Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 07Delta

Nyhet

Europaparlamentet vill ge EU-konsumenter ”rätt till reparation”

Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.

Skrivet av / 2020-11-30 - 15:01
Europaparlamentet vill ge EU-konsumenter ”rätt till reparation”

Enligt en Eurobarometer-undersökning vill 77 % av EU-medborgarna hellre reparera sina elektroniska apparater än byta ut dem. 79 % anser att tillverkare bör vara juridiskt förpliktade att göra det enklare att reparera deras elektronikprodukter eller att byta ut enskilda delar.

Detta var utgångspunkten för en omröstning i Europaparlamentet i slutet av förra veckan, som antogs med 395 röster för, 94 röster mot och 207 röster nedlagda.

Kort och gott uppmanar majoriteten av parlamentsledamöterna EU-kommissionen att ge konsumenterna ”rätt till reparation” genom åtgärder för att göra reparationer mer attraktiva, systematiska och kostnadseffektiva, antingen genom att förlänga inköpsgarantin och garantin på utbytbara delar eller ge bättre information om reparation och underhåll.

Dessutom vill parlamentarikerna ha en gemensam laddare för elektronisk hårdvara för att på så sätt minska mängden elektroniskt avfall. Dessutom ska varor och tjänster förses med en märkning om hållbarhet – till exempel en förbrukningsmätare och tydlig information om en produkts beräknade livslängd.

Läs också Standardladdare för mobiler Ny EU-lag om gemensam laddarstandard minskar avfallet

Beslutet innehåller också ett separat avsnitt om mjukvaruuppdateringar som kommer att glädja många mobilanvändare om parlamentsledamöternas önskemål så småningom genomförs av EU-länderna. Då måste nämligen tillverkarna garantera att de gör säkerhetsuppdateringar av produkterna hela dess livslängd, plus att ny programvara inte får innebära att en produkt tappar prestanda eller blir långsammare.

Om kommissionen väljer att lägga fram ett förslag baserat på Europaparlamentets önskemål, måste EU:s medlemsländer och parlament därefter förhandla om eventuell lagstiftning, som i slutändan kan antas om en majoritet av EU-länderna och parlamentsledamöter stöder förslaget.

Med andra ord kommer det antagligen att dröja tills långt in på 2021 innan eventuell lagstiftning kommer på plats.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bard AI tittar på Youtube

Black Friday är rena mörkret!

Så här illa kan det gå! De värsta skräckhistorierna från Black Friday

Kaos för ChatGPT

Black Friday/Black Week/Black Month

Sweatshop-arbetare tränar din AI

Toyota ska massproducera solid state-batterier

Musks sarkastiska chattbot

Laser-vägar på månen?

ChatGPT ute på nätet

ChatGPT breder ut sina vingar

Nu gäller EU:s tuffa nätregler

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen