Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Trådlös satsning från Dynaudio

Dynaudio presenterar Xeo, en serie trådlösa High End-högtalare.

Av / 2012-01-11 - 21:46
Trådlös satsning från Dynaudio

Ingen gillar kablar, och vi får ofta frågor om vi kan rekommendera några trådlösa högtalare. Tyvärr finns det knappt några sådana att köpa – men nu vill danska Dynaudio vara räddaren i nöden med sin nya Xeo-serie.

Inga högtalarkablar, ingen programvara, ingen IP-adress, ingen D/A-omvandlare. Du behöver inte ens någon förstärkare. Bara ström och en signalkälla. Ändå kan du få tvättäkta Dynaudio-ljud.


Stativhögtalaren Xeo 3 och golvhögtalaren Xeo 5 tar emot musiken i hög upplösning (upp till 24 bit/48 kHz) och utan komprimering från sändarenheten, som har anslutningar för både digitala och analoga källor. Den har bara en enda optisk digitalingång samt mini-USB, så du kan bara koppla in en digital källa förutom en dator. Dessutom har sändaren två analoga ingångar: en RCA och en minijack. Val av signalkälla och volym sköts från fjärrkontrollen som ingår.

Xeo är en heldigital, aktiv högtalare med inbyggd D/A-omvandlare och fjärrstyrd volymkontroll.

Påkostad
Xeo-serien är ingen billig historia, utan seriösa högtalare som är avsedda för musikälskare som är villiga att satsa pengar på ett bra ljud. Xeo 3 kostar ungefär 15 000 kronor och Xeo 5 dubbelt så mycket, vilket ändå måste sägas vara billigt när det handlar om en tillverkare som har modeller som kostar hundratusentals kronor!

Xeo 3 har en 1-tums silkesdomediskant och en 5,25-tums bas. Xeo 5 har två sådana basar och kan fylla större rum med ljud. För att komma närmare musiken som den var tänkt att låta när den spelades in har högtalarna inbyggd förstärkarteknik från Dynaudios studiohögtalare. Det är nämligen stor chans att din favoritmusik är mixad och producerad med ett par studiomonitorer från just Dynaudio.

Ljud i flera rum
Det trådlösa Xeo-systemet är konstruerat så att det kan byggas ut. Sändaren kan förse upp till tre högtalarpar med signal, där varje högtalare har sin egen fjärrkontroll och kan styras individuellt, så att de olika rummen kan ha olika ljudvolym. Högtalarna har en räckvidd på uppemot 50 meter, kortare än så om väggarna är tjocka.

Specifikationer:

Xeo Sender
Digitala ingångar: mini-USB, optisk
Analoga ingångar: RCA, minijack
Nätverk: 2,4 GHz
Räckvidd: upp till 50 meter
Antal zoner: 3
Mått: 12 x 3,2 x 9 cm
Vikt: 148 g
Finish: matt svart

Xeo 3
27-mm silkesdomediskant
14,5-cm MSP bas/mellanregister
Inbyggd förstärkare: 2 x 50 watt klass D i varje högtalare
Delningsfilter: Digitalt (DSP)
Frekvensomfång: 48–22 000 Hz
Strömförbrukning, standby: 0,6 watt
Mått: 17 x 28,1 x 24,6 cm
Vikt: 6,4 kg
Finish: Svart eller vit pianolack


Xeo 5
27-mm silkesdomediskant
2 x 14,5-cm MSP bas/mellanregister
Inbyggd förstärkare: 2 x 50 watt klass D i varje högtalare
Delningsfilter: Digitalt (DSP)
Frekvensomfång: 36–22 000 Hz
Strömförbrukning, standby: 0,6 watt
Mått: 17 x 99,2 x 26 cm
Vikt: 16,7 kg
Finish: Svart eller vit pianolack

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen