Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Microsofts grundare är död

Paul Allen grundade Microsoft tillsammans med Bill Gates. I måndags avled han, 65 år gammal.

Av / 2018-10-16 - 20:49
Microsofts grundare är död

En av den moderna datorns skapare är död. Paul Allen, som tillsammans med Bill Gates grundade Microsoft 1975, dog i måndags av cancer.

Som en av grundarna till Microsoft var Paul Allen delaktig i att förändra världen till det informationssamhälle vi lever i idag. Det var Allen som kom på att företaget skulle heta Micro-soft och i hans självbiografiska bok ”Idea Man” skriver han att det var han som övertygade Bill Gates om att de två skulle göra en version av programspråket BASIC till de allra första persondatorerna. Det var också Allen som 1980 låg bakom köpet av operativsystemet QDOS (Quick and Dirty Operating System), som under namnet MS-DOS blev operativsystemet för IBM:s PC-datorer – och därmed låg till grund för hela PC-revolutionen. Detta skedde för övrigt efter Gates och Allen berättade för IBM att de hade ett operativsystem till datorn.

Paul Allen lämnade Microsoft år 1982 efter att ha drabbats av lymfkörtelcancer – en sjukdom som han kämpade mot under flera perioder av sitt liv, och som han till slut förlorade kampen mot.

Paul Allen ägde 100 miljoner Microsoft-aktier vilket gjorde honom till mångmiljardär. Trots att han precis som Bill Gates skänkte bort en stor del av sin förmögenhet till välgörande ändamål, bland annat för att hjälpa hemstaden Seattle att utvecklas, var han vid sin död fortfarande nummer 46 på listan över världens rikaste.

Skillnaden mellan pojkar och män är som bekant priset på deras leksaker, och Paul Allen hade råd med väldigt dyra leksaker. Mest berömd är hans 126 meter långa lyxjakt Octopus, som förutom två helikopterplattor och en u-båt även har en komplett, professionell skivstudio där Allen kunde ägna sig åt sitt intresse för rockmusik. Allen ägde också tre idrottslag och 30 flygplan.

Paul Allen var mycket intresserad av forskning och grundade flera vetenskapliga institut inom hjärnforskning, artificiell intelligens, cellforskning och rymdforskning.

Från hela IT-världen har det forsat in kondoleanser. Microsofts nuvarande chef, Sataya Nadella, säger: ”Paul Allens betydelse för vårt företag och samhället har varit ovärderlig. På sitt eget tysta och ihärdiga sätt skapade han magiska produkter, upplevelser och institutioner – och genom detta förändrade han världen. ”

Apples chef Tim Cook säger: ”Vår bransch har förlorat en pionjär, och hela världen har förlorat en förkämpe för det goda.”

 

Foto: Paul Allen Foundation

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen