Europaparlamentet vill ge EU-konsumenter ”rätt till reparation”

Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
Annons
Annons
forfatter

Enligt en Eurobarometer-undersökning vill 77 % av EU-medborgarna hellre reparera sina elektroniska apparater än byta ut dem. 79 % anser att tillverkare bör vara juridiskt förpliktade att göra det enklare att reparera deras elektronikprodukter eller att byta ut enskilda delar.

Detta var utgångspunkten för en omröstning i Europaparlamentet i slutet av förra veckan, som antogs med 395 röster för, 94 röster mot och 207 röster nedlagda.

Kort och gott uppmanar majoriteten av parlamentsledamöterna EU-kommissionen att ge konsumenterna ”rätt till reparation” genom åtgärder för att göra reparationer mer attraktiva, systematiska och kostnadseffektiva, antingen genom att förlänga inköpsgarantin och garantin på utbytbara delar eller ge bättre information om reparation och underhåll.

Dessutom vill parlamentarikerna ha en gemensam laddare för elektronisk hårdvara för att på så sätt minska mängden elektroniskt avfall. Dessutom ska varor och tjänster förses med en märkning om hållbarhet – till exempel en förbrukningsmätare och tydlig information om en produkts beräknade livslängd.

Läs också
Standardladdare för mobiler Ny EU-lag om gemensam laddarstandard minskar avfallet

Beslutet innehåller också ett separat avsnitt om mjukvaruuppdateringar som kommer att glädja många mobilanvändare om parlamentsledamöternas önskemål så småningom genomförs av EU-länderna. Då måste nämligen tillverkarna garantera att de gör säkerhetsuppdateringar av produkterna hela dess livslängd, plus att ny programvara inte får innebära att en produkt tappar prestanda eller blir långsammare.

Annons

Om kommissionen väljer att lägga fram ett förslag baserat på Europaparlamentets önskemål, måste EU:s medlemsländer och parlament därefter förhandla om eventuell lagstiftning, som i slutändan kan antas om en majoritet av EU-länderna och parlamentsledamöter stöder förslaget.

Med andra ord kommer det antagligen att dröja tills långt in på 2021 innan eventuell lagstiftning kommer på plats.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.