Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

”One Million Mile”-batteri klart för produktion

Tesla-partner utlovar ett bilbatteri som håller i 2 miljoner kilometer!

Skrivet av / 2020-06-10 - 10:40
”One Million Mile”-batteri klart för produktion

Det är Teslas kinesiska partner CATL som hävdar att de kan leverera ett batteri som håller för 1,24 miljoner miles, alltså 2 miljoner kilometer.

Tesla är en av bland CATL:s största kunder men företaget levererar även batterier till BMW och Toyota.

one million mile battery batteri
En av CATL:s batterifabriker. Foto: CATL

Tesla-chef Elon Musk har nyligen sagt att ett nytt och revolutionerande batteri ska presenteras på ett ”Battery Day”-evenemang lite längre fram i juni. Är det kanske Million Mile-batteriet som ska visas upp?

Under alla omständigheter ska det handla om bättre och billigare batterier med ny teknik som kan sänka priserna på elbilar så att de även utan skattelättnader blir konkurrenskraftiga mot bilar med förbränningsmotor.

Läs också Nu börjar batterirevolutionen Vi står på tröskeln till en batterirevolution. Superbatterierna kommer kanske redan i år.

För att förtydliga: två miljoner kilometer är batteriets livscykel, inte räckvidden på en laddning. Genombrottet beror på både kemiska tillsatser, materialförändringar och lamineringar.

Som jämförelse ska batteriet i Tesla Model 3 hålla för 500 000–800 000 kilometer (räckvidden anges vara cirka 560 km). Inte dåligt alls – och det finns nog inte många Model 3 kvar på vägarna efter att de har kört 80 000 mil.

one million mile battery batteri
Ett BMW-batteri tillverkat av CATL. Foto: BMW / CATL

Miljövänligare batterier

Men om batteriet håller längre än bilen så finns det större möjligheter att fortsätta använda det. Till exempel som hushållsbatteri. Och ett sådant batteri skulle dessutom vara värt guld för storskalig lagring av förnybar sol- och vindenergi. Att tillverka batterier är nämligen en giftig och förorenande process, så om man kan höja effektiviteten utan att öka mängden giftiga kemikalier vore det naturligtvis positivt.

Dessutom räknar vi med att samma batteriteknik kan användas i konsumentelektronik som mobiltelefoner, bärbara datorer och smarta hem-prylar.

Elon Musk
Elon Musk förespråkar uppskalning av batteriproduktion till ”galna nivåer”. Foto: Creative Commons

”Galna nivåer”

Under Teslas presentation av sin kvartalsrapport för första kvartalet sade Elon Musk bland annat:

– Vi måste säkerställa en mycket brant utvecklingskurva inom batteriproduktionen och fortsätta att sänka kostnaden per kilowattimme för batterier.

Det här med batterier måste vi lösa. Vi måste skala upp batteriproduktionen till galna nivåer som folk inte ens kan förstå idag. Det är det stora problemet.

Teslas ”Gigafactories” kommer att blekna jämfört med ”Terafactories” som så småningom ska byggas för batteritillverkning. Tera är som bekant 1 000 gånger mer än giga, så vi får se vad det innebär i praktiken när fabrikerna är klara. Någon konkret tidsgräns är dock inte satt.

Det är för övrigt hård konkurrens om vem som är först med att lansera ett ”one million miles”-batteri. Reuters rapporterade den 19 maj att GM är ”nästan klara”.

Källor:

newsweek.com

dailymail.co.uk

reuters.com

(Artikelfoto: Den hypotetiska superbilen Tesla EXP, ritad av den spanska fordonsdesignern Xabier Albizu)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Luna 25 kraschade på månen

Google sammanfattar nu åt dig

Rysslands första rymdraket på 50 år

Första turisterna i rymden

Google Assistant får AI-motor

Blir ChatGPT allt dummare?

Rulla till toppen