Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi ödslar tid på gammal teknik

Konsumenterna har mer avancerad utrustning i fickan än på skrivbordet. Det orkar inte ungdomarna med.

Av / 2016-03-16 - 11:37
Vi ödslar tid på gammal teknik

De unga (och många av oss halvgamla) är med på noterna och inte alls rädda för ny teknik. Men det innebar också att de ställer samma krav på utrustningen på arbetsplatsen som de gör på den som används privat. Och varannan bli besviken!

81 procent av alla anställda i Skandinavien tycker att det är viktigt att arbetsplatsen kan erbjuda den senaste tekniska utrustningen. Och de tycker att det är så viktigt att många av dem väljer arbetsplats efter utrustningen. Det visar en rapport från affärskommunikationsföretaget Fuze. 5 000 anställda och 2 500 tonåringar från hela Europa har tillfrågats om hur och var de vill arbeta.

I undersökningen kan man läsa att hälften av de anställda i Skandinavien tycker att utrustningen på arbetsplatsen är så otillräcklig att det inte går att arbeta effektivt. Det är inte bara ett slöseri med tid och pengar utan också en överhängande risk för företagen när de ska anställa nästa generation anställda. 71 procent av de tillfrågade tonåringarna tycker nämligen att modern teknik är en viktig faktor när de ska välja arbetsplats.

Ett exempel på oacceptabel, gammalmodig teknik är bordstelefonen. Sådana gillar bara en av hundra tonåringar att använda, men de är fortfarande vanliga ute på företagen.

(Foto: Tillverkare)
Bara en av hundra ungdomar är kompis med fasta telefoner. Foto: Simens/Wikipedia.

Mobiler och appar i stället för fasta telefoner och papper
Rapporten, som bär den enkla och smidiga titeln ”App-generationen: Så formar framtidens medarbetare sättet på vilket vi arbetar”, avslöjar att det är stor skillnad på 15–18-åringars förväntningar och den verklighet de faktiskt möter på jobbet. Anställda betraktar fasta telefoner, faxar, skrivare och papper som nödvändiga föremål på arbetsplatsen, men tonåringar prioriterar helt annorlunda. De uppfattar framför allt mobiltelefonerna som absolut oumbärliga arbetsredskap och kommunicerar hellre via sociala medier, SMS och videosamtal än att ringa till varandra. Och måste de prata ”i realtid” så föredrar många att använda videosamtal i stället för gammaldags röstsamtal.

Ta med utrustning hemifrån
När tekniken som IT-avdelningen ställer till förfogande inte räcker till så löser de anställda problemet genom att ta med sig utrustning hemifrån. 45 % av anställda i Skandinavien använder sina egna mobiltelefoner på jobbet. Detta är fler än i Frankrike (35 %), Tyskland (36 %) och Storbritannien (40 %). Många skandinaviska anställda använder också programvara som inte kontrolleras av IT-avdelningen, bland annat SMS-appar (31 %) och sociala medier (21 %).

Forskningsresultaten hänger ihop med att det blir allt vanligare att arbeta hemifrån, vilket antyder att trenden kommer att fortsätta. 85 % av franska arbetare tycker att det är bra att kunna arbeta på en annan plats än på kontoret. Dessutom håller 71 % av dem med om att de skulle arbeta mer effektivt hemifrån om de hade rätt teknik. Detta ska jämföras med 65 % av genomsnittet i hela Europa.

”App-generation har vuxit upp med mobiltelefonen som det normala. De är vana vid att göra allting med mobilerna, i synnerhet kommunicera, och företagens nuvarande tekniska miljö ligger inte ens i närheten av detta”, säger Luca Lazzaron, Senior Vice President för International Operations på Fuze.

Rapporten finns tyvärr inte på Google Play eller App Store, men den går att ladda ner från gamla hederliga WWW.

Av de 7 500 tillfrågade kom 1 500 från de skandinaviska länderna.

Artikelfoto: William Bell Scott: “Iron and Coal” (Wikipedia)

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen