: 30000 kr Den bästa allround-TV:n?

  QLED vs OLED: TV-duell i tungsviktsklassen

  Riktpris: kr LG OLED möter Samsung QLED i TV-duell
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.