TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

The New World

Det fåtal gånger som geniet Terrence Malick gör sig besväret att sätta sig bakom kameran, är resultatet alltid strålande – och inte heller denna gång gör den gamla mästaren oss besviken.

forfatter
Publicerad 2006-10-04 - 09:38

Malick har tagit sig an en tillbakablick av det moderna Amerika, hela vägen från början när engelska kolonialister går i land i Virginia 1607. Vi följer kapten John Smith (Colin Farrell) och pionjärerna på deras resa in i det okända. De kommer till Virginia på jakt efter mark och guld (som de inte hittar), och etablerar en ny koloni – en koloni som det skulle gå hela 170 år innan den brittiska tronen gav upp och överlät styret till det som i dag är USA.Efter den pompösa ”Alexander” är det en ren njutning att se Farrell i en mer lågmäld roll. Även den 16-åriga debutanten Kilcher imponerar stort i rollen som Pocahontas. Som vanligt när det handlar om Malicks filmer (se till exempel ”Badlands” och ”Den tunna röda linjen”) finns det ytterligare en huvudrollsinnehavare: naturen! Tillsammans med den mexikanska fotografen Emmanuel Lubezki filmar Malick skogen, vattnet, floderna, solnedgången och den bländande orörda naturen. Den glider in som en naturlig och viktig aktör i dramat med inkräktarna från den ”civiliserade” världen som kommer för att styra över ”vildarna” som lever i harmoni med naturen. Malick tar god tid på dig och stannar länge vid filmens motiv – ibland till och med alldeles för länge. Vi hinner bli bekanta med karaktärerna och deras innersta tankar. ”The New World” är en lågmäld och intelligent film, en ren njutning som kräver en vaken publik – men också en film som, precis som ”Den tunna röda linjen” hade tjänat på att ett par scener hade kortats eller utelämnats. Vacker bildkvalitet som med ett fantastiskt djup, fina färger och bra skärpa återger bländande vackra naturscener. Ljudspåret är också mycket bra, även om detta är en film med mycket lite dialog. Extramaterialet består av en mängd bra minidokumentärer om arbetet med filmen, samt ett par trailers. Det enda vi saknar är ett kommentatorsspår samt mer om filmens historiska perspektiv.TARegi: Terrence MalickMed: Colin Farrell, Q’Orianka Kilcher, Christopher Plummer, Christian Bale, David ThewlisLand: USA    År: 2005    Längd:  2:19 t.FILM:Ljud:Extra:Bild:

Marius


Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend