Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Så skyddas din integritet hos Apple

Ta del av vad som lagras om dig, rätta fel och radera dina uppgifter

Av / 2018-05-25 - 18:40
Så skyddas din integritet hos Apple

Hela veckan har vi bombarderats med mejl från alla företag vi någonsin haft att göra med på nätet. Det är nog få som missat att EU-dataskyddsförordningen träder i kraft idag.

Enligt förordningen ska företag bara få lagra relevanta uppgifter om dig, det vill säga det som behövs för att de ska kunna utföra en uppgift du gett dem, tillhandahålla en tjänst, eller för att hålla dig informerad när du bett om det. Du ska dessutom kunna få se vad de lagrar om dig, ha möjlighet att rätta uppgifterna samt begära dem raderade om ni inte längre har något affärsförhållande.

Har du en Mac, iPhone, iPad eller Apple TV kanske du undrat hur säker din information är?

För det första säger Apple att de, eftersom de inte är i annonsbranschen, helt enkelt inte har något intresse av att kartlägga allting om dig. De säger sig därför, redan sedan tidigare, bara lagra uppgifter när de verkligen behöver dem.

data & privacy
(Foto: Apple)

Redan i mars infördes en varning i macOS, iOS och tvOS när en app försöker komma åt dina uppgifter. Dyker den upp vid oväntade tillfällen kan man börja ifrågasätta appen.

Denna vecka lanserade man även ett nytt verktyg för integritetshantering.

(Foto: Apple)

Här kan man själv ladda ner all data som finns lagrad om dig, vilket inte bara är uppgifter om dig, utan även köphistorik och data som du själv valt att lagra i iCloud.

Hittar man något knasigt kan man begära att få den rättad, efter en viss manuell hantering, och kontroll av att du verkligen är du.

Om man fått för sig att något är skumt, eller om man faktiskt upptäckt att någon har tillgång till ditt konto, kan man begära att sitt konto avaktiveras tillfälligt. För att öppna upp det igen krävs en kod som skickas till dig.

Slutligen kan man, om man sålt sin sista Apple-pryl, begära att kontot raderas helt.

Läs mer om Apples integritetshantering på www.apple.com/se/privacy

För att komma åt verktyget ovan loggar du in med ditt Apple-ID.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen