annons
annons

Titta vad Leica har hittat på

Låt dig inte luras av frammatningsarmen, det här är en digitalkamera – med knorr.

Av alla otaliga varianter av Leicas digitala M-kameror är detta kanske den mest speciella. M10-D bygger på M10 och har samma 24 Mp-bildsensor i fullformat och kan inte spela in video.

Men på den nya kameran är skärmen bortplockad. Och det finns en frammatningsarm för analog film!

Eller rättare sagt: det är egentligen ingen frammatningsarm. Den fyller faktiskt ingen annan funktion än som tumgrepp. Vilket äldre fotografer känner igen från den analoga eran.

Foto: Leica
Foto: Leica

Dessutom är skärmen utbytt mot en strömbrytare och ett reglage för exponeringskompensation.

Utan Visoflex-sökaren, som är extrautrustning, kan man inte se bilderna alls. Om man inte gör som Leica har tänkt: laddar ner FOTOS-appen till mobilen.

Foto: Leica
Foto: Leica

Tanken är nämligen att man ska använda mobilen varje gång man vill titta på – och eventuellt redigera och dela – bilderna. Kameran är bara en ljusfångare, resten måste man använda mobiltelefonen till.

Foto: Leica
Foto: Leica

Wifi aktiveras med strömbrytaren, sedan kan man överföra DNG- och JPEG-filer till mobilen eller surfplatta.
Mobilen kan även användas som live-view-skärm och fjärrkontroll med utlösare.

Leica M10-D förväntas kosta runt 80 000 kronor när den släpps i november.

Foto: Leica
Foto: Leica

Av alla otaliga varianter av Leicas digitala M-kameror är detta kanske den mest speciella. M10-D bygger på M10 och har samma 24 Mp-bildsensor i fullformat och kan inte spela in video. Men på den nya kameran är skärmen bortplockad. Och det finns en frammatningsarm för analog film! Eller rättare sagt: det är egentligen ingen frammatningsarm. Den fyller faktiskt ingen annan funktion än som tumgrepp. Vilket äldre fotografer känner igen från den analoga eran. [caption id="attachment_84471" align="alignnone" width="1512"]Foto: Leica Foto: Leica[/caption] Dessutom är skärmen utbytt mot en strömbrytare och ett reglage för exponeringskompensation. Utan Visoflex-sökaren, som är extrautrustning, kan man inte se bilderna alls. Om man inte gör som Leica har tänkt: laddar ner FOTOS-appen till mobilen. [caption id="attachment_84468" align="alignnone" width="1512"]Foto: Leica Foto: Leica[/caption] Tanken är nämligen att man ska använda mobilen varje gång man vill titta på – och eventuellt redigera och dela – bilderna. Kameran är bara en ljusfångare, resten måste man använda mobiltelefonen till. [caption id="attachment_84470" align="alignnone" width="1512"]Foto: Leica Foto: Leica[/caption] Wifi aktiveras med strömbrytaren, sedan kan man överföra DNG- och JPEG-filer till mobilen eller surfplatta. Mobilen kan även användas som live-view-skärm och fjärrkontroll med utlösare. Leica M10-D förväntas kosta runt 80 000 kronor när den släpps i november. [caption id="attachment_84469" align="alignnone" width="1512"]Foto: Leica Foto: Leica[/caption]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-