Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Tesla öppnar bilfabrik i Europa

När man köper en Tesla Model S är den – delvis – byggd i Europa. I Holland har just en ny bilfabrik öppnats och självaste Elon Musk kom och klippte av bandet. Vi var också på plats!

Skrivet av / 2015-09-29 - 08:21
Tesla öppnar bilfabrik i Europa

Tesla Motors är ett ärkeamerikanskt teknikföretag. Men ändå. Om du sätter dig bakom ratten på en Model S i Europa så har den förmodligen rullat ut från en fabrik i den holländska staden Tilburg som ligger drygt 10 mil utanför Amsterdam. Där har nämligen Tesla nämligen sin monteringsfabrik för bilar som ska säljas på den europeiska marknaden.

Fabriken har faktiskt funnit i flera år, fast den har haft en låg produktionstakt och inte lyckats hålla jämna steg med efterfrågan. Därför har Tesla Motors nu byggt en splitter ny fabrik som klarar att bygga ungefär 450 bilar i veckan.

Bilarna byggs dock inte helt från grunden i Holland. Fabriken tar emot nästan färdiga bilar i containrar från USA. Eller rättare sagt: med nästan färdig utsida. Eftersom de saknar motor och programvara är de i princip väldigt dyra lådbilar som kan knuffas runt på fabriksgolvet men kan inte köra själva.

Tesla1_2-460x262
När bilarna kommer till fabriken saknar de motor, bakaxel och programvara. Foto: Tesla. 

På fabriken monteras bakaxeln och motorn, och programvaran installeras och testas. Efter en dags rundtur på det 43 500 kvadratmeter stora fabriksgolvet kan bilarna sedan köras ut som helt färdiga fordon. Fabriken rymmer också en testanläggning inomhus så att varje bils köregenskaper kan testas. Bland annat bromsarna, som måste vara BRA när det handlar om en 2,3 ton tung bil som accelererar som en supersportbil!

Tesla1_3-460x307
På testbanan kan varje bils köregenskaper testas, oberoende av väder, vind och årstider. Foto: Tesla.

Fabriken invigdes i förra veckan av Mr Tesla själv, Elon Musk, som den senaste veckan har varit på ”turné” i Europa.

tesla1_5_musk-460x307
Elon Musk besökte och invigde fabriken i fredags. Han var ordentligt trött efter en vecka med besök i flera europeiska länder. Foto: Tesla. 

Fabriken i Holland bygger de flesta Model S-bilarna till den europeiska marknaden. Undantagen är Norge och Schweiz, som får bilarna direkt från Fremont, USA.

Förutom att titta på fabriken och träffa Elon Musk fick vi en möjlighet att ta en liten provtur i den senaste toppmodellen, P90D, som är försedd med fyrhjulsdrift och ett kraftigare 90-kilowattimmars batteri som har längre räckvidd. Och en ännu kraftigare acceleration. Vi kan bekräfta att ”Ludicrous Mode” är like helgalet som det låter. 0 till 100 km/h på tre sekunder är löjligt snabbt!

tesla1_4-460x324
Ludicrous Mode (Elon Musk gillar filmen ”Spaceballs”) är verkligen löjligt snabbt! Foto: Tesla.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Black Friday är rena mörkret!

Så här illa kan det gå! De värsta skräckhistorierna från Black Friday

Kaos för ChatGPT

Black Friday/Black Week/Black Month

Sweatshop-arbetare tränar din AI

Toyota ska massproducera solid state-batterier

Musks sarkastiska chattbot

Laser-vägar på månen?

ChatGPT ute på nätet

ChatGPT breder ut sina vingar

Nu gäller EU:s tuffa nätregler

Luna 25 kraschade på månen

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen