Teknik

Forskare har gett smartmobilen ögon som kan se och analysera gener.
Annons
Annons
forfatter

Det finns superzoom och så finns det super-mega-ultra-zoom! Nu har forskare skapat en handhållen kamera – eller rättare sagt ett mikroskop – till smartmobiler som kan registrera föremål som bara är två nanometer breda. Tanken är att kunna fotografera strängar av DNA, som är en 50 000-del tunnare än ett hårstrå.

3D-printad
Tills nu har fotografering av sådana strängar krävt stora och dyra optiska mikroskop. Men nu har forskare vid University of California krympt dem till ett handhållet verktyg med hjälp av 3D-skrivare. En gudagåva till forskare som arbetar ute på fältet, med andra ord.

Påvisar cancer och andra sjukdomar
Hela poängen med ultrazoom-kameran, som är så liten att den nästan får plats i fickan, är att enklare kunna diagnosticera olika typer av cancer och neurologiska sjukdomar som Alzheimers, samt att kunna upptäcka medicinresistans hos smittsamma sjukdomar. Och allt ska kunna göras i mindre laboratorier.

För att använda kameran måste man isolera och märka önskat DNA med en sorts fluorescerande molekyl. En sådan procedur ska gå att utföra även på avlägsna platser och med begränsad utrustning. För att skanna DNA-strängen har forskarteamet utvecklat ett datorgränssnitt och en Windows-app som installeras på samma telefon som man använder för undersökningen. Skannad information skickas till en fjärrserver i Aydogan Ozcans – ledaren för forskarlaget och utvecklaren av kameran – laboratorium och där mäts längden på DNA-molekylerna

10 sekunder
Om internetuppkopplingen är stabil ska hela datorprocessen ta mindre än 10 sekunder.

Just nu används kameran för att undersöka fall av malariaresistens. I dagsläget fungerar den bara med Windows-mobiler.

Bilden längst upp i artikeln föreställer kameran tillsammans med en Nokia Lumia 1020, vilket inte är så konstigt eftersom mobilkamerans upplösning på hela 41 megapixlar förmodligen passar bra för sådan har fotografering.

Källa: TechCrunch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Det senaste tillskottet till Surface Pro-sortimentet har bland annat LTE Advanced inbyggt.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Ny 1,4 meter bred infotainment-skärm täcker hela instrumentpanelen.