Teknik

Världens mest legendariska musikmaskin, Moog Modular, sätts i produktion igen efter ett uppehåll på 34 år. På samma gång som den får sin minsta lillebror hittills.
Annons
Annons
forfatter

Vi älskar att lyssna på musik, men hur görs den egentligen? Om det gäller modernare musik är det förmodligen synthesizers inblandade på ett eller annat sätt (gäller det popmusik och dansmusik är det i normala fall ungefär 100 %).

En av de mest berömda syntarna är Moog Modular – en enorm vägg full med knappar och rattar som användes för att trolla fram helt nya ljud för musiker i alla genrer. Från Keith Emerson och Pink Floyd under det hallucinogena 70-talet till Georgio Moroders otaliga diskohits. Och det skulle ha varit omöjligt att föreställa sig Kraftwerk, Jean-Michel Jarre eller för den sakens skull Daft Punk utan Moogs modulsynthesizer.

Anledningen till den här lilla uppfräschningskursen i musikhistoria är att den nu är tillbaka. Moog stoppade produktionen av de enorma och svindyra musikmaskinerna 1981, när de digitala syntarna dök upp. På senare år har dock de gammalmodiga analoga varianterna fått en renässans. Det har vi berättat om tidigare. Moog, som startade alltihop på sin tid, har däremot hållit sig i skinnet. Tills nu.

MOOG_Model-15-460x309
Moog Model 15 – tillbaka på scenen efter 34 år.
Moog Music har just meddelat att de återupptar produktionen av tre av deras klassiska modulsystem, som presenterades för första gången 1973. Det handlar om handbyggda maskiner som lanseras i ”begränsat antal”. Fast undrar just om inte Moog bygger precis så många de kan sälja med vinst? Priserna börjar på 10 000 dollar för Model 15, som får plats i en väska, upp till 35 dollar för den massiva System 55 (stora bilden överst). Priserna är exklusive klaviatur.

Svenska ficksyntar
I den motsatta änden av såväl vikt- som prisskalan finns svenska Teenage Engineering, som bland annat är kända för att de återskapat Stig Carlssons högtalare OD-11 (som är nästan lika gammal som Moogarna). De gör även syntar och berättar i ett pressmeddelande att de lanserat vad de kallar för de minsta och billigaste användbara synthesizern. De har faktiskt tre stycken, som alla kallas för Pocket Operator.

Annons

TEENAGE_po-14-460x460

PO-14 är en bas-synt som är lika stor som en miniräknare och har en inbyggd sequencer, vilket betyder att den är gjord för att programmera och spela basrytmer. PO-12 är en trumsynt, också den med inbyggd sequencer, och PO-16 är avsedd för melodistämman.

Till skillnad från Moogs jättar är de tre miniatyrsyntarna är digitala och maximalt minimalistiska. De har till exempel inget chassi och bara membranknappar att spela på. Å andra sidan är priserna charmiga: 59 dollar. Man har med andra ord råd att ta en av varje, för att vara på den säkra sidan.

Moog Music har släppt den här videon som visar deras modulsyntesizers ur ett historiskt perspektiv:

Annons

Teenage Engineering passade på att ge en försmak av sina miniatyrer på Nordberg-musikfestivalen i somras:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
De första aktiva trådlösa högtalarna från engelska Q Acoustics är enkla att bereda plats för i ett snyggt hem. Men ljudet når inte riktigt hela vägen.
Från Polk Audio kommer Magnifi Mini, en liten soundbar som låter som om den är mycket större.
Jern har finputsat sitt koncept, det har det blivit en ännu bättre högtalare av.
Eltax trycker till med en 15-tummare.
Ny generation stativhögtalare med avancerad teknik.
Bang & Olufsens nya trådlösa högtalare anpassar sig till omgivningen. Och i framtiden kan den uppgraderas i stället för att kasseras.
LIlla men potenta Phantom får nytt innanmäte och heter numera Phantom I.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Nu har Leicas 28mm APO-Summicron för fullformat kommit.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar