TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Skivspelare med laserpickup

Skivspelaren har fått en renässans, men det har reporna och knastret också. Japanska ELP hävdar att de kan läsa av skivorna helt analogt med laser och slippa bruset.

forfatter
Publicerad 2015-09-23 - 09:09

LP-skivorna säljs i allt högre antal och skivspelarna likaså. Men på samma gång som den analoga renässansen enligt många har inneburit att själen kommit tillbaka till musiklyssningen, så har alla nackdelarna – som ju var CD-skivans största försäljningsargument – också gjort comeback. Knaster och brum ingår om man lyssnar på analog vinyl. Och det blir lite värre för varje gång eftersom skivorna slits.

Japanska ELP Corporation har en skivspelare som är helt analog men som inte sliter på skivorna. Den kan till och med spela slitna och repiga skivor utan missljud.

Skivorna läses nämligen inte av med en pickup utan med en laser. Eller rättare sagt fem stycken. Avspelningen sker alltså helt utan fysisk kontakt. Men trots den annorlunda tekniken är själva avspelningen helt analog.

elp_2-460x250
Mr. Sanju Chiba från ELP älskar analogt ljud och i företagets lyssningsrum finns klassiska grammofoner från bland annat McIntosh och JBL. Foto: ELP.

”Vi har försökt sälja idén till både japanska och amerikanska företag. Men nej, de ansåg att det inte skulle löna sig. Så därför säljer vi den själva”, säger ELP-chefen Sanju Chiba.

elp_1-460x250
En smula trött mr. Seikizuka står för tillverkningen av laserenheterna i en verkstad som mest påminner om ett välutrustat hobbylaboratorium. Foto: ELP Corporation.

Man hittar inte heller ELP:s laserskivspelare i sin lokala hifi-butik. Företagets tre modeller säljs uteslutande direkt till kund. Priserna varierar från 9 000 till 18 000 dollar, sedan tillkommer frakt från Japan plus tull och moms. Halva beloppet ska betalas i förskott vid beställningen och resten när man – efter ungefär tre månader (!) – får reda på att spelaren är klar för leverans.

I företagets arkiv, som är lika analogt som musiken, finns information om de ungefär 1 500 personer som har köpt en laserskivspelare genom åren. Bland dem finns Keith Jarrett som köpte en 2004 och uppskattade den så mycket att han skrev ett tackbrev.

Här är en video där Sanju Chiba berättar om tekniken. Det ingår också en rundtur på det inte så stora företaget som har handbyggt laseravläsande grammofoner sedan 1989.

Källa: Decoder Magazine

Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

En Musk-mobil? Ja tack! Elon Musk hävdar att Apple hotar att ta bort Twitter från App Store. Skulle det hända lovar teknikmiljardären att utveckla sin egen mobiltelefon. Vi ser redan fram emot det.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Icke-eldkastare? Jo det är det! Myndigheterna i Karlsruhe kan inte se det roliga med Elon Musks "Not a Flamethrower".
Är detta framtidens ihoprullbara dator? I samband med företagets egen Tech World '22-konferens visade Lenovo upp ett 'proof of concept' av en rullbar skärm för mobiler och datorer.
Har "klonat" Darth Vaders röst med hjälp av artificiell intelligens James Earl Jones går i pension, men hans röst bevaras med hjälp av AI-teknik!
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Följ Ljud & Bild