Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Försumbar privatkopiering

Ytterst få kopierar länge film och musik för eget bruk

Av / 2016-05-06 - 15:30
Försumbar privatkopiering

I Sverige betalar vi en privatkopieringsersättning när vi köper apparater som är särskilt ägnade för för privatkopiering. Det vill säga när vi gör en kopia på en CD eller DVD som vi köpt och som vi vill använda i en annan apparat. Detta är en lag som kom till på tiden då många spelade över LP-skivor till kassett, eller kopierade VHS-filmer.

På senare tid har det förekommit flera mål där Copyswede, organisationen som samlar in avgiften, har velat att avgiften även ska gälla apparater som mobiltelefoner och surfplattor. I sina undersökningar säger man att det är väldigt många som har privatkopierad media i sina apparater.  Något som skulle medföra att en sådan apparat med mycket lagringsutrymme skulle bli upp till 450 kronor dyrare.

Organisationen Elektronikbranschen, som företräder tillverkarna, menar att siffrorna inte stämmer med verkligheten. De säger att konsumenterna idag sällan kopierar egen musik utan att de flesta idag har gått över till tjänster som Netflix, Spotify och Youtube för sin konsumtion av musik och film. För att stödja den uppfattningen har man nu låtit genomföra en egen undersökning.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Elektronikbranschen)

Och de siffrorna ser helt annorlunda ut. Enligt svaren är det enstaka procent av användarna som använder smartmobiler och surfplattor på detta sätt. Även på datorn, där detta skulle vara betydligt enklare, är det mindre än 10 procent som fortfarande ägnar sig åt kopiering för eget bruk.

Elektronikbranschen menar därför att lagstiftarna borde se över lagen och anpassa den till dagens medieförbrukning. Man föreslår att Sverige, liksom Norge och Finland, istället ska ersätta upphovsmännen för deras potentiella förlust via kulturbudgeten.

Läs hela undersökningen här

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen