Så här har du aldrig hört ett träd låta!

Naturen gör musik direkt på grammofonen!

Artisten Bartholomäus Traubeck har lyckats med något helt unikt, nämligen att göra musik av att spela träd. Ja, du läste rätt: träd.

Traubeck har nämligen byggt en skivspelare som översätter årsringarnas olika färger och texturer till musik. I stället för att använda en vanlig pickup med nål har han använt sig av sensorer som hämtar ut information ur trädskivor och förvandlar den till pianotoner.

Varje träd låter olika eftersom ringarna ser olika ut. Både styrka, tjocklek och växthastighet varierar naturligtvis.

Årsringarna översätts på detta sätt till musik, men låter inte särskilt musikaliskt på egen hand. Det är Traubecks unika skivspelare som åstadkommer detta genom att använda en PlayStation Eye Camera och en stegmotor som fäst på tonarmen. En stegmotor är nästan en ”digital” elektrisk motor som delar in en rotation i ett lika stort antal steg. På så sätt kan informationen från årsringarna kvantiseras och digitaliseras.

Skivspelaren skickar informationen till en PC som kör programmet Ableton Live. Till slut får man ett fantastiskt pianospår.

På videon nedan ligger en träskiva från en ask på spelaren. Resultatet är lika skumt som vackert.

traubeck.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  För att undvika att bilförare blir trötta bkaom ratten använder Jaguar Land Rover högteknologisk brusreducering från Silentium.
  Vi håller på att testa Hyundai Kona med ljudsystem från självaste Krell.
  Kompakt elektronik med stöd för upp till 11.2 kanaler.
  Hey Google, nu kör vi!
  Den gulligaste lilla elbilen blir mer praktisk.
  På en virtuell presskonferens presenterade Huawei ett ymnighetshorn av nya starka telefoner.
  De helt trådlösa öronpropparna Oppo Enco X har aktiv brusreducering. Ljudet står Dynaudio för.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.