Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Hunden som springer med 3D-utskrivna proteser

Tack vare 3D-utskrifter har Derby fått en möjlighet att springa och leka med andra hundar.

Av / 2015-03-25 - 15:00
Hunden som springer med 3D-utskrivna proteser

3D-skrivare kan användas till mycket – och bättre saker än att göra ännu en plastkopia av Yoda. Billig tillverkning av unika tredimensionella föremål är till exempel perfekt för att göra artificiella lemmar.

Hunden Derby har haft den stora oturen att vara född med missbildade framben vilket betyder att han inte kan gå – och ännu mindre springa. Ända tills han hade turen att Tara Anderson besökte kenneln. Hon är nämligen anställd på företaget 3D Systems, som tillverkar 3D-skrivare för både amatörer och proffs. Hon bestämde sig för att på egen hand bygga ett par tassproteser till Derby.

3d-printed-prosthetic-legs-deformed-paws-dog-derby-2-460x396

Med hjälp av laserskanning gjordes en datormodell av Derbys ben och sedan skapades en 3D-modell av ett en protes. Skulle detta ha gjorts på traditionellt sätt hade det behövs många timmars skulpterande och gjutande för varje ny modell.

3d-printed-prosthetic-legs-deformed-paws-dog-derby-15-460x321

När de utskrivna benen spändes fast på Derbys korta framben tog det inte många sekunder förrän han räknade ut vad de var bra för. Han satte av i förtjust galopp och numera springer han flera kilometer om dagen med husse och sin matte.

3d-printed-prosthetic-legs-deformed-paws-dog-derby-11-460x348

Här är video där man ser Derby springa. Sedan filmen gjordes har det för övrigt gjorts ytterligare tre versioner av proteserna för att ge Derby en bättre springställning.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen