Vätskebaserad 3D-skrivare inspirerad av Terminator 2

Skriver 20–100 gånger snabbare än vanliga skrivare.

En helt ny metod för 3D-utskrifter gör det betydligt smidigare att åstadkomma prototyper. I stället för att ägna timmar åt att skapa en modell så går det på ett par minuter.

Forskare vid UNC-Chapel Hill kallar den nya processen för CLIP (Continuous Liquid Interface Production) och hävdar att den ska lösa både problemet med att behöva vänta i timtal på en ”utskrift” och med att modellerna får en ojämn yta. CLIP skriver ut jämna, komplexa föremål på mycket kortare tid och kan använda fler olika material.

Harts
De flesta 3D-skrivare använder flytande harts för att bygga på lager efter lager. Dagens process går inte fort eftersom varje lager måste härda innan nästa kan läggas på. Och så måste man fylla på med ny harts ofta. CLIP-systemet projicerar i stället supertunna tvärsnitt av föremålet i ultraviolett ljus. Ljuset härdar ett lager med vätska ovanpå flytande harts. En plattform lyfter successivt upp föremålet ur hartsen i en mjuk rörelse.

Skjermbilde-2015-03-18-kl.-07.58.22

Jämnare yta
Att processen går snabbare innebär också att föremålet som skrivs ut får en jämnare yta. I stället för att vänta på att hartsen ska härdas för varje lager, skriver CLIP ut kontinuerligt och skapar på så sätt föremål som ser ut som om de är formgjutna. Forskarna bakom den nya tekniken hävdar att den kan göra så små delar som 20 mikrometer (lika tunna som akrylfiber) och kanske kan använda elastiska plastmaterial samt biologiska material som är kompatibla med mänsklig vävnad. Man kan alltså 3D-printa lemmar och proteser.

 

Forskarna säger att de fick inspiration från mördaren av flytande metall i Terminator 2.

T-1000
Processen inspirerades av T-1000 i Terminator 2.

Det så kallade Carbon3D-projektet går ut på att göra en kommersiell version av CLIP-printern innan årets slut.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.