Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TV-trender i Las Vegas

I år ska TV:n vara stor, smart och röststyrd.

Av / 2012-01-11 - 22:20
TV-trender i Las Vegas


CES-mässan präglas definitivt av det överväldigande antal smartmobiler och surfplattor som marknaden är proppfull av. Men i centrum av upplevelsen finns fortfarande TV-apparaten – den stora skärmen som man använder när man vill ha en stor bild med maximal kvalitet!

I den här kategorin är de nya OLED-skärmarna från Samsung och LG det allra hetaste som det pratas mest om. De två skärmarna bygger på organiska lysdioder, men använder sig av lite olika teknik. Samsungs TV har ”äkta” färg-OLED där lysdioderna levererar både ljuset och färgerna till bilden. LG har en något enklare teknik med vita OLED-dioder i kombination med ett färgfilter. LG hävdar att deras teknik ger en längre livslängd än en färg-OLED-panel, där särskilt den blå färgen är svår att bevara någon längre tid.

Ingen av skärmarna är någon billig historia, runt 70–80 000 kronor i första vändan. Så även om OLED gör sitt intåg i TV-sammanhang så kommer den mer kostnadseffektiva LED-LCD-tekniken fortfarande att gälla i många år framöver. Men en sak är säker: en sådan här TV vill vi ha!

Gigantiska skärmar
Årets trend är att skärmen ska vara STOR. 2012 anses allt under 50 tum nästan som en sovrums-TV, åtminstone om vi ska tro branschen som satsar på riktigt maffiga storlekar i år. TV-tillverkarna visar en rad modeller från 60, 75 och 80 ända upp till 84 tum – och det är inte prototyper och designstudier vi snackar om, utan fullt fungerande aktuella modeller som släpps på marknaden redan i år.


LG visade den här 84 tum stora LED-toppmodellen med 4K-upplösning (3840 x 2160). Ett stort nöje att titta på! I dagsläget är det finns det dessvärre inte mycket äkta 4K-material att titta på, men under tiden kan man ju alltid gotta sig åt att LG-skärmen kan visa 3D i Full-HD-upplösning med passiva glasögon. Priset på denna supermodell är dock tämligen högt, kring 75 000 kronor.


Sharps nya storskärmar hamnar i en något mer komfortabel prisklass. Den nya 80-tummaren hamnar kring 50 000 kronor och 70-tummaren något lägre – och 70 tum är fortfarande en stor TV! Å andra sidan får man nöja sig med vanlig Full-HD …


Visst har Smart-TV-apparaterna varit innovativa, men de har också varit tröga och haft begränsat med funktioner om man jämför med bärbara datorer och surfplattor. Detta tycks det nu bli ordning på i och med att TV-apparaterna blir mer kraftfulla och får så kallade Dual Core-processorer. Med högre beräkningskapacitet går allting snabbare, TV:n kan göra flera saker samtidigt och får plats för mer avancerade finesser, som rörelsesensorer och röststyrda kommandon.


På CES-mässan visade Samsung sin nya 8-serie med modeller i upp till 75 tum, fast för närvarande är det bara bekräftat att 65-tumsmodellen kommer till Sverige. Den nya serien kan skryta med en supersmal ram, Dual Core-processor och röststyrning. Samsung säger att modellen kommer att förstå svenskt tal när den kommer till oss.

Samsung har också gjort det enklare att dela material som bilder och video mellan olika enheter. Man kan till exempel visa en bild från datorn eller surfplattan på TV:n, och nu går det att göra tvärtom: att visa TV-bilden på de andra enheterna. Med Samsungs 8-serie kan du titta på olika kanaler på TV:n och på surfplattan eller mobilen – fast funktionen kräver att programkortet sitter inbyggt i TV:n (IDTV).


Även LG:s toppserie 9600 får Dual Core-processor som ser till att Smart-funktionerna går upp till fyra gånger snabbare. LG har satsat mycket på att göra alla tjänster mer överskådliga genom att organisera dem i något som kallas Home Dashboard, där appar och funktioner kategoriseras. LG släpper också en ny version av Magic Remote, fjärrkontrollen som förut kunde användas för att peka och klicka på skärmen kan numera scrolla och utföra rörelsekommandon också.


Rörelsestyrning är en het trend på CES-mässan, uppenbarligen inspirerad av TV-spel som Nintendo Wii. Förutom att styra funktioner som volym och kanalväljare kan sensorn användas till interaktiva appar och spel, som i det här välbekanta ”skära frukt”-spelet som visas på LG:s Smart TV!


Kommunikationen mellan TV-apparater, smartmobiler och surfplattor är en annan tydligt trend på CES-mässan. Här kan man få sin egen karikatyrbild, från Samsungs nya smartmobil överförd trådlöst till TV-skärmen.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen