Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

XTZ breddar ljudet och utbudet

Visade upp Atmos-högtalare och trådlösa lurar med DSP

Av / 2015-01-24 - 12:31
XTZ breddar ljudet och utbudet

Svenska XTZ:s ”Cinema” är utan tvekan det mest prisvärda hemmabiohögtalarsystem vi hört. Det låter faktiskt så bra att vi utsåg det till Årets 5.1-högtalare.

På CES visade de upp en utökning till systemet kallad S2. Det är en så kallad höjdhögtalare som gör att man kan bygga ut sin anläggning till att stöda Dolby Atmos 3D-ljud. (Här kan du läsa med om Dolby Atmos)

xtz s2 close

Tanken är att S2 ska monteras i taket, men om det inte är möjligt kan de användas ovanpå fronthögtalarna M6. Om man har en begränsad budget kan man till en början använda dem som bakhögtalare. Och senare när man köpt bakhögtalarna S5 så kan de få sin egentliga plats som höjdhögtalare.

xtz s2 mounted

Det som visades i Las Vegas var tidiga exemplar, så det enda som var säkert var att impedansen ligger på 4 ohm och att de använder samma 5,25″ element som i M6 samt en 16 mm soft dome diskant.

Preliminära siffror säger dock att de ska ha en SPL liknande S5 och en känslighet på 86dB. Vi ser fram emot att få prova dem i verkligheten när de är klara.

Minst lika roligt var att man för första gången fick se hörlurarna Headphone Divine som vi tidigare skrivit om. Det påstås vara de första trådlösa hörlurarna som använder digital signalbehandling för att ge ett optimalt ljud.

XTZ-HeadphoneDivine3

Lurarna paras enkelt med smartmobilen via NFC och ljudet överförs med Bluetooth 4.0 som tack vare aptX-stöd ska ge tillräckligt bra ljud. Behandlingen av ljudet görs i appen med hjälp av teknik av trollkarlarna på Dirac.

Du kan läsa mer om Headphone Divine på Kickstarter-sidan.

www.xtz.se

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen