TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

”One Million Mile”-batteri klart för produktion

Tesla-partner utlovar ett bilbatteri som håller i 2 miljoner kilometer!

forfatter
Publicerad 2020-06-10 - 10:40

Det är Teslas kinesiska partner CATL som hävdar att de kan leverera ett batteri som håller för 1,24 miljoner miles, alltså 2 miljoner kilometer.

Tesla är en av bland CATL:s största kunder men företaget levererar även batterier till BMW och Toyota.

one million mile battery batteri
En av CATL:s batterifabriker. Foto: CATL

Tesla-chef Elon Musk har nyligen sagt att ett nytt och revolutionerande batteri ska presenteras på ett ”Battery Day”-evenemang lite längre fram i juni. Är det kanske Million Mile-batteriet som ska visas upp?

Under alla omständigheter ska det handla om bättre och billigare batterier med ny teknik som kan sänka priserna på elbilar så att de även utan skattelättnader blir konkurrenskraftiga mot bilar med förbränningsmotor.

Läs också Nu börjar batterirevolutionen Vi står på tröskeln till en batterirevolution. Superbatterierna kommer kanske redan i år.
blank

För att förtydliga: två miljoner kilometer är batteriets livscykel, inte räckvidden på en laddning. Genombrottet beror på både kemiska tillsatser, materialförändringar och lamineringar.

Som jämförelse ska batteriet i Tesla Model 3 hålla för 500 000–800 000 kilometer (räckvidden anges vara cirka 560 km). Inte dåligt alls – och det finns nog inte många Model 3 kvar på vägarna efter att de har kört 80 000 mil.

one million mile battery batteri
Ett BMW-batteri tillverkat av CATL. Foto: BMW / CATL

Miljövänligare batterier

Men om batteriet håller längre än bilen så finns det större möjligheter att fortsätta använda det. Till exempel som hushållsbatteri. Och ett sådant batteri skulle dessutom vara värt guld för storskalig lagring av förnybar sol- och vindenergi. Att tillverka batterier är nämligen en giftig och förorenande process, så om man kan höja effektiviteten utan att öka mängden giftiga kemikalier vore det naturligtvis positivt.

Dessutom räknar vi med att samma batteriteknik kan användas i konsumentelektronik som mobiltelefoner, bärbara datorer och smarta hem-prylar.

Elon Musk
Elon Musk förespråkar uppskalning av batteriproduktion till ”galna nivåer”. Foto: Creative Commons

”Galna nivåer”

Under Teslas presentation av sin kvartalsrapport för första kvartalet sade Elon Musk bland annat:

– Vi måste säkerställa en mycket brant utvecklingskurva inom batteriproduktionen och fortsätta att sänka kostnaden per kilowattimme för batterier.

Det här med batterier måste vi lösa. Vi måste skala upp batteriproduktionen till galna nivåer som folk inte ens kan förstå idag. Det är det stora problemet.

Teslas ”Gigafactories” kommer att blekna jämfört med ”Terafactories” som så småningom ska byggas för batteritillverkning. Tera är som bekant 1 000 gånger mer än giga, så vi får se vad det innebär i praktiken när fabrikerna är klara. Någon konkret tidsgräns är dock inte satt.

Det är för övrigt hård konkurrens om vem som är först med att lansera ett ”one million miles”-batteri. Reuters rapporterade den 19 maj att GM är ”nästan klara”.

Källor:

newsweek.com

dailymail.co.uk

reuters.com

(Artikelfoto: Den hypotetiska superbilen Tesla EXP, ritad av den spanska fordonsdesignern Xabier Albizu)

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
blank
Har "klonat" Darth Vaders röst med hjälp av artificiell intelligens James Earl Jones går i pension, men hans röst bevaras med hjälp av AI-teknik!
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Teslas 4680-batterier: tämligen ordinära På batteridagen lovade Elon Musk nya batterier med helt ny teknik och banbrytande kapacitet. Nu är batterierna här... och de är helt vanliga.
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Ikonisk studiomikrofon är tillbaka Neumanns ikoniska rörmikrofon M 49 är tillbaka. Men den är långt ifrån billig.
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
Följ Ljud & Bild