Nyheter

Skriver 20–100 gånger snabbare än vanliga skrivare.
forfatter

En helt ny metod för 3D-utskrifter gör det betydligt smidigare att åstadkomma prototyper. I stället för att ägna timmar åt att skapa en modell så går det på ett par minuter.

Forskare vid UNC-Chapel Hill kallar den nya processen för CLIP (Continuous Liquid Interface Production) och hävdar att den ska lösa både problemet med att behöva vänta i timtal på en ”utskrift” och med att modellerna får en ojämn yta. CLIP skriver ut jämna, komplexa föremål på mycket kortare tid och kan använda fler olika material.

Harts
De flesta 3D-skrivare använder flytande harts för att bygga på lager efter lager. Dagens process går inte fort eftersom varje lager måste härda innan nästa kan läggas på. Och så måste man fylla på med ny harts ofta. CLIP-systemet projicerar i stället supertunna tvärsnitt av föremålet i ultraviolett ljus. Ljuset härdar ett lager med vätska ovanpå flytande harts. En plattform lyfter successivt upp föremålet ur hartsen i en mjuk rörelse.

Skjermbilde-2015-03-18-kl.-07.58.22

Jämnare yta
Att processen går snabbare innebär också att föremålet som skrivs ut får en jämnare yta. I stället för att vänta på att hartsen ska härdas för varje lager, skriver CLIP ut kontinuerligt och skapar på så sätt föremål som ser ut som om de är formgjutna. Forskarna bakom den nya tekniken hävdar att den kan göra så små delar som 20 mikrometer (lika tunna som akrylfiber) och kanske kan använda elastiska plastmaterial samt biologiska material som är kompatibla med mänsklig vävnad. Man kan alltså 3D-printa lemmar och proteser.

Annons

 

Forskarna säger att de fick inspiration från mördaren av flytande metall i Terminator 2.

T-1000
Processen inspirerades av T-1000 i Terminator 2.

Det så kallade Carbon3D-projektet går ut på att göra en kommersiell version av CLIP-printern innan årets slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.