Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung fördubblar räckvidden

Ny bilbatteriteknik ska garantera 70 mil på en enda laddning.

Av / 2019-09-11 - 09:34
Samsung fördubblar räckvidden

Tänk dig en bil som går längre på en laddning än vad en vanlig bensin- eller dieselbil gör på en full tank. Utan att batteriet behöver vara större än i dag! Då börjar det likna något. Man kan också tänka sig att samma teknik kan användas för att fördubbla batteritiden i mobiltelefoner och bärbara datorer.

Det har pratats mycket om ny batteriteknik ett bra tag nu, men nästan alltid från innovativa nystartade företag som är beroende av stora investeringar – och ofta saknar lobbyförmåga – för att få tekniken masstillverkad.

Den här gången är det energiteknikföretaget Samsung SDI som visar framfötterna på bilmässan i Frankfurt. Under mottot ”Charged for Auto 2.0” har de lanserat de flera olika typer av batteritekniker.

Samsung SDI batteri
Samsung SDI jobbar med morgondagens batteriteknik. Foto: Samsung SDI

De nya produkterna förväntas öka energikapaciteten och dessutom markant minska antalet battericeller som behövs i varje fordon. Vilket i sin tur innebär lägre produktionskostnader. Något som bör synas på bilpriserna.

Solid state och kiselanoder

Bland annat visade Samsung SDI komponenter som ska användas i batterier i fast tillstånd (solid state), vilket garanterar hög säkerhet och dessutom upp till 70 mils räckvidd på en laddning.

Samsung visade också hur långt de har kommit med morgondagens batterikomponenter, till exempel kiselanoder som också antas förbättra räckvidden jämfört med dagens grafitanoder.

Källor:

Korea Herald
Korea IT Times
Samsung SDI

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen