Nyheter

Sony har redan sålt sin PC-division. TV och mobiltelefoner kan bli nästa offer. Framtiden är film, spel och musikstreaming.
Annons
Annons
forfatter

Sony är kända för att vara en av de största och mest allsidiga tillverkarna av konsumentelektronik. De gör allt från mobiltelefoner till enorma TV-apparater – båda med bildkvalitet av absolut toppklass. Men så kommer det knappast att fortsätta. I framtiden tänker Sony ha betydligt färre produkter – men tjäna betydligt mer pengar.

TV och mobil går back
Sony håller på att banta, vilket i dagsläget har kostat 5 000 jobb och lett till att datoravdelningen har sålts av. Men det är bara början. Nästa offer kan bli TV-avdelningen och mobilavdelningen. Sony vill i stället satsa på abonnemangstjänster som PlayStation Network och musikstreaming, samt bolagets bas i Hollywood.

Vill inte slåss mot Apple och Samsung
Sonys högste chef Kazuo Hirai säger till Reuters att bolaget inte kommer att slåss för att växa på sådana områden där de redan har förlorat. Det gäller till exempel smartmobiler, där Sony har stött på starkt motstånd från såväl billigare märken som marknadsledande Apple och Samsung. Även om Xperia-mobilerna får lysande recensioner så är Sony en av tillverkarna som säljer minst.

Sony_Xperia_Z3-460x235
Sonys Xperia-modeller har kanske de bästa kamerorna på hela marknaden, men kunderna väljer ändå Apple eller Samsung eller någon billigare konkurrent

På en direkt fråga kan inte Kazuo Hirai utesluta att företaget överväger att lämna TV- och mobilmarknaden helt och hållet. Förra året sålde Sony sin PC-division till investeringsbolaget Japan Industrial Partners. Trots ägarbytet lever Vaio-märket vidare och vi har just sett de första Vaio-modellerna utan Sony-logga.

Vill 25-dubbla överskottet
Genom att sälja de avdelningar som går med förlust och göra mer koncentrerade satsningar hoppas Sony kunna vända på ekonomin. De har haft ett underskott i räkenskaperna sex av de senaste sju åren och när nu nästa bokslut görs i mars räknar de med ett mindre underskott på 20 miljarder yen, ungefär 1,2 miljarder kronor. Efter nedbantningen räknar Hirai med att resultatet 2018 ska vara 500 miljarder yen (ungefär 30 miljarder kronor). Alltså en 25-dubbling mot i år.

Källa och foto: Reuters

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Nytt för i år: Philips bästa LCD-skärmar utrustas med avancerad MiniLED-bakbelysning!
Årets nya OLED-skärmar får flera uppdateringar, dessutom kommer det en ny 77-tummare med Ambilight!
Philips lanserar hörlurar och öronproppar för träning och sport.
Samsung har utvecklat en ny app som gör att du kan kalibrera TV:n själv med din mobiltelefon.
Flaggskeppet får inte bara 8K-video och 50 Mp, kameran är gnistrande snabb också.
BMW:s kommande elbil visar vad den kan på testbanan.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-avkodning och hörlursförstärkare.
Framför allt blir OnePlus 9 en betydande uppgradering jämfört med OnePlus 8, men skärmarna är inte så annorlunda mot förra året.
Hörlurarna Nova H1 är gjorda för kvinnor och andra som gillar att smycka sig med örhängen.
Liten sub med oanade krafter.
En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.