Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nu är kall fusion – kanske – verklighet

Kall fusion som fungerar har vi blivit lovade många gånger. Men den här gången verkar det faktiskt finnas bevis.

Av / 2014-10-16 - 12:07
Nu är kall fusion – kanske – verklighet

E.Cat5_-1030x858-460x383
Ska alla ha ett sådant här kraftpaket hemma i framtiden? 1 gram väte-anrikat nickel gav 1,5 megawatt-timmar under 32 dagar. 

Kall fusion, alltså kärnenergi som skapas i rumstemperatur i stället för på solens yta, är energitillverkningens heliga graal, eftersom den är lösningen på billig energi i i stort sett obegränsade mängder. Vi har otaliga gånger fått höra att forskare på ett eller annat exotiskt universitet har lyckats smälta ihop katomkärnor utan att tillföra ofantliga mängder energi för att få igång processen. Men när experimenten sedan har upprepats av oberoende forskare har den kalla fusionen ständigt visat sig vara en gäckande gåta.

e-cat-testing-460x343
Oberoende forskare har under 32 dagar studerat E-Cat-experimentet och drar slutsatsen att den producerar otroligt mycket energi. 

Nu verkar det däremot som om den kan vara på väg att få sin lösning. Åtminstone tyder en rapport från en grupp oberoende forskare på att de kan ha hittat kall fusion i Andrea Rossis E-Cat. Forskarna har studerat reaktorn under 32 dagar och drar slutsatsen att de sammanlagt 1,5 megawatt-timmar som kom från röret med ”väte-anrikat nikel” är mer än man kan få med hjälp av någon känd kemisk reaktion. Forskarna säger att de koppar-isotoper som fanns i röret efteråt bara kan vara resultatet av en kärnreaktion där nickel- och väteatomer smälts ihop till kopparatomer.

e-cat-input-power-output-power-460x441
En tabell över energiproduktionen från en kall fusion-reaktion. Det ser lovande ut!

Om försöken stämmer – och mycket tyder alltså på det – kan vi se fram emot en framtid med billigare energi. De 1,5 megawatt-timmar som skapades i experimentet kom från ett enda gram bränslematerial. Det är en miljon gånger mer än bensin ger.

Och det är säkert bara en tillfällighet att Glasgows universitet samma dag som rapporten publicerades meddelade att de ska sälja alla sina aktier i fossila bränslen …

mr-fusion-460x291
I ”Tillbaka till framtiden II” laddar Emmet ”Doc” Brown sin DeLorean-tidsmaskin med fusionsenergi från köksavfall. Det är bra bränsleekonomi! Fusionsprocessen i E-Cat ger en miljon gånger mer energi per gram bränsle än bensin gör. 

Källa: Extremetech

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen