Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

nyhet

Kameraglasögon läser för blinda

OrCam MyEye är en kamera som tar bilder av text och läser upp den högt.

Av / 2018-03-05 - 09:57
Kameraglasögon läser för blinda

Synskadade och blinda som i normala fall bara kan läsa punktskrift – eller ”braille” – kan nu förstå vanlig text, tack vare läskameran MyEye från OrCam.

OrCam MyEye består av en liten datorprocessor och en kamera. Processorn har ett inbyggt batteri och kan ligga i fickan eller sättas fast i bältet. Därifrån går en sladd upp till en kamera som sätts fast på användarens glasögon. I kameradelen sitter en högtalare som läser upp texten för användaren. Det går också att koppla in ett par hörlurar så att ingen annan hör vad man
läser.

Läs också: En surfplatta för blinda!

Foto: OrCam
Foto: OrCam

 

Fotograferar text
Textuppläsningen går till så att MyEye tar en bild av texten och sedan omedelbart börjar tolka den. Kameran läser högt från både tryckt text och digitala enheter, allt från tidningar, böcker och tidskrifter till dator- och mobilskärmar. Det kan även läsa menyer, skyltar och förpackningar på matvaror. Man kan välja att få en hel sida uppläst, eller peka på ett speciellt ställe där man vill att läsningen ska börja.

Kameran känner dessutom igen familjemedlemmars, vänners och kollegors ansikten och berättar vad personen heter.  Detta lär sig OrCam MyEye genom att man visar en bild på en person och talar om vad han eller hon heter. Nästa gång man träffar personen berättar kameran vem det är.

OrCam MyEye kan också identifiera vanliga varor, betalkort och sedlar, så att man enkelt hittar det man behöver till vardags.

 

OrCam MyEye

OrCam MyReader

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen