Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Här är Siris efterträdare

Företaget som sålde Siri till Apple är färdiga med sin nya personliga assistent, som är mycket intelligentare än sin föregångare.

Av / 2016-05-10 - 20:33
Här är Siris efterträdare

Viv heter den nya röststyrda assistenten som är utvecklad av Dag Kittlaus och Adam Cheyer, som även låg bakom Siri som i dag bor inuti alla Apples iPhone- och iPad-produkter.

Siris efterträdare demonstrerades för första gången i måndags på en konferens som anordades av TechCrunch. Efter att ha sett demonstrationen (som du kan se längre ner på sidan) så är det ingen tvekan om att Viv har kommit ett steg närmare artificiell intelligens.

Under demonstrationen började VD:n Dag Kittlaus med att fråga Viv om vädret. Men efter att ha fått svar på den enkla frågan fortsatte han med att ställa allt mer komplicerade frågor, till exempel om det hade regnat i Seattle för tre veckor sedan och om det skulle bli varmare än 21 grader vid Golden Gate-bron i San Francisco i övermorgon efter klockan 17. Viv hade inga problem med att svara på frågorna, vilket visar att programmet alltid förstod frågornas hela innehåll.

Enligt Kittlaus har Viv så kallad ”contextual awareness” och är alltså medveten om sammanhang tack vare dynamisk programmering. Med andra ord är Viv en programvara som programmerar sig själv och på så sätt kan anpassa sig efter alla möjliga situationer.

Detta lär innebära att tredjepartsutvecklare av olika appar kan integrera Viv i sina system. Det är nämligen inte nödvändigt att förutse alla typer av frågor i förväg och koda in fasta svar i systemet.

Här är presentationen av Viv:

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen