Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

När nördarna fick tiden att gå baklänges

Missade du att köpa den klassiska MS-20-synten för 36 år sedan så får du en chans till. Japanska Korg har lyssnat på nördarna och sätter igång produktionen igen.

Av / 2014-04-02 - 06:00
När nördarna fick tiden att gå baklänges

Synthesizerns historia kan liknas vid datorns på många sätt. De elektroniska musikinstrumenten har med tiden blivit oerhört mycket mer komplicerade, samtidigt som användningen har blivit allt enklare och priserna fortsatt att sjunka. Och den genomsnittlige ägaren av en synt vet lika lite om tekniken bakom som de flesta kunder gör när de lägger ner en ny bärbar dator i kundvagnen på elektronikvaruhuset. Men sedan upphör likheterna. För om utvecklingen inom datorer skulle vara likadan som inom syntar så skulle vi se en enorm folkrörelse som ville ersätta datorer med kontorsminiräknare och surfplattor med kulramar!

I takt med att elektronisk musik har vuxit från att ha varit ett nischfenomen till mer mainstream, har en ny generation musiker tagit till sig gamla tiders teknik. I första hand har detta lett till att synthesizers som på 80-talet och första halvan av 90-talet betraktades som föråldrat skrot, numera säljs till hög kurs. Eftersom de har det autentiska, ”feta” ljudet från tiden innan världen gick åt skogen. Detta gäller till exempel Rolands ödmjuka rytmbox TB-303, som var en mild framgång på sin tid men som i dag säljs för fantasipriser. Ett välbevarat exemplar kostar mer än 10 000 på eBay.

Ett annat kultföremål är Korgs MS-20 från 1978. En liten monofonisk synt (som alltså bara kan spela en ton åt gången). Tack vare en panel där man genom att flytta kablar själv kunde bestämma förbindelsen mellan delarna, hade den stor flexibilitet. Och dess inbyggda filter, som är den delen i en synt som framför allt avgör dess karaktär, var bland de bästa som fanns på sin tid. När de digitala syntarna kom på 80-talet var det många som sålde sin MS-20 för att köpa en sådan, eller stoppade undan den på vinden. Även om Korg MS-20 inte på långa vägar är lika sällsynt som Roland TB-303 har begagnatpriserna efter millennieskiftet stigit till långt över nypriset.

korg-monotron
Lillebror Montron är mumma för självbyggare och nybörjare. För ungefär 300 kronor får man en äkta analog synthesizer.

Legenden som kom tillbaka – och tillbaka
Där kunde historien ha slutat. Med att konstatera att nostalgi får begagnatpriserna på urgammal teknik att skjuta i höjden. Men Korg har valt att lyssna på nördarna – och att göra det till en bra affär. Korg har faktiskt släppt MS-20 inte färre än fem gånger, och den senaste är den mest spektakulära hittills.

2004 släpptes Legacy Collection, där MS-20 och två andra klassiska syntar (Polysix och Wavestation) var återskapade som mjukvara. Med det programmet gick det att leka med hela två syntar och en trummaskin på den lilla skärmen. Och 2011 var turen kommen till de framstormande surfplattorna, när iMS-20 gjorde klassikern tillgänglig på iPads 10-tumsskärm.

Även om de tidigare pånyttfödelserna på sina egna sätt har bidragit till att blåsa liv i nostalgin så var de bara digitala efterapningar av äkta vara. Och hur lika de än lät och såg ut så bultade det ett datorhjärta därinne under ytan.

I januari 2013 överraskade Korg alla när de på den professionella musikmässan NAMM avslöjade ett fysiskt återskapande av legenden MS-20, denna gång i en riktig, analog version. Nyheten liknade originalet på pricken, fast i något mindre skala, 86 % av originalet. Förutom att allt var byggt med modernare och mer kompakt teknik hade Korg lagt till ett par moderna finesser som inte fanns i originalet från 1978, i form av MIDI-styrning och en USB-port.

iMS-20_1
iPad har också tagit del av nostalgin, i form av iMS-20 som återskapar MS-20 i en app.

Den senaste versionen av MS-20, som släpptes på årets NAMM i januari, var en ännu större överraskning. Äkta analog-freaks nöjer sig nämligen inte med en uppdaterad miniversion. Det är bara originalet som räknas. Och just därför har Korg återupplivat den ursprungliga modellen, precis som den såg ut 1978. Allt är som för 36 år sedan, till och med pappkartongen och instruktionsboken är exakta kopior – kompletta med underskrifter av utvecklingsteamet från tiden när det begav sig. Men nyheten passar inte alla: du måste nämligen bygga ihop synten själv! Det handlar om en gör-det-själv-sats för självbyggare, vilket har gjort det möjligt att hålla priserna på samma nivå som på 70-talet (i skrivande stund är dock inte det svenska priset satt). Man får alltså på egen hand plocka fram lödkolv, skruvmejslar och tänger. Fast så får man också om än inte det allra senaste så åtminstone en bit teknik som har haft 36 år på sig att visa vad den kan.

Undertecknad var en av dem som på sin tid funderade på att köpa en Korg MS-20, men 6 000 kronor var för mycket pengar för en veckopengsbudget. Det är ett beslut som jag haft synnerligen lång tid på mig att ångra. Om jag ska låta det hända en gång till? Lödkolven håller redan på att värma upp …

ms-20-kit2

Analog synthesizer
En analog synt består i grova drag av en eller flera tongeneratorer som kan skapa rena toner, till exempel sinus-, fyrkants- eller trekantstoner. Ljuden från dessa mixas ihop och behandlas sedan med filter som kan ändra förekomsten av övertoner – och därmed klangfärgen. En tredje krets avgör om ljudet ska vara rikt på transienter och snabbt (som slaginstrument) eller börja långsamt (som stråkinstrument). Dessa tre grundkomponenter kan påverkas (moduleras) av varandra eller av andra signaler, med mer komplexa klanger som resultat.

Att skapa ljud med sådana här maskiner var komplicerat och tidskrävande, eftersom man var tvungen att vrida på många rattar och ofta flytta på sladdar. Och inställningarna kunde inte sparas på annat sätt än att skriva ner allt på papper. Och så kunde synten bara spela en enda ton åt gången.

Digital synthesizer
I en digital synt skapas signalen av en speciell dator, som beräknar varje del av ljudet och matar den till en D/A-omvandlare. Hur ljudet blir och hur det används beror på programvaran. De första digitala syntarna bröt fullständigt med det förflutna i jakten på nya klangfärger, men allt fler är så kallade virtuellt analoga, som påminner om den analoga förlagan när det gäller ljudet och användningen. Digitala syntar utmärker sig normalt med att kunna spela många toner på samma gång, är väldigt stabila – och inte minst går det att spara inställningarna så att man kan återskapa ett visst ljud med en enkel knapptryckning.

Godis för självbyggare
Efter en paus på 25 år hoppade syntarna på analogtåget igen 2010. Montron, som sedan dess har blivit en hel serie, var en tvättäkta analog synt i fickstorlek – och som bara kostade fickpengar att köpa. För ungefär 300 kronor kunde man bli ägare av en synt som bygger på den mest kända delen av MS-20, nämligen dess karaktäristiska filter.

Korg är inte ensamma om att tillmötesgå analog-älskarna, men de har också valt att dela med sig av sina hemligheter. Om man skruvar av locket på en Montron så hittar man noggrant markerade punkter på kretskortet där hobbyintresserade kan löda fast nya anslutningar för att bygga ut den lilla syntens möjligheter. Med lödkolv, lite extra komponenter och en god portion tålamod går det att förvandla sin miniatyrsynthesizer till ett fullvuxet instrument. Och för att göra det ännu enklare att förbättra elektroniken kan man helt gratis hämta diagram över alla modeller på tillverkarens hemsida.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen