Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 11Delta

Windows 10 kommer 29 juli

Nästa version av Windows kommer till dig automatiskt och helt gratis som ett brev på (e-) posten. Och Start-knappen är tillbaka!

Skrivet av / 2015-06-03 - 08:28
Windows 10 kommer 29 juli

Vi har berättat om nya Windows 10 flera gånger. Och efter vad vi har hört tidigare så tycks det bli den bästa Windows-versionen på många år.

Att den dessutom är gratis för de flesta gör naturligtvis inte intresset mindre. I förrgår fick alla som har en dator som kör Windows 7 och 8.1 en påhälsning av en liten Windows-ikon längs ner på Aktivitetsfältet. Klickar man på den får man ett meddelande om att man kan reservera en kopia av Windows 10 som nedladdning på premiärdagen.

windows_10_update1

Windows 10 lanseras globalt 29 juli. Och Microsoft utlovar ett effektivare och fräschare operativsystem som fungerar på alla enheter. Sammanlagt finns det sju varianter av operativsystemet.

Microsoft konstaterar att Windows 10 kommer att vara en välbekant upplevelse. Och åtminstone en sak kommer att vara mer välbekant än föregångaren Windows 8 någonsin blev, eftersom Start-knappen återvänder.

Om man har någon av de två föregående Windows-versionerna är 10:an en gratisuppgradering.

 windows_10_3-460x299
Start-knappen är tillbaka i Windows 10.

Windows 10 påstås vara aningen mindre krävande att köra, vilket skulle kunna innebära kortare starttider och bättre batteritid. Säkerheten är också förbättrad med gratis malware-skydd och Microsoft lovar att man ska få kostnadsfria säkerhetsuppdateringar till PC och surfplatta under hela enhetens livstid.

Nu blir det personligt!
Windows 10 anpassar sig efter användaren vilket ska ge en mer personlig känsla. Datorn hälsar dig välkommen med ditt namn och låter dig logga in på datorn eller surfplattan utan att skriva ett lösenord. Det räcker med att den ser ditt ansikte, om enheten stöder det. Vilket alltså innebär att det måste finnas en webbkamera.

Man kan styra Windows 10 på flera sätt: tangentbord, mus och pekskärm, men också med rösten, penna och gester.

windows_10_2-460x284
En av nyheterna är webbläsaren Edge, som gör att man kan göra anteckningar direkt på en hemsida och spara eller dela hemsidorna tillsammans med anteckningarna.

Den digitala assistenten Cortana finns också med. Tyvärr fungerar den inte i Sverige riktigt ännu, och Microsoft säger ingenting om när vi kan använda röststyrningen, som dessutom har visat sig ha talang för att sia om hur musiktävlingar slutar.

Samma Windows-upplevelse på alla enheter
Windows 10 är det första fullständiga multiplattformssystemet. Det betyder att kärnan i operativsystemet är likadan på PC, surfplatta, mobiltelefon och Xbox.

Microsoft introducerar den så kallade Continuum-funktionen som ändrar Windows-gränssnittet i takt med att det läggs till eller tas bort utrustning. Surfplattegränssnittet ändras alltså till PC-utseende när man kopplar in ett tangentbord. Med hjälp av Continuum kan man också använda sin Windows-mobil som en PC om man kopplar in en extern skärm.

Har man en Xbox får man tillgång till Xbox Live på sin PC och surfplatta. Man kan också streama spel direkt från en Xbox One-konsol till en surfplatta eller PC som kör Windows 10.

Från och med 29 juli kan man ladda ner Windows 10 till sin PC och surfplatta. Men redan i dag kan man alltså reservera sitt exemplar. Mer om hur det går till går att läsa på Windows-bloggen.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Threads snart i Europa

Bard AI tittar på Youtube

Black Friday är rena mörkret!

Så här illa kan det gå! De värsta skräckhistorierna från Black Friday

Kaos för ChatGPT

Black Friday/Black Week/Black Month

Sweatshop-arbetare tränar din AI

Toyota ska massproducera solid state-batterier

Musks sarkastiska chattbot

Laser-vägar på månen?

ChatGPT ute på nätet

ChatGPT breder ut sina vingar

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen