annons
annons
annons

5 tips: Så ger rummet dig bättre ljud

Av alla komponenter i signalkedjan är det rummet som påverkar ljudet absolut mest.

Lägg till som favorit

Det är inte bara att köpa den största och finaste anläggningen och sedan förvänta sig att den ska låta optimalt hemma hos dig. Är det något vi har märkt när vi har testat högtalare i alla möjliga storlekar så är det att rummet påverkar ljudet mer än någon annan komponent i signalkedjan. I ett visst rum kan faktiskt en mindre högtalare låta bättre än sina större och dyrare storebröder.

Läs också: Så placerar du högtalarna

Ett exempel är highend-högtalarna Piega Classic 60.2, som vi testade och hyllade med champagne och fanfarer i oktober 2015. Klockrent ljud och en hård och potent bas fick oss att flina med hela ansiktet. Nu har vi fått in storebror, Classic 80.2, för test och även om allt tyder på att den spelar ännu tyngre med sina dubbla 10-tums baselement och ett större bandelement i mellanregistret, så det är inte så enkelt.

Just nu har vi Piega Classic 80.2 i testrummet och det har inte varit helt oproblematiskt. Foto: Geir Gråbein Nordby
Just nu har vi Piega Classic 80.2 i testrummet och det har inte varit helt oproblematiskt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Storebror är oerhört känslig för hur den placeras i rummet. Vårt testrum är strax över 30 kvadratmeter stort och det visar sig vara i minsta laget. Ställer vi högtalaren för nära bakväggen så blir basen svulstig och odefinierad. Drar vi ut den för långt på golvet så blir stereoperspektivet lidande eftersom den kommer för nära lyssningsplatsen. Det beror på att frontbafflarna är stora och helt platta, vilket orsakar diffraktion när övertonerna vandrar längs fronten.

Vi hade framgång med Cardas beräkningar. Deras Speaker Placement Calculator hittar du här, och du kommer att lägga märke till att den bara utgår från rummets bredd. Inte längd. Det verkar konstigt, men fungerar. Observera att avståndet till högtalaren och bakväggen blir väldigt stort, av praktiska skäl kan det med fördel halveras exakt.

Vi var också tvungna dra soffan lite längre fram än vad vi brukar, för att få basen att sitta bättre.

Möbler mot hårda övertoner
Alla högtalare påverkas av rummet, i mer eller mindre utsträckning. Övertonregistret kan låta allt från silkeslent till hårt, beroende av materialen i rummet. Ett minimalistiskt vardagsrum med få möbler låter hårdare än ett som är tätt möblerat eftersom möblerna bryter upp reflektionerna i rummet. Parkett, som nästan alla har i dag, låter dessutom hårdare än heltäckningsmatta.

Rummets storlek avgör basresponsen
Basåtergivningen är mer beroende av rummets storlek. Ju lägre ner högtalarna går i frekvens desto större blir problemen med utfasningar och stående vågor, så att en högtalare som egentligen ska låta stort och tungt plötsligt känns luddig och slapp. Tänk också på att två högtalare som båda når ner till 20 Hz på papperet kan fördela energin på olika sätt. Den ena kanske har mer tryck i 60 Hz-registret än den andra, så de reagerar olika på reflektioner från väggarna. Du märker kanske att den ena kan stå närmare bakväggen än den andra utan att ljudbilden påverkas märkbart negativt.

Enkla tips
Ett som är säkert är att det inte finns två rum som låter likadant, och en högtalare som fungerar perfekt i ett rum fungerar inte lika bra i ett annat. Det kan hända att du behöver ta till ett par enkla knep för att för att få ett optimalt ljud. Utan att bli vild och galen med matematik, basfällor, diffusorer och absorbenter, så finns det ett par enkla tips du kan följa.

speaker-placement-2ch-460x358

1. Jobba med placeringen av högtalarna.
Använd gärna en rumskalkylator för att få en utgångspunkt och flytta sedan högtalarna fram och tillbaka i små steg för att hitta platsen där du får den bästa kompromissen mellan stram bas och en öppen och stor ljudbild.

Living Room Furniture Maryland Livingroom Regarding Rana Furniture Living Room Renovation

2. Du kan aldrig få för mycket möbler!
En stor och bra soffa, och gärna ett par fåtöljer, är perfekt. Hellre tyg än skinn. Har du parkett eller klinkers så kan du överväga att lägga en matta mellan dig och högtalarna. Den absorberar en del av reflektionerna.

sumopix-460x347

3. Absorberande paneler
Det lönar sig att hänga en absorbent på varje sidovägg, lite framför varje högtalare. De fungerar på samma sätt som mattan på golvet framför, nämligen att minska de första reflektionerna. Oroar du dig för att ska bli fult så går det att vara kreativ och till exempel täcka en tavla med scenmolton (tjockt tyg) och kanske till och med rama in den. Sådant tyg finns även i vitt, som går att måla, så här är det bara att använda fantasin.

Du kan också köpa färdiga ljuddämpande tavlor, till exempel hos sumopix.com.

MA-Apex-AW12-spikes-460x345

4. Använd spikes!
Högtalarna låter bäst om de står stabilt på golvet. Som regel betyder det att de (eller stativet) står på piggar/spikes. Står högtalarna på en matta så se till att piggarna tränger igenom mattan och når ner till det hårda golvet under. Står de på parkett eller ett underlag som kan skadas av spetsarna så kan du lägga skyddande brickor under. Spikes och brickor ingår ofta när du köper högtalarna.

Skjermbilde-2016-04-11-kl.-16.24.30-460x238

5. Digital rumskorrigering
Basfrekvenser som tar ut varandra på grund av reflektioner kan inte återskapas med någon form av digital rumskorrektion. Men sådan teknik kan ändå strama till ljudbilden en hel del och ge ett bättre stereoperspektiv. Du kan till exempel prova med DSpeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core, som finns hos L-Sound.

Läs också: Vi bygger hemmabio.

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Lämna ett svar

annons

Läs också

apple privacy mac

Så skyddas din integritet hos Apple

Ta del av vad som lagras om dig, rätta fel och radera dina uppgifterLägg till som favorit
Kameraglasögon läser för blinda

Kameraglasögon läser för blinda

OrCam MyEye är en kamera som tar bilder av text och läser upp den högt. Lägg till som favorit
Rolls-Royce utvecklar självgående fartyg

Rolls-Royce utvecklar självgående fartyg

Använder teknik från Google Cloud för att utveckla den artificiella intelligens som behövs. Lägg till som favorit
Aktiva högtalare gör det omöjliga möjligt

Aktiva högtalare gör det omöjliga möjligt

Är det svart magi eller bara sunt förnuft och rätt i tiden att fylla högtalarna med digital elektronik?Lägg till som favorit
Nu surfar du som hemma i EU

Nu surfar du som hemma i EU

Inga extraavgifter för roaming, men operatörerna sätter takLägg till som favorit
Nu blir VR verklighet

Nu blir VR verklighet

Att döma av Computex-mässan håller Virtual Reality äntligen på att komma igång. Lägg till som favorit
Artificiell intelligens

Artificiell intelligens

Artificiell intelligens är ett begrepp som har förundrat och fascinerat mänskligheten i nästan 70 år. Men vad är det egentligen och vad betyder det för vår vardag? Är det något vi ska vara rädda för och vart är allting egentligen på väg?Lägg till som favorit
Samsung Pay igång i Sverige

Samsung Pay igång i Sverige

Den mobila betalningstjänsten fungerar i butik från och med idagLägg till som favorit
annons
Stäng meny