Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Den ultimata superzoomkameran för mobiler kan se ditt DNA

Forskare har gett smartmobilen ögon som kan se och analysera gener.

Av / 2015-05-05 - 08:13
Den ultimata superzoomkameran för mobiler kan se ditt DNA

Det finns superzoom och så finns det super-mega-ultra-zoom! Nu har forskare skapat en handhållen kamera – eller rättare sagt ett mikroskop – till smartmobiler som kan registrera föremål som bara är två nanometer breda. Tanken är att kunna fotografera strängar av DNA, som är en 50 000-del tunnare än ett hårstrå.

3D-printad
Tills nu har fotografering av sådana strängar krävt stora och dyra optiska mikroskop. Men nu har forskare vid University of California krympt dem till ett handhållet verktyg med hjälp av 3D-skrivare. En gudagåva till forskare som arbetar ute på fältet, med andra ord.

Påvisar cancer och andra sjukdomar
Hela poängen med ultrazoom-kameran, som är så liten att den nästan får plats i fickan, är att enklare kunna diagnosticera olika typer av cancer och neurologiska sjukdomar som Alzheimers, samt att kunna upptäcka medicinresistans hos smittsamma sjukdomar. Och allt ska kunna göras i mindre laboratorier.

För att använda kameran måste man isolera och märka önskat DNA med en sorts fluorescerande molekyl. En sådan procedur ska gå att utföra även på avlägsna platser och med begränsad utrustning. För att skanna DNA-strängen har forskarteamet utvecklat ett datorgränssnitt och en Windows-app som installeras på samma telefon som man använder för undersökningen. Skannad information skickas till en fjärrserver i Aydogan Ozcans – ledaren för forskarlaget och utvecklaren av kameran – laboratorium och där mäts längden på DNA-molekylerna

10 sekunder
Om internetuppkopplingen är stabil ska hela datorprocessen ta mindre än 10 sekunder.

Just nu används kameran för att undersöka fall av malariaresistens. I dagsläget fungerar den bara med Windows-mobiler.

Bilden längst upp i artikeln föreställer kameran tillsammans med en Nokia Lumia 1020, vilket inte är så konstigt eftersom mobilkamerans upplösning på hela 41 megapixlar förmodligen passar bra för sådan har fotografering.

Källa: TechCrunch

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen