Search
Generic filters

Sony på nedgång vill 25-dubbla sina intäkter

Sony har redan sålt sin PC-division. TV och mobiltelefoner kan bli nästa offer. Framtiden är film, spel och musikstreaming.

Sony är kända för att vara en av de största och mest allsidiga tillverkarna av konsumentelektronik. De gör allt från mobiltelefoner till enorma TV-apparater – båda med bildkvalitet av absolut toppklass. Men så kommer det knappast att fortsätta. I framtiden tänker Sony ha betydligt färre produkter – men tjäna betydligt mer pengar.

TV och mobil går back
Sony håller på att banta, vilket i dagsläget har kostat 5 000 jobb och lett till att datoravdelningen har sålts av. Men det är bara början. Nästa offer kan bli TV-avdelningen och mobilavdelningen. Sony vill i stället satsa på abonnemangstjänster som PlayStation Network och musikstreaming, samt bolagets bas i Hollywood.

Vill inte slåss mot Apple och Samsung
Sonys högste chef Kazuo Hirai säger till Reuters att bolaget inte kommer att slåss för att växa på sådana områden där de redan har förlorat. Det gäller till exempel smartmobiler, där Sony har stött på starkt motstånd från såväl billigare märken som marknadsledande Apple och Samsung. Även om Xperia-mobilerna får lysande recensioner så är Sony en av tillverkarna som säljer minst.

Sony_Xperia_Z3-460x235
Sonys Xperia-modeller har kanske de bästa kamerorna på hela marknaden, men kunderna väljer ändå Apple eller Samsung eller någon billigare konkurrent

På en direkt fråga kan inte Kazuo Hirai utesluta att företaget överväger att lämna TV- och mobilmarknaden helt och hållet. Förra året sålde Sony sin PC-division till investeringsbolaget Japan Industrial Partners. Trots ägarbytet lever Vaio-märket vidare och vi har just sett de första Vaio-modellerna utan Sony-logga.

Vill 25-dubbla överskottet
Genom att sälja de avdelningar som går med förlust och göra mer koncentrerade satsningar hoppas Sony kunna vända på ekonomin. De har haft ett underskott i räkenskaperna sex av de senaste sju åren och när nu nästa bokslut görs i mars räknar de med ett mindre underskott på 20 miljarder yen, ungefär 1,2 miljarder kronor. Efter nedbantningen räknar Hirai med att resultatet 2018 ska vara 500 miljarder yen (ungefär 30 miljarder kronor). Alltså en 25-dubbling mot i år.

Källa och foto: Reuters

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
2 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.